x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragostea care ucide

Dragostea care ucide

11 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Bogdan Nusfelean avea doar 18 ani si o viata intreaga inainte. Era olimpic international la chimie. Il asteptau ani frumosi de studentie la o facultate prestigioasa din Germania. Totul s-a irosit, din dragoste pentru iubita pierduta... Ileana murise pe neasteptate, iar Bogdan i-a supravietuit doar doua saptamani. Apoi a ales otrava.
ALEXANDRU NASTASE

Click pentru a mari imaginea
RENUNTARE. Bogdan si-a curmat drumul spre universitati prestigioase din lume
"Un profesor poate intalni in toata cariera lui didactica doar un singur copil atat de dotat, atat de inteligent, atat de stralucit cum a fost Bogdan Nusfelean. Si nu multora le da Dumnezeu norocul de a intalni un copil atat de inzestrat." Vorbele stinse ale profesoarei Cristina Corpodan, diriginta lui Bogdan, despica linistea grea a camerei in care a acceptat sa stea de vorba cu echipa Jurnalului National. Adesea, povestirea ei e intrerupta de lacrimi.

A fost cea care i-a predat prima lectie de chimie, l-a sustinut de-a lungul anilor si-a stat in spatele succeselor obtinute de el la olimpiade si concursurile de chimie. "Imi este extrem, extrem de greu! S-a dus cel care a fost ca si copilul meu. L-am cunoscut pe cand era inca in scoala generala si am vorbit cu el si duminica, o zi inainte de tragedie. Sunt foarte afectata!" Asa incepe povestea dramei care a lovit ca din senin saptamana aceasta Colegiul National "George Cosbuc" din Cluj. Bogdan Nusfelean, cel mai bun elev al liceului, olimpic international, a fost gasit luni de mama sa zacand fara viata.

Click pentru a mari imaginea
LAURI. Vara trecuta, Bogdan a obtinut medalia de bronz la olimpiada internationala de chimie

STUDII IN STRAINATATE. Fire calculata, Bogdan stia deja ce urma sa faca in urmatorii cativa ani. Deja admis la orice facultate de chimie din tara, isi dorea cu ardoare sa studieze in Statele Unite, la cea mai prestigioasa universitate din domeniu: Standford. Stia ca nu e suficient de pregatit la limba engleza incat sa promoveze primele examene din drumul spre universitatea americana. In plus, aflase ca americanii nu prea mai acorda burse pentru studentii europeni. S-a consolat la gandul ca, stiind germana, va merge la o universitate foarte buna din Germania. Iar pana atunci va urma primul an universitar la facultatea de profil din Cluj. Cea cu care s-a sfatuit in toate aceste chestiuni a fost profesoara sa de chimie Cristina Corpodan. "A fost un pic dezamagit de americani, dar eu am cautat sa-i arat ca exista multe alte universitati de prestigiu la care se poate inscrie. Tocmai primise o parte din banii pentru medalia de bronz obtinuta la olimpiada internationala si ne gandeam impreuna ce sa faca cu banii: sa cumpere laptop, sa-si deschida un cont...", povesteste profesoara Corpodan.

ORFAN DE TATA. Bogdan locuia cu mama sa si cu bunicii. Tatal sau murise in 1995. Sora mai mica a baiatului, si ea eleva la Liceul "Cosbuc", se afla la o bursa de studii in Germania. Bogdan a fost dintotdeauna foarte bun la invatatura, obtinand rezultate maxime la fiecare materie. Profesorii si colegii sai spun ca avea o inteligenta iesita din comun si se descurca extraordinar la scoala.

In clasa a IX-a a obtinut locul intai pe tara la olimpiada de chimie, in clasa a X-a s-a clasat al treilea, iar in primavara a fost al cincilea, primind una dintre mentiunile concursului. Fusese admis in lotul largit de olimpici la chimie al Romaniei, apoi si in lotul restrans. In vara a obtinut medalia de bronz la olimpiada internationala de chimie, desfasurata in Germania. Ironie a destinului, inca figureaza ca inscris la prestigiosul concurs national de chimie "Nenitescu", ce se va desfasura saptamana viitoare. Era bine vazut de toti profesorii si colegii il considerau un tip simpatic.

