x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul tablourilor furate din Olanda. Manechinul Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, scapă de închisoare

Dosarul tablourilor furate din Olanda. Manechinul Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, scapă de închisoare

14 Iul 2014   •   12:33
Dosarul tablourilor furate din Olanda. Manechinul Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, scapă de închisoare

Doi dintre hoţii implicaţi în furtul tablourilor de mare valoare din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, au fost condamnaţi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 la pedepse cu închisoare cu executare, şi anume Adrian Procop - 6 ani şi 8 luni şi Alexandru Mitu - 2 ani închisoare.

Adrian Procop a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat, la care se adăugă o pedeapsă de 2 ani închisoare, dată de Judecătoria Măcin în 2012, într-un alt dosar pentru furt.

În acelaşi dosar, Alexandru Mitu a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a primit 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

În plus, manechinul Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a primit o amendă penală de 45.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire. Instanţa îi obligă pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Adrian Procop şi Olga Dogaru la plata sumei de 18.100.000 euro către partea civilă Syndicate 33 of Loyd's of London, asigurătorul tablourilor furate din Olanda.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Radu Dogaru şi Eugen Darie, au fost condamnaţi definitiv în februarie 2014 la 6 ani de închisoare şi, respectiv, 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, după ce aceştia şi-au recunoscut vinovăţia.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele, cu o valoare estimată la 18 milioane euro.

Tablourile intitulate 'Tete d´Arlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' şi 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan şi 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud erau expuse în Muzeul Kunsthal.

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu că i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate iar Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că a ascuns tablourile aduse în România.

×