x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr. Adriana Pistol: Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, să existe o explozie mai mare decât a fost acum

Dr. Adriana Pistol: Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, să existe o explozie mai mare decât a fost acum

02 Iul 2020   •   11:57
Dr. Adriana Pistol: Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, să existe o explozie mai mare decât a fost acum
Sursa foto: Hepta

Invitat în emisiunea Marius Tucă Show, medicul Adriana Pistol, şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, a vorbit despre creşterea numărului de cazuri.

„Asimptomaticul este un pacient.(…) Din punct de vedere epidemiologic, trebuie să luăm niste măsuri. (…) Noi am fost într-o situaţie fericită, cu un număr foarte mic de cazuri. Capacitatea de spitalizare nu a fost depăşită. (…) La început toată lumea a fost speriată. Vă mai aduc aminte că, de nenumărate ori, Italia a început cu foarte mulţi morţi pentru că au locuit în grup în casă.(…) Deciziile nu le luăm noi, noi dăm doar recomandări“, a declarat doctorul Adriana Pistol.

Medicul a subliniat că fiecare dintre noi este responsabil nu doar de propria sănătate ci şi pentru a celor din jurul nostru.

„Nu poţi asuma sănătatea altuia. Dacă dumneavoastră v-aţi asumat asta, eu nu vreau nici să îl iau şi nici sa îl dau. Nu toată lumea îşi asumă. Cine îşi asumă? Să dam un exemplu: cei doi care se sărută. Atât. Nu îşi asumă numai pe barba lor, ci pe întreaga societate care cotizează la sănătate. Dumneavoastră chiar dacă vă asumaţi, puteţi să împrăştiaţi virusul şi altor oameni. Nu am pretenţii de la cei tineri. Mesajul care trebuie transmis este: « Haideţi să ne fie bine la toţi » “, sublinază medicul.

Şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 a punctat că românii nu mai respectă regulile minime de siguranţă. Adriana Pistol a vorbit despre faptul că, în mijloacele de transport în comun, pasagerii nu mai poartă masca de protecţie.

Aceasta a dat însă exemplul celor de la Uzina Dacia-Renault din Mioveni, acolo unde nu s-a înregistrat niciun caz, deşi numărul angajaţilor este unul foarte mare.

„Există o temere să nu explodeze numărul de cazuri. În autobuz este aglomeraţie, spre exemplu. Nu se respectă în autobuz. Unii oameni nu îşi pun masca în mijloacele de transport în comun. Nu trebuie să cădem nici într-o extremă, dar nici în alta. (…) Am avut focare din cauza muncitorilor înghesuiţi în autobuze. (…) Un exempu bun este la Uzina de la Mioveni . Excepţional! Acolo se lucrează şi nu au apărut probleme“, spune medicul.

Adriana Pistol s-a ferit să dea verdicte în ceea ce priveşte un al doilea val. Cu toate acestea, a subliniat că sezonul rece va fi unul al provocărilor pentru medici, din cauza virozelor respiratorii, care au acelaşi simptome ca si coronavirusul.

„Eu de obicei nu mă hazardez şi nu imi plac chestiile astea cu valurile. Avem astfel de valuri în epidemiologie. (…) În Spania a fost o explozie. Acolo se poate numi un al doilea val. Toată lumea medicală vorbeşte şi se aşteaptă ca în toamnă, odata cu vremea rece, când toate virozele respiratorii devin mai active, să existe o explozie mai mare decât a fost acum. E firesc să te gândeşti că s-ar putea să ai din nou explozie şi să pregateşti sistemul de sănăntate. (…) Din toamnă va fi evident un lucru. Va trebui să testăm concomitent şi pentru gripă şi pentru coronavirus. O să fie o perioadă destul de dificilă pentru lumea medicală“, a spus aceasta.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Adriana Pistol