x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul “permisele”:Poliţiştii piteşteni cer să fie eliberaţi

Dosarul “permisele”:Poliţiştii piteşteni cer să fie eliberaţi

de Diana Scarlat    |    19 Iun 2008   •   00:00
Dosarul “permisele”:Poliţiştii piteşteni cer să fie eliberaţi

Poliţiştii piteşteni acuzaţi de fa­cilitarea obţinerii permiselor de conducere în schimbul mitei au fost audiaţi ieri la instanţa supremă, în cadrul recursului declarat de aceştia împotriva arestării preventive.

Poliţiştii piteşteni acuzaţi de fa­cilitarea obţinerii permiselor de conducere în schimbul mitei au fost audiaţi ieri la instanţa supremă, în cadrul recursului declarat de aceştia împotriva arestării preventive. Luaţi din case de DGA la şase di­mineaţa, în ziua ghinionistă – vineri, 13 iunie, cei 17 inculpaţi au avut ieri ocazia să se apere. Unii au recunoscut că au luat mită şi că au făcut parte dintr-o reţea organizată. Alţii au declarat că nu este vor­ba de nici o ilegalitate. “Am greşit! Recunosc. Trebuia să fac pentru preotul Floroiu. Eu nu ştiam cum îl cheamă. Toţi îl ştiam de «popa» şi atît”, a spus primul acuzat audiat, Constantin Tudoroiu. Al doilea incuplat care a recunoscut că a luat bani pentru acte de identitate false şi permise de conducere este Constantin Eduard. Acesta a de­clarat că lucra pentru un poliţist pe nume Cătălin Chirilă, căruia îi fur­niza clienţi şi îi dădea sumele de bani primite de la aceştia.

 
SE DISCULPĂ. Dacă primii audiaţi au confirmat acuzaţiile cei de la poliţia examinatoare, direct răs­punzători pentru permisele de conducere, nu. Vasile Voinea a declarat că nu s-a comis nici o ilegalitate. “La bi­rou s-a găsit un programator pentru a doua zi (n.r. 15 iunie). Era o co­pie xerox pe care erau scrise mai mul­te nume în ideea că de mai multe săp­tă­mîni mă opuneam examinării lor deoarece veneau din alte judeţe. Aceeaşi este situaţia cu programa­toa­rele din 12 iunie, găsite în coşul de gu­noi”, a declarat Voinea. A urmat Gheorghe Vlăsceanu, care a sus­ţi­nut, la rîndul său, că nu a fost facili­ta­tă obţinerea ilegală a niciunui permis de conducere. El a susţinut că poate justifica cei 450 de mii de euro gă­­­siţi la el în casă şi că ştia că este ur­mărit, dar nu a avut motive să as­cun­dă banii. În apărarea in­cul­pa­ţi­lor s-a invocat şi nerespectarea le­gis­­l­aţiei în privinţa anchetei desf­ă­şurate de Direcţia Generală Anticorupţie, precum şi procedurile de arestare ale acestora. La închiderea primei ediţii, audie­rile continuau.


Acuzare

Procurorii DNA sus­ţin că cele 17 persoane arestate în scanda­lul permiselor de conducere au facilitat obţinerea ilegală a mai multor permise de conducere, în schimbul unor sume cuprinse între 700 şi 4.500 de euro. Re­ţe­a­ua din Argeş era împărţită în pa­tru grupuri “profesionale”. Pri­ma verigă era cea a racolatorilor de candidaţi pentru ob­ţi­ne­rea per­misului de conducere în schim­bul mitei, a doua era formată din cei care se ocupau cu mutarea temporară în Argeş a “clienţilor”, urmau patronii de şcolii de şoferi şi, în vîrful pi­ra­mi­dei, funcţionarii şi poliţiştii. Unul dintre cei vizaţi s-a sinucis în urmă cu cîteva zile, speriat de posibilele consecinţe.

×
Subiecte în articol: observator conducere