x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragnea vrea descentralizarea administrativă şi financiară

Dragnea vrea descentralizarea administrativă şi financiară

de Veronica Micu    |    21 Ian 2009   •   00:00
Dragnea vrea descentralizarea administrativă şi financiară

Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea a declarat, astăzi, că unul dintre principalele sale obiective îl reprezintă descentralizarea administrativă şi financiară. Acest obiectiv este asumat de preşedintele Traian Băsescu, de primul ministru Emil Boc, dar şi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, informează Agerpres.



''Este un obiectiv pe care ni-l dorim şi noi, şi colegii din administraţia publică locală. Acest proces care, din păcate este aproape îngheţat, trebuie să fie declanşat cu putere, să fie operaţionalizat, şi pus în practică în cel mai scurt timp", a spus Dragnea cu ocazia preluării mandatului. De asemenea, Dragnea a explicat de ce a dorit să fie prezenţi, la instalarea sa, preşedinţi de consilii judeţene şi primari de mari muncipii: ''Respectăm, şi eu şi colegii mei din administraţia locală, structurile Ministerului de Interne, respectăm haina militară, le respectăm profesionalismul''. ''Ţinem la prestigiul dumneavoastră şi vom face tot ce ne stă în putinţă să nu vă fie ştirbit. Dar doresc ca, începând de astrăzi, cele două componente principale ale acestui minister - internele şi administraţia - să lucreze împreună. Amândouă componentele au un singurul beneficiar, cetăţeanul român. În judeţe şi în localităţi, autorităţile locale colaborează bine cu subordonaţii dumneravoastră. E important ca şi de la centru, din structurile de comandă, să le dăm acelaşi semnal'', le-a spus celor prezenţi noul ministru al internelor, Liviu Dragnea.El a atras atenţia că există ''riscul major'' ca unii cetăţeni ai României să nu mai aibă încredere în instituţiile pe care le aleg, în instituţiile administraţiei locale. ''În momentul în care votează un român, din patru în patru ani, îşi pune toate speranţele în cei pe care i-a votat, şi anume în primari şi în preşedinţii de consilii judeţene. Este datoria noastră să sprijinim această colaborare pentru ca oamenii să beneficieze de servicii publice de calitate'', a explicat ministrul Administraţiei şi Internelor.

HAINA SĂ FIE RESPECTATĂ. ''Doresc, şi vă cer (...), ca, în România, copiii noştri, elevii, să meargă la şcoală, să se întoarcă de la şcoală în siguranţă.(...) Doresc, de asemenea, ca cetăţenii României să se plimbe liniştiţi pe stradă. Este datoria noastră'', a subliniat ministrul Dragnea. El i-a asigurat pe cei prezenţi de tot sprijinul său pentru ca modificările legislative necesare pentru atingerea obiectivelor majore să fie promovate şi şi-a exprimat speranţa că va avea atât sprijinul Guvernului, cât şi pe cel al Parlamentului. ''Ştiu problemele cu care vă confruntaţi. Doresc ca autoritatea poliţistului să crească, doresc ca haina sa să fie respectată, doresc, de asemenea, ca şi colegii noştri, poliţişti, să respecte cetăţenii României. Vreau să contribui din această funcţie la o dezvoltare echilibrată a României. Din păcate, în România sunt diferenţe mari de dezvoltare între regiuni şi în interiorul acestora şi, din păcate, şi în interiorul judeţelor. Există poli de dezvoltare, marile aglomerări urbane. Există mii şi mii de localităţi rurale în care românii au început să se simtă ca şi cetăţeni de mâna a doua'', a atras atenţia ministrul Dragnea. El a anunţat că, împreună cu colegii din Guvern, va încerca, în perioada imediat următoare, să propună acte normative necesare pentru ca România să aibă o dezvoltare echilibrată. Liviu Dragnea le-a cerut secretarilor de stat din MAI să facă, împreună cu colegii din administraţia locală, o reformă profundă a administraţiei. ''Procesul de descentralizare va fi un insucces dacă administraţia locală nu se reformează. Competenţele care vor veni către aleşii locali vor mări foarte mult necesitatea ca gradul de implicare a acestora şi a colegilor din instituţiile pe care le vor conduce să fie maxime'', a subliniat Liviu Dragnea.
''Doresc ca, în perioada următoare, să mărim rolul Jandarmeriei Române - o structură importantă, profesionistă, în care îmi pun mari speranţe în mandatul meu'', a spus Liviu Dragnea.
 
La sediul MAI a avut loc, în această dimineaţă, în prezenţa preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, ceremonia de semnare a protocolului de predare-primire a mandatului ministerial al Administraţiei şi Internelor de către ministrul interimar Dan Nica şi noul titular al portofoliului, Liviu Dragnea. La ceremonie au participat, ca invitaţi, secretarii de stat şi şefii structurilor din MAI, şefi de consilii judeţene, primari de municipii şi prefecţi, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor, Asociaţiei Municipiilor şi Asociaţiei Oraşelor. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de numire în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a lui Liviu Dragnea şi pe cel de revocare a vicepremierului Dan Nica din funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor. Ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a avut loc, ieri după-amiază, la Palatul Cotroceni.

×
Subiecte în articol: romania liviu doresc dragnea