x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosar DNA - Gheorghe Falca, invinuit de mita

Dosar DNA - Gheorghe Falca, invinuit de mita

de Andrei Ando    |    30 Ian 2007   •   00:00
Dosar DNA - Gheorghe Falca, invinuit de mita
Proaspat tatic, primarul Aradului a intrat pe mana DNA
Dupa ce a fost audiat la Arad, in acelasi dosar "Elecon", la sfarsitul anului trecut, Gheorghe Falca, primarul Aradului, a fost ieri oficial invinuit de procurorii anticoruptie de luare de mita si de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

Jurnalul National a scris pe spatii ample despre "Afacerea Elecon", pentru care acum primarul va da socoteala procurorilor. "Golanie de 2,5 milioane de euro" - titram atunci, si se pare ca nu fara temei, avand in vedere ca acum 34 de functionari ai primariei din Arad dau cu subsemnatul la Parchet, inclusiv primarul si toti consilierii locali.

AL DOILEA. Gheorghe Falca, finul presedintelui, caruia Traian Basescu urmeaza sa ii boteze si fiica nou-nascuta, a fost ieri citat la DNA Timisoara, unde, in prezenta avocatului sau, i-au fost aduse la cunostinta invinuirile. Din acest moment, se poate considera ca impotriva primarului municipiului Arad a fost declansata procedura penala! Gheorghe Falca este al doilea primar aradean aflat in aceasta situatie, dupa ce Dumitru Branc a fost si el urmarit pentru abuz in serviciu, in anul 1998. Numai ca lui Branc i s-a imputat atunci ca ar fi constrans un agent economic sa sponsorizeze cu cateva milioane de lei echipa de fotbal UTA, pentru a scapa de o amenda, in vreme ce acum Gheorghe Falca este cercetat in "Afacerea Elecon".

Ieri-dimineata, imbracat la patru ace, primarul a ajuns la procurorii DNA cu zece minute mai devreme de ora 9:00, la care fusese citat. El a deschis, de altfel, sirul functionarilor din Administratia locala aradeana citati pentru a li se face cunoscute invinuirile ce li se aduc. Falca si avocatul sau nu au zabovit mai mult de un sfert de ora inauntru. La iesire, primarul afisa un zambet larg, a fost deosebit de jovial si isi impunea sa para cat mai degajat. S-a declarat chiar bucuros, pentru ca urmeaza sa isi aduca acasa fiica de la maternitatea din Ungaria, unde s-a nascut saptamana trecuta. Tremurul degetelor ii trada insa sentimentele. Falca a declarat ca nu stie ce invinuiri i se aduc, precizand ca abia acum urmeaza sa studieze documentatia, adica rezolutia procurorilor, cuprinsa in cateva foi cu antet, ce erau la avocatul sau. "Am primit documentatia, sa-i spunem «invinuirea», o sa vedem ce pasi urmeaza. Nu am cunostinte prea mari, dar oricum sunt bucuros, pentru ca acum ma duc dupa fiica mea sa o iau de la maternitate. Este vorba despre faptul ca o firma, unde sunt actionari niste prieteni de-ai mei, a cumparat o fabrica de zahar si apoi a venit la primarie sa ia terenul pe care il avea in folosinta gratuita. Si de aici incolo vom vedea ce pasi urmeaza. Vom primi toate etapele urmatoare", a subliniat Falca.

LUARE DE MITA. Declaratia primarului a fost surprinzatoare, in contextul in care dansul a fost citat la DNA tocmai pentru a fi informat de ce anume este cercetat. Pentru a nu lasa loc interpretarilor, l-am intrebat pe avocatul Gheorghita Mateut, aflat la doi pasi distanta, daca intr-adevar nu au fot comunicate invinuirile. "Este vorba despre doua invinuiri: luare de mita si abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave", a declarat acesta, fara echivoc.

BULUCEALA LA DNA. Primarul a fost urmat in biroul DNA de viceprimarul Tiberiu Dekany, cel pe care il mandatase sa prezideze sedinta de negociere a pretului de vanzare catre firma Elecon. Acesta, invinuit de abuz in serviciu, a parut mult mai afectat decat Gheorghe Falca. A iesit de la DNA dupa zece minute, palid si, desi incerca sa schiteze un zambet, se vedea ca este foarte afectat. La fel si directorul tehnic al primariei, Razvan Popa, care a parasit Parchetul in graba mare, ferindu-se de intrebarile presei. Tot ieri, la cateva minute distanta, au intrat la procurori si ceilalti membri ai comisiei de negociere, care au aflat, pe rand, ca sunt invinuiti de abuz in serviciu. Nici unul nu a dorit sa comenteze situatia in care se afla. Dupa-amiaza, de la ora 14:00, la procurori au inceput sa intre si consilierii locali citati in calitate de martori. Cei care nu au venit ieri vor fi ascultati astazi. Consilierii care aveau inca statutul de invinuiti cu prima ocazie au fost si ei acum citati ca martori. Audierea lor a durat pana aseara tarziu.

CONSTANTA
Dupa Arad si Constanta a fost luata in colimator de DNA. Noua angajati ai Primariei, printre care un director, un director adjunct si un sef de serviciu, au fost trimisi in judecata pentru mai multe infractiuni. Cei noua sunt cercetati intr-un dosar la plangerea patronului unei firme de materiale de constructii, care a sesizat anchetatorilor ca este hartuit de angajatii Primariei. Patronul firmei BCD Intermed, Costica Bucur, a reclamat ca in mai 2002 inspectorii i-au cerut 60.000.000 de lei drept sponsorizare pentru actiunile Primariei. "Iata ca celebra DNA Bucuresti a gasit coruptia! Banii nu au fost dati niciodata si nu exista martori pentru faptele reclamate de patron", a declarat legat de acest caz primarul Constantei, Radu Mazare.

JURNALUL NATIONAL A SCRIS DESPRE AFACERE LA 21 AUGUST 2006
Sub titlul "Golanie de 2,5 milioane de euro", Jurnalul National a publicat la 21 august 2006 (facsimil) un material in care era prezentata pe larg, in exclusivitate, afacerea Elecon. Primaria municipiului Arad a vandut, anul trecut, catre SC Elecon SRL, cinci hectare de teren pe malul Muresului, cu 16 euro metrul patrat, pentru care a primit 838.944 de euro. Elecon l-a revandut apoi, chiar in ziua in care il achitase primariei, de trei ori mai scump unei societati din Timisoara. Conform anchetatorilor, Falca este cercetat pentru luare de mita ca urmare a schimbului de casa cu Elecon. In locul unui apartament de 90 mp, la etajul 9, primarul a primit o casa pe pamant, in suprafata de 242 mp.
×
Subiecte în articol: observator gheorghe primarul falcă elecon