x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul lui Guru, trimis in Suedia prin e-mail

Dosarul lui Guru, trimis in Suedia prin e-mail

10 Apr 2005   •   00:00

Autoritatile suedeze asteapta dosarul din Romania al lui Gregorian Bivolaru, cu toate acuzatiile care i se aduc, prin posta electronica. Astfel, nu este nevoie ca vreun trimis al partii romane sa ajunga la Malmo.

  • de COSMIN - BABII Malmo, Suedia
  • OBSERVATOR

  • LA JUDECATA. Un judecator de la Curtea de Justitie din Malmo va hotari extradarea lui Bivolaru
    Un judecator va decide soarta lui Gregorian Bivolaru dupa ce procurorul Ronny Jonsson va trimite catre Tribunal rezultatul analizei dosarului lui Guru pe care autoritatile romane il vor prezenta suedezilor.

    Conform declaratiei unuia dintre cei doi politisti suedezi care lucreaza la Politia din Malmo la cazul lui Guru, Lars Forstell, dosarul cu toate datele despre acuzatiile ce i se aduc lui Gregorian Bivolaru va fi trimis in Suedia cu ajutorul postei electronice. Ofiterul de politie a afirmat ca nici o persoana autorizata din Romania nu va face deplasarea in Malmo. Pana la hotararea pe care o va da judecatorul suedez, care va fi desemnat sa hotarasca daca Bivolaru trebuie extradat sau eliberat, Guru va beneficia de primitoarele conditii de detentie din Suedia. Judecatorul suedez va pune o solutie in acest caz dupa ce va analiza dosarul trimis din Romania.

    "IMIGRANT". Gregorian Bivolaru a fost retinut de politisti in baza mandatului de urmarire internationala prin Interpol in timp ce se afla la Biroul de Imigrari din Malmo, unde solicitase azil politic. Acolo, lucratorii biroului i-au verificat pasaportul si au constatat ca era dat in urmarire. Legislatia suedeza si cea norvegiana acorda dreptul de azil solicitantilor in mod frecvent. In principiu, o persoana care apeleaza la serviciile Biroului de Imigrari suedez trebuie sa dovedeasca faptul ca doreste sa nu se intoarca in tara, pentru ca acolo nu poate sa-si exprime anumite drepturi legate de rasa, nationalitate, religie sau politica.

    NORME. Conventia de la Dublin, precum si regulile de azil din Suedia privind azilul sunt datele la care se raporteaza suedezii in momentul in care o persoana cere azil. Iata cateva dintre prevederile celor doua acte normative: "Atat tarile membre in UE, cat si Norvegia si Islanda au aderat la conventie. Potrivit Conventiei de la Dublin, tara in care cereti azil are dreptul sa hotarasca in care tara vi se va analiza cererea dumneavoastra de azil. Cererea va fi analizata doar intr-una dintre aceste tari. Chiar daca ati cerut azil in Suedia si vreti ca cererea sa va fie analizata aici, nu este sigur ca aveti dreptul la aceasta. Este posibil ca cererea dvs. sa fie analizata in oricare tara, fiind obligat sa mergeti in tara respectiva. Aceasta se poate intampla, printre altele, in urmatoarele situatii: * daca ati primit viza sau permis de sedere intr-o alta tara semnatara a tratatului; * daca ati intrat in mod ilegal intr-una dintre tarile care au semnat tratatul, Oficiul national de migrari ia amprentele digitale ale tuturor solicitantilor de azil peste 14 ani. Amprentele se trimit la o baza de date, Eurodac (sistem de date intre tarile UE), unde sunt analizate, pentru a se vedea daca nu vi s-au mai luat amprentele si in alta tara din acelasi sistem".

    Reguli de azil in Suedia: "Oricine cere azil trebuie sa contacteze oricare Birou de Imigrari din Suedia. Prima data trebuie sa verificam daca aplicatia pentru azil este in concordanta cu Conventia de la Dublin".

    RECURSUL, LA 14 APRILIE
    Curtea de Apel Alba-Iulia, care judeca recursul declarat de avocatul lui Gregorian Bivolaru impotriva hotararii Tribunalului din Sibiu de mentinere a masurii arestarii preventive a acestuia, a acordat un nou termen, pentru data de 14 aprilie.

    Magistratii au apreciat ca legala si temeinica cererea de recurs, motivata prin imposibilitatea prezentarii sale in instanta, Bivolaru disparand de la domiciliul sau dupa punerea sub acuzare, pentru infractiunea de intretinere de relatii sexuale cu o minora.

    Ca atare, a fost acordat un nou termen, urmand ca, intre timp, inculpatul Gregorian Bivolaru sa fie citat la adresele cunoscute de instanta. La data de 4 aprilie a.c., Tribunalul Sibiu a respins cererea formulata de avocatul Tiberius Barbacioiu privind constatarea incetarii de drept a masurii arestarii preventive a inculpatului Gregorian Bivolaru. (Lucian Dobrater)
    ×