x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Douăzeci de membri ai unui clan din România, condamnaţi în total la 113 ani de închisoare în Franţa

Douăzeci de membri ai unui clan din România, condamnaţi în total la 113 ani de închisoare în Franţa

22 Oct 2019   •   21:30
Douăzeci de membri ai unui clan din România, condamnaţi în total la 113 ani de închisoare în Franţa

Douăzeci de membri ai unui clan din România care îşi exploatau copiii trimiţându-i să fure în metroul parizian au fost condamnaţi vineri, la Paris, la pedepse cuprinse între 4 şi 8 ani de închisoare cu executare, a anunţat marţi o sursă judiciară, informează AFP.

Aceşti bărbaţi şi femei, membri ai unuia şi aceluiaşi clan de romi sedentarizaţi, au fost condamnaţi de Tribunalul din Paris pentru „trafic de minori, posesie de bunuri furate, spălare de bani şi asocieze în scop infracţional”.

În total, ei au fost condamnaţi la 113 de ani de închisoare, precum şi la interdicţia de a mai intra pe teritoriul francez.

Acest proces care a durat trei săptămâni este rodul unor investigaţii iniţiate la sfârşitul lui 2016 în faţa recrudescenţei furturilor în metroul parizian de către grupuri de adolescenţi foarte abili: minorii, între 11 şi 18 ani, sustrăgeau telefoane şi portofele de la pasageri, cel mai adesea pe scările metroului. În timp ce unul sau mai mulţi dintre ei deturnau atenţia victimelor, un altul sustrăgea obiectele şi le transmitea unor complici care se grăbeau să la ascundă, înainte ca şi ceilalţi să fugă.

Aceste bande, care acţionau în special în staţiile de metrou turistice, au operat mai ales în timpul Conferinţei ONU privind schimbările climatice-21 de la sfârşitul lui 2015 şi al Campionatului European de Fotbal din 2016.

Ancheta a dus la stabilirea, în ianuarie 2017, a unei cooperări judiciare franco-române. Şase luni mai târziu, aceasta a dus la arestarea simultană, în Franţa, în România, în Spania şi în Italia, a celor mai mulţi dintre suspecţi, părinţi ai minorilor exploataţi.

O procedură judiciară continuă împotriva altor suspecţi în România.

Valul de arestări din 2017 a dus la o reducere considerabilă a numărului de acest tip de furturi la Paris, „însă clanul s-a reconstituit în parte şi mai mulţi minori au revenit de la începutul anului”, potrivit Parchetului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: clan România inchisoare exploatare copii