x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DOSARE SENSIBILE ŞI... GREŞELI / Procurorul Ciprian Nastasiu: "Mi se închid toate uşile!..."

DOSARE SENSIBILE ŞI... GREŞELI / Procurorul Ciprian Nastasiu: "Mi se închid toate uşile!..."

de Violeta Fotache    |    25 Oct 2008   •   00:00

Anchetatorul sirianului Omar Hayssam, procurorul Ciprian Nastasiu (foto), pleacă din magistratură, după ce i s-au închis aproape toate uşile la care a bătut. Anchetator în dosarele mineriadei şi Revoluţiei şi al fostului preşe­din­te Ion Iliescu, procurorul militar Dan Voinea are pe numele lui o acţiune disciplinară, formulată ieri de Comisia de Disciplină pentru procurori a CSM.




Nastasiu renunţă la magistratură după ce a fost sancţionat disciplinar pentru greşeli profesionale în cazul Omar Hayssam şi dat jos din funcţia de şef pe care o deţinea la DIICOT. După rămâ­nerea definitivă a sancţiunii disciplinare, la solicitarea procurorului gene­ral al României, Codruţa Kovesi, Nastasiu a fost dat afară şi din DIICOT, întorcân­du-se la postul din Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Ieri nu a putut fi găsit, însă în urmă cu aproximativ două săp­tă­mâni, Nastasiu îmi mărturisea: "Mi se închid toate uşile în procuratură". Acesta nu a vrut însă să spună mai mult, nevrând să facă declaraţii publice. Cere­rea de elibe­rare din magistratură trimisă ieri la CSM este una seacă. Plenul o va lua în discuţie la şedinţa de săptămâna viitoare.

VOINEA: "SĂ MĂ CERCETEZE!..."
Deja ştim că generalul Dan Voinea este pe cale să-şi piardă funcţia de şef adjunct la Secţia Parchetelor Militare (SPM), în urma cererii de revocare din funcţie anunţată încă de joi de procurorul gene­ral, ca urmare a neregulilor descoperite în activitatea parchetelor militare. De ieri însă, generalul Voinea se află la un pas şi de sancţiunea disciplinară. Comisia de Disciplină pentru procurori din cadrul CSM a exercitat acţiunea disciplinară împotriva generalului Dan Voinea în legătură cu două dintre abaterile disciplinare prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procuro­rilor. Lui Voinea i se reproşează că a încălcat prevederile legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii. Totodată, el este acuzat de exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune (art. 99, literele a şi h), după cum ne-a informat ieri purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit legii, sancţiunea disciplinară pe care o riscă Voinea poate merge de la simplul avertisment până la excluderea din magistratură. "Să vină să mă cerceteze! De un an de zile mă tot controlează CSM. Pot să mă cert cu cei care mă controlează!", ne-a spus Dan Voinea la aflarea veştii.

×
Subiecte în articol: observator voinea