x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul "Caltaboşul" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională

Dosarul "Caltaboşul" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională

de Veronica Micu    |    10 Feb 2009   •   00:00
Dosarul "Caltaboşul" ar putea fi trimis la Curtea Constituţională

Dosarul în care foştii miniştri Traian Remeş şi Ioan Mureşan au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie ar putea fi suspendat, iar cauza trimisă la Curtea Constituţională, după ce, astăzi, avocaţii au contestat neconstituţionalitatea interceptărilor din dosar, informează Mediafax.



Astăzi, avocaţii lui Ioan Avram Mureşan au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie suspendarea procesului şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională, pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a articolului 91 indice 1, din Codul de procedură penală. Concret, avocatul lui Mureşan, a arătat instanţei că dispoziţiile articolului 91 indice 1 din CPP, care se referă la modalitatea interceptărilor telefonice, contravin articolelor 28 din Constituţie, care se referă la secretul corespondenţei, coroborat la articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul a mai spus că articolul 91 indice 1 mai încalcă şi dispoziţiile articolelor 53 şi 21 alineatul 3 din Constituţie, referitor la dreptul la un proces echitabil şi, respectiv, la restrângerea şi îngrădirea unor drepturi. Mai precis, avocatul a spus că, datorită faptului că interceptările şi înregistrările audio - video se pot dispune şi înainte de începerea urmăririi penale şi înainte de declanşarea procesului penal, precum şi înainte de săvârşirea unei infracţiuni, aşa cum prevede articolul criticat, "echitatea procesului penal este încălcată", îngrădindu-se astfel dreptul la apărare şi la un proces echitabil. "De esenţa echităţii procesului penal este obţinerea mijloacelor de probă potrivit regulilor specifice procesului penal. Mecanismul prin care se garantează drepturile fundamentale ale omului în cursul procesului penal este obţinerea mijloacelor de probă prin procedee probatorii doar în baza regulilor specifice procesului penal, în cosecinţă doar atunci când procesul penal este declanşat deja. Probele ce sunt folosite în fundamentarea unei decizii a organelor judiciare penale, pentru a se respecta echitatea procesului penal, trebuie să fie obţinute exclusiv în cursul procesului penal", a arătat avocatul lui Mureşan. Acesta a mai spus că prin interceptarea convorbirilor clientului său, s-a încălcat dreptul constituţional la secretul corespondenţei şi că prin percheziţia domiciliară pe care anchetatorii au efectuat-o la locuinţa lui Mureşan, a fost încălcat dreptul la viaţă privată. "Atât percheziţia domiciliară, cât şi interceptările şi înregistrările audio - video reprezintă ingerinţe în exercitarea dreptului la viaţă privată, prin prisma celor două componente ale sale, inviolabilitatea domiciliului şi secretul corespondenţei", a conchis avocatul fostului ministru Ioan Avram Mureşan, citat de Mediafax. În replică, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-a cerut magistraţilor instanţei supreme respingerea cererii pentru că nu întruneşte condiţiile prevăzute de Legea 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea CCR, pentru sesizarea acesteia. Judecătorii instanţei supreme au rămas în pronunţare în acest caz fără a stabili un viitor termen şi urmează să spună dacă vor sesiza CCR cu excepţia invocată sau dacă se continuă procesul foştilor miniştri.

Cumpărare de influenţă, în formă continuată

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru câştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare şi a 15.000 de euro. Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan, de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan. "Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", susţin procurorii DNA. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru al Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. "În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000. Întrucât infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş Decebal Traian în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007 s-a solicitat Preşedintelui României, în conformitate cu art.109 alin. 2 din Constituţia României şi art.16 alin.1 şi 2 din Legea nr.115/1999, privind responsabilitatea ministerială, demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş. În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş Decebal Traian pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", arată DNA.

×