x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul “Casa din Mihăileanu” a fost ucis de procurori

Dosarul “Casa din Mihăileanu” a fost ucis de procurori

de Jurnalul National    |    13 Ian 2014   •   09:29
Dosarul “Casa din Mihăileanu” a fost ucis de procurori
Traian Băsescu a fost salvat în 2005 de procurorii conduşi de Ilie Botoş. În rolul de avocat a fost Elena Udrea.

Traian Băsescu este una dintre persoanele în faţa cărora procurorii se fac preş ori de câte ori este nevoie. De fiecare dată când face vreo declaraţie publică în care pomeneşte numele vreunui adversar politic, procurorii care-l ascultă părinteşte îi fac rapid ghinionistului dosar penal. Cu mare tam-tam! În schimb, atunci când preşedintele Băsescu trebuie să înfrunte “cruzimea” anchetatorilor, aceştia se fac că plouă. Dosarul casei din strada Mihaileanu, pe care primarul Traian Băsescu şi-a făcut-o ilegal cadou, a fost omorât din faşă. Procurorul Lucian Doxan de la Parchetul General a decis să-i dea un NUP de zile mari, pe 12 decembrie 2005, deşi documentele dovedesc contrariul. O zi mai târziu, Administraţia prezidenţială a anunţat public că preşedintele Traian Băsescu va renunţa la casa din Mihăileanu. Trei zile mai târziu, Băsescu se răzgândeşte şi anunţă într-o emisiune televizată că nu va mai renunţa la casă pentru că el ar fi cumpărat-o legal în baza Legii 10, nu a Legii 112 aşa cum scrie chiar în contractul semnat cu Administraţia Fondului Imobiliar. Pentru ca povestea să fie completă, dosarul  imobilului din strada Mihăileanu nr. 2 a dispărut din arhiva Primăriei. Jurnalul Naţional vă prezintă contractul prin care Traian Băsescu s-a pricopsit cu casa din Mihăileanu.

Preşedintele Băsescu insistă că “afacerea” prin care şi-a repartizat, pe când era primar, etajul de casa din strada Mihaileanu, care costă circa 300.000 de euro, dar el l-a cumpărat cu doar 19.301 dolari, este legală. Legea îl contrazice, în schimb DNA refuză să ancheteze cazul pentru că preşedintele nu poate fi anchetat decât pentru înaltă trădare.

Epopeea casei din Mihăileanu a început la 14 august 2002, când primarul Băsescu îşi repartizează etajul unei vile din fondul locativ de la Primăria Capitalei. Locuia pe atunci în Prezan nr. 4, unde îşi prelungise contractul până în martie 2003. În februarie 2003 însă se mută în casă nouă. Nu în Mihăileanu, ci în Băneasa, unde îşi cumpărase o vilă la 21 octombrie 2002. Trei săptămâni mai târziu, la 12 noiembrie, a donat-o fiicei sale, Ioana, însă a continuat să  locuiască acolo până când, ca şef de stat, s-a mutat la Vila Lac 3. Dar, în timp ce se muta în Băneasa, primarul Băsescu îşi cumpăra pe 4 februarie 2003 şi etajul de vilă din Mihăileanu.

Ilegalităţi

În momentul achiziţionării locuinţei din Mihăileanu, Băsescu a încălcat legea. El a susţinut că a cumpărat prin Legea 10, care dădea dreptul chiriaşului din casa naţionalizată să o cumpere, dacă nu a fost revendicată. Legea 10 face trimitere în continuare la vechea Lege 112/1995, pe care şeful statului este determinat să o uite. Articolul 9 al acestei legi dă dreptul la cumpărare caselor de către chiriaşi cu o condiţie: să nu fi dobândit sau înstrăinat o locuinţă proprietate personală după 1 ianuarie 1990. Traian Băsescu dobândise o locuinţă până la aceea dată, casa din Băneasa, şi o înstrăinase, donând-o fiicei Ioana. În plus, articolul 6 din normele metodologice de aplicare a Legii 112/1995 spune că “dreptul de a cumpăra apartamentele în care locuiesc îl au numai chiriaşii care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele respective la data intrării în vigoare a legii”. Adică a doua jumătate a anului 1996. Or Traian Băsescu a închiriat în 2002 şi a cumparat în 2003.

Alba-neagra

Scandalul legat de casa din Mihăileanu a izbucnit în anul 2005, când Traian Băsescu  ocupa fotoliul prezidenţial. Imediat Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele României, Traian Băsescu va renunţa la locuinţa obţinută de la stat. Trei zile mai târziu, Băsescu se răzgândeşte şi anunţă într-o emisiune televizată că nu va mai renunţa la casă pentru că el ar fi cumpărat-o legal în baza Legii 10, nu a Legii 112 aşa cum scrie chiar în contractul semnat cu Administraţia Fondului Imobiliar.
   
Un grup de senatori au făcut plângere la Parchet. Într-un timp demn de cartea recordurilor, procurorii conduşi pe atunci de Ilie Botoş au decis neînceperea urmăririi penale la doar o zi după ce Elena Udrea, avocatul preşedintelui, a depus la Parchet mai multe documente legate de casa din Mihăileanu. Procurorul Lucian Doxan de la Parchetul General a decis la 12 decembrie 2005, să închidă dosarul “Casa din Mihaileanu” printr-o rezoluţie de NUP, care era posibilă doar dacă Traian Băsescu nu avea imunitate. Astfel, Traian Băsescu a fost scăpat de dosarul penal al casei din Mihăileanu, pe care nici nu a mai dat-o înapoi aşa cum promisese românilor imediat ce ingineria imobiliara s-a aflat prin presă, datorită unui artificiu juridic acceptat de procurorul Lucian Doxan cu bună-ştiinţă. Şi anume, casa cumpărată pe Legea 112/1995, cum a fost scris în actul de vânzare cumpărare, ar fi fost cumpărată pe Legea 10/2001, printr-un act adiţional scos din mânecă, chiar în aceeaşi zi a semnării contractului de vânzare-cumpărare iniţial!

Felul în care a devenit Băsescu chiriaş era esenţa întregii afaceri, vânzarea-cumpărarea ulterioară a locuinţei fiind doar o continuare a faptelor. Dar, vorba aceea:  să trăiţi bine domn' procuror!


Avocata Udrea învinge Parchetul

Apărătoarea lui Traian Băsescu în faţa acuzaţiilor de fals şi uz de fals a fost Elena Udrea, fosta şefă a Cancelariei prezidenţiale, plecată prin demisie de la Cotroceni în urma articolelor de presă despre afacerile soţului său, Dorin Cocoş. Dupa demisie, Udrea şi-a reluat activitatea de avocat şi în doua zile a şi preluat dosarul lui Traian Băsescu. Imediat Udrea a depus documentele în cazul Băsescu, iar a doua zi Parchetul a şi închis cazul.



×