x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul "Mita la Primaria Râmnicu Vâlcea", strămutat la Constanţa

Dosarul "Mita la Primaria Râmnicu Vâlcea", strămutat la Constanţa

de Veronica Micu    |    29 Oct 2008   •   00:00
Dosarul "Mita la Primaria Râmnicu Vâlcea", strămutat la Constanţa

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, împreună cu fostul viceprimar Nicolae Dicu, a obţinut din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea la Curtea de Apel Constanţa. Până la pronunţarea acestei decizii, procesul s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia.



Strămutarea procesului vine după ce, la ultimele două înfăţişări la Curtea de Apel Alba Iulia, inculpaţii au solicitat şi au şi obţinut amânarea judecăţii pe motiv de lipsă de apărare. Cei doi au invocat îmbolnăvirea tuturor avocaţilor aleşi iar apoi rezilierea contractului cu avocaţii. La termenul anterior de judecată, din 7 octombrie, instanţa din Alba Iulia a admis cererea edililor, dar le-a atras atenţia că nu se va mai acorda un alt termen pentru asigurarea apărării, în caz contrar urmând să fie asistaţi de avocaţi din oficiu. Cu o zi înainte, pe 6 octombrie, Mircia Gutău depusese, însă, la ÎCCJ cererea de strămutare a procesului, iar solicitarea lui a fost judecată tot pe data de 28 octombrie, instanţa bucureşteană rămânând în pronunţare.
Decizia ÎCCJ a survenit astăzi, Completul 2 de judecată al Secţiei Penale hotărând strămutarea procesului la Curtea de Apel Constanţa, potrivit Agerpres.

Alba Iulia, amânări repetate

La primul termen, pe 13 mai, cauza s-a amânat la cererea celor doi inculpaţi, care au solicitat răgaz pentru angajarea unor apărători. Apoi, pe 6 iunie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut amânarea procesului pentru a se putea efectua o nouă audiere a principalului martor al acuzării, omul de afaceri vâlcean Constantin (Crinu) Popescu. După încă trei săptămâni, procesul a fost amânat din nou, pentru data de 16 septembrie, din cauza lipsei lui Popescu. Pe 16 septembrie, Constantin Popescu a fost adus cu mandat în faţa judecătorilor, explicând că motivul absenţei sale la termenul precedent a fost citarea la o adresă greşită.
Reţinuţi de DNA la începutul lunii iulie 2006 şi cercetaţi în acelaşi dosar penal, primarul Mircia Gutău şi viceprimarul Nicolae Dicu au fost trimişi în judecată la Tribunalul Vâlcea, în stare de arest preventiv, sub acuzaţiile de luare de mită şi, respectiv, de complicitate la luare de mită. Potrivit actului de acuzare, primarul Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu ar fi pretins omului de afaceri suma de 50.000 de euro (diminuată apoi la 40.000 euro), pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea. Constantin Popescu i-a reclamat pe cei doi la DNA iar procurorii anticorupţie au organizat, pe 6 iulie 2006, un flagrant la restaurantului unui hotel din Râmnicu Vâlcea, în urma căruia a fost reţinut Nicolae Dicu, având asupra lui 20.000 de euro marcaţi cu cuvântul "mită". A doua zi, procurorii l-au reţinut şi pe primar, despre care spun că, de fapt, ar fi fost destinatarul banilor. Ulterior, cei doi au fost arestaţi preventiv, iar în urma acestei măsuri, atât Mircia Gutău, cât şi Nicolae Dicu au fost excluşi din Partidul Democrat, unde îndeplineau funcţiile de preşedinte şi, respectiv, de vicepreşedinte al organizaţiei Râmnicu Vâlcea.

Complot aranjat de mafia locală
În noiembrie 2006, Curtea de Apel Alba Iulia, a decis că inculpaţii pot fi judecaţi în stare de libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Ulterior, această interdicţie le-a fost ridicată. Pe parcursul cercetărilor, ca şi în instanţă, primarul Mircia Gutău s-a declarat nevinovat, acuzând un complot pus la cale de politicieni şi de mafia locală, cu scopul înlăturării sale din funcţie, iar Nicolae Dicu a spus că banii găsiţi asupra sa de procurori cu ocazia flagrantului ar fi fost un împrumut personal, pe care îl solicitase omului de afaceri. La începutul anului 2008, cei doi au revenit în politică, fiind primiţi în Partidul Democrat Liberal (PD-L), iar Mircia Gutău şi-a redobândit funcţia de preşedinte al organizaţiei locale Râmnicu Vâlcea.
Candidând din partea PD-L, pe 1 iunie Gutău a redevenit primar, obţinând aproape 72% din voturile celor 43,2% dintre alegătorii care au mers la urne.
Nicolae Dicu nu a mai candidat la nicio funcţie publică, dar a fost numit în Consiliul de Administraţie al societăţii comerciale Acvarim SA, agent economic aflat în subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea, operator local de apă şi canalizare în municipiu.

×