x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragnea crede că Băsescu nu este informat pe tema regionalizării: Când va găsi timp, o să merg să-i explic în amănunt

Dragnea crede că Băsescu nu este informat pe tema regionalizării: Când va găsi timp, o să merg să-i explic în amănunt

11 Iun 2013   •   12:21
Dragnea crede că Băsescu nu este informat pe tema regionalizării: Când va găsi timp, o să merg să-i explic în amănunt
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia, dimpotrivă, şi este un proces încurajat de partenerii externi, a declarat marţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

"Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia, pentru că distanţele de exemplu se micşorează, cei care aveau de mers la Bucureşti, de exemplu pentru avize, acorduri, aprobări, nu vor mai merge la Bucureşti, majoritatea se vor elibera la nivel de judeţe, deci se micşorează distanţele. Descentralizarea este un proces care este implementat în paralel cu regionalizarea, foarte multe competenţe care erau la nivelul ministerelor prin structurile deconcentrate din judeţe vor trece la autorităţile locale, deci vor fi la instituţiile cu care în general cetăţenii interacţionează şi instituţiile care în mod natural şi firesc au o abordare corectă cu cetăţenii, pentru că sunt conduse de oameni aleşi direct de cetăţeni. În ceea ce priveşte interacţiunea dintre cetăţean şi sistemul public după regionalizare, următorul obiectiv major al nostru va fi operaţionalizarea ghişeului unic, care va face ca în România cetăţeanul să fie nevoit să meargă numai la primăria din localitatea unde trăieşte, iar sistemul să muncească pentru el, nu cetăţeanul să ştie fiecare instituţie în ce clădire îşi are sediul, pe ce stradă, în ce localitate, ce competenţe are şi ce toane au funcţionarii de acolo", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, preşedintele Traian Băsescu nu este complet informat pe tema proiectului regionalizării.

"Poate că e vina mea că nu l-am informat complet pe domnul preşedinte Traian Băsescu. Eu i-am făcut o solicitare mai demult ca, atunci când găseşte timp, să merg să-i prezint proiectul în ansamblul său. Când va găsi timp dl. preşedinte, o să merg să-i explic în amănunt. Până atunci, eu merg din regiune în regiune, mă întâlnesc cu autorităţile locale de acolo, cu societatea civilă, cu oameni pur şi simplu care participă la aceste dezbateri publice, dezbateri deschise, cu toată presa şi explicăm în amănunt cum va arăta România după regionalizare, să răspundem la unele prejudecăţi - că regionalizarea va produce mai multă birocraţie, că va duce la disoluţia statului unitar şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun cu satisfacţie că, după fiecare dezbatere publică, majoritatea zdrobitoare a celor care participă la aceste manifestări s-a arătat mulţumită, în primul rând au înţeles, au primit răspuns la toate întrebările pe care le-au pus", a spus vicepremierul, care a participat la prezentarea proiectului "Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă" (PCAR), derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Liviu Dragnea a anunţat că va continua acest proces şi a arătat că toţi partenerii externi cu care a discutat în această perioadă atât el, cât şi premierul Victor Ponta, încurajează partea română să ducă mai departe acest demers, să-l finalizeze până la sfârşitul acestui an, pentru că este un sistem care va ajuta România pentru a avea o dezvoltare unitară.

''Pentru că, din păcate, toate situaţiile pe care le prezint la aceste dezbateri arată o dezvoltare dezechilibrată a României şi acesta este rezultatul unui sistem care nu prea a fost schimbat de la Revoluţie încoace, este o decizie, un sistem care va ajuta la ruperea definitivă a României de comunism", a completat vicepremierul Dragnea.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că, în momentul de faţă, procesul de regionalizare nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unei noi birocraţii.

"Nu voi ezita să îmi exprim punctul de vedere cu privire nu numai la revizuirea Constituţiei, dar şi cu privire la regionalizare care, de asemenea, în momentul de faţă nu pare a duce la o simplificare a statului, ci, dimpotrivă, la crearea unor noi etaje intermediare, la crearea unei noi birocraţii. Poate că nu primul, nu al doilea, dar poate al treilea articol al Constituţiei ar fi acela că România ar trebui să se manifeste printr-un stat flexibil, un stat simplu, un stat care să nu împovăreze populaţia", a declarat luni preşedintele Băsescu, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noii judecători ai CCR.

×