Click pentru a mari imaginea
SPAIMA DASCALULUI. Profesoara de chimie nu a remarcat nimic suspect in comportamentul baiatului
Click pentru a mari imaginea
SOC. Drama olimpicului a zdruncinat Colegiul National "George Cosbuc" din Cluj

Lui Bogdan nu-i placea sa-si exteriorizeze trairile. "Prima si singura data in viata mea cand l-am vazut plangand a fost anul acesta, cand a prins un loc in lotul national. A fost foarte bucuros si de medalia obtinuta, spunea ca se simte foarte implinit", spune profesoara Corpodan.

MOARTEA PRIETENEI. Norii negri s-au adunat luna trecuta, dupa ce a fost impreuna cu ceilalti colegi din lotul olimpic intr-o excursie-premiu in Grecia. Cand s-a intors de acolo, a aflat ca prietena sa, Ileana Muresan, murise. Fusese sefa de promotie la cel mai bun liceu din Cluj, "Emil Racovita", si acum era studenta la Facultatea de Farmacie. De aici povestea se opreste, iar cei care l-au cunoscut pe Bogdan se feresc sa vorbeasca. "Fata a suferit un stop cardiac. Am auzit diverse variante, dar am vorbit cu o persoana de la facultate, care mi-a spus ca a fost vorba de o cauza naturala. Nu stiu care erau relatiile dintre ea si Bogdan, dar l-a afectat foarte tare. Am apelat la psihologul scolii, apoi i-a fost prescris un tratament de catre importanti specialisti", a spus Lucian Popescu, directorul Liceului "George Cosbuc", la care a invatat Bogan.

Directorul l-a insotit saptamana trecuta pe tanar la Bucuresti, ca acesta sa-si ridice premiul de la Ministerul Educatiei. "Am vorbit foarte multe lucruri, iar la un moment dat, cand ne intorsesem deja, mi-a spus ca sufera foarte mult pentru prietena lui, dar ca nu poate sa imi dea amanunte despre relatia lor. Am inteles ca e vorba de o problema intima si nu am mai intrebat nimic. Speram ca il va putea ajuta acel tratament", a spus directorul Popescu. Duminica, Bogdan a vorbit la telefon cu cativa colegi si cu profesoara sa de chimie, dar toti spun ca nu au observat nimic ciudat in comportamentul baiatului. A doua zi de dimineata, Bogdan a fost gasit fara suflare in camera sa, pe pat. Langa el erau mai multe sticlute, al caror continut va fi analizat de criminalisti si de cei de la laboratorul de toxicologie al IML Cluj. Primii care au aflat de tragedie au fost profesoara Cristina Corpodan si sotul acesteia, cu care copilul fusese de cateva ori in vacanta. Institutul de Medicina Legala din Cluj a confirmat ieri ca baiatul s-a sinucis, otravindu-se cu substante care nu au fost inca identificate.

FUNERALII
Inmormantarea lui Bogdan Nusfelean va avea loc astazi la pranz. Directorul Lucian Popescu spune ca la acest trist ceremonial vor participa toti elevii de clasa a XII-a, colegi de generatie cu Bogdan, care vor sa il insoteasca pe acesta pe ultimul drum. De asemenea, celelalte clase si-au desemnat deja cativa reprezentanti. "A fost o decizie pe care am discutat-o timp de doua ore in sedinta consiliului de administratie. Am incercat sa gasim cea mai buna formula. Elevilor minori si care vor sa participe le-am cerut acordul din partea parintilor. Am anuntat in fiecare clasa de tragedia lui Bogdan si i-am rugat ca, daca simt ca au probleme, sa consulte psihologul scolii", a spus directorul Popescu.
×
Subiecte în articol: observator bogdan chimie