x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două avioane SMURD pleca spre Austria cu doi pacienţi răniţi

Două avioane SMURD pleca spre Austria cu doi pacienţi răniţi

07 Noi 2015   •   16:25
Două avioane SMURD pleca spre Austria cu doi pacienţi răniţi
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Două avioane SMURD vor pleca spre Austria în cursul zilei de sâmbătă, transportând doi pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

"În cursul zilei de astăzi, cele două avioane SMURD vor pleca în Austria cu doi pacienţi. Se derulează în ritm intens discuţii pentru a prelua Norvegia şi Finlanda probabil câte doi pacienţi fiecare. Avionul militar de la Bruxelles se poate întoarce şi mâine dimineaţă, la 10,00, va fi cel de-al treilea transport, cel mai probabil, sub rezerva confirmării, Norvegia şi Finlanda", a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), remis AGERPRES, a precizat ulterior că două aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie, special dotate medical pentru transportul aerian al victimelor, vor efectua sâmbătă două misiuni umanitare de urgenţă către Austria, pentru transferul a doi răniţi în incendiul de la clubul 'Colectiv", iar pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a mai adăugat, sâmbătă, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria, că duminică va sosi o echipă de medici francezi pentru a evalua starea răniţilor din tragedia de la clubul Colectiv.

"Vom vedea următorul transport pentru spitalele din Franţa. Luni dimineaţa va sosi o echipă de medici din Germania şi vom vedea când vom avea date relevante pentru Marea Britanie", a afirmat Cîmpeanu.

Cîmpeanu a mulţumit ambasadelor ţărilor care şi-au oferit sprijinul, adăugând că, în timpul conferinţei de presă, a fost înştiinţat că Ungaria şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua cinci pacienţi.

"Doresc să mulţumesc ambasadelor Belgiei, Olandei, Marii Britanii, Franţei, Austriei, Norvegiei, Finlandei, Statelor Unite, care, deşi distanţa de transport nu permite transferul bolnavilor, şi-au manifestat disponibilitatea de sprijin, Israel, Turcia, iar chiar acum câteva minute, am primit - apreciez în mod deosebit solidaritatea internaţională arătată României - am primit o ofertă de la ministrul Apărării din Ungaria pentru a prelua cinci pacienţi, deci acest lucru s-a întâmplat în timpul acestei conferinţe de presă", a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că se fac eforturi împreună cu statul olandez pentru a fi repatriate chiar în cursul zilei de sâmbătă cele două victime.

"O altă veste este aceea că se fac eforturi împreună cu statul olandez pentru a fi repatriate chiar în cursul zilei de astăzi cele două victime. Asta înseamnă că se va întoarce avionul, se poate întoarce avionul militar şi din Olanda şi asta înseamnă că vom avea disponibilitate în măsura în care vom avea locuri pentru un al doilea transfer mâine, în afară de cel anunţat pentru ora 10,00, cu avion militar şi sunt disponibile şi cele două avioane SMURD", a spus Cîmpeanu. AGERPRES

×