x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Hidroelectrica. Numele ministrului Constantin Niţă apare în STENOGRAME

Dosarul Hidroelectrica. Numele ministrului Constantin Niţă apare în STENOGRAME

24 Oct 2013   •   16:17
Dosarul Hidroelectrica. Numele ministrului Constantin Niţă apare în STENOGRAME

Eugen Brădean, director comercial în cadrul Hidroelectrica, i-a spus lui Remus Vulpescu că alte trei sau patru persoane urmau să fie mituite pentru ca membrii conducerii acestei companii să aprobe acordarea unui contract de 263 milioane euro către firma "Energon Power and Gas" din Cluj, iar numele ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, apare în stenogramele din referatul procurorilor DNA.

Procurorii detaliază modul în care Eugen Brădean și Ioan Mihăilă, consilier al ministrului delegat pentru Energie, au încercat să-l mituiască pe Remus Vulpescu — membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA — cu suma de 1,4 milioane euro.

Astfel, pe 8 octombrie, în sediul Hidroelectrica, Remus Vulpescu a fost abordat de Eugen Brădean, membru în cadrul Directoratului societății, care i-a propus ca în schimbul sumei de 500.000 — 1.000.000 euro să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu SC Energon Power and Gas din Cluj, în scopul furnizării cantității totale de 10,5 TWh (10.500 GWh).

Banii acordați ca mită lui Vulpescu urmau să fie remiși într-un cont offshore sau în oricare altă modalitate agreată de acesta.

Vulpescu le-a spus procurorilor că Brădean i-a propus mita deoarece, chiar fără votul său, alți 4 sau mai mulți membri ai Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica ar fi putut din punct de vedere tehnic să adopte o hotărâre favorabilă, însă aceasta ar fi fost improbabilă în cazul în care el ar fi manifestat o opoziție fermă și fățișă, fiind cunoscut că asemenea contracte bilaterale au fost în trecut principala cauză a intrării în insolvență a Hidroelectrica.

În cadrul aceleiași discuții, Remus Vulpescu l-a întrebat pe Eugen Brădean la ce preț ar urma să fie încheiate contractele, iar acesta i-a răspuns că "la un preț peste prețul de cost".

Remus Vulpescu a estimat că se urmărea producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000 — 400.000.000 lei, sumă de bani rezultată în urma diferenței de preț între 175 lei/MWh preț mediu de piață și 135 lei/MWh cost mediu de producție, aplicată la cantitatea de 10,5 TWh.

Pe 11 octombrie, cei doi au avut o nouă întâlnire în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center, în timpul căreia Eugen Brădean i-a reiterat lui Vulpescu oferta de 700.000 — 800.000 euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pe termen lung. Mai mult, Brădean a acceptat să-i dea lui Vulpescu un avans de 20%, aproximativ 200.000 euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani un avans mai consistent de 35%.

Procurorii redau pasaje relevante ale discuției purtate între Vulpescu și Brădean în data de 11 octombrie.

Stenogramele, aici.

×