x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drama copiilor romani "exportati" la cersit

Drama copiilor romani "exportati" la cersit

de Alexandra Chivu    |    15 Noi 2005   •   00:00

Zeci de copii valceni, obligati chiar de parintii lor sa cerseasca in Italia si Franta si abandonati acolo, traiesc o drama cutremuratoare. Autoritatile de la Bucuresti nu-i pot aduce inapoi pe micutii pribegi, intrucat acestia nu au acte de identitate.

Abandonati intr-o lume mare si straina. Acesta este drama cutremuratoare pe care o indura zeci de copii valceni, obligati sa cerseasca in Italia si Franta.

CHIN. Zeci de minori din Valcea au fost dusi la cersit anul acesta in strainatate. Apoi, au fost abandonati pe strazi chiar de cei care le-au dat viata. Autoritatile nu pot face mare lucru pentru a-i aduce inapoi pe micutii pribegi, deoarece ei nu au acte de identitate. Reprezentantii Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Valcea incearca sa repatrieze trei minori descoperiti in strainatate. Una dintre "victime" este o adolescenta de 17 ani , care deja are un copil de un an si este uitata in Letonia. Un alt caz tragic este al unui bebelus de 10 luni, pe care parintii l-au lasat fara mila intr-un centru din Italia. Intrucat le expirasera vizele de sedere, rudele au preferat sa-si salveze pielea si sa-l abandoneze. Si totusi, statistica este falsa. Autoritatile locale recunosc ca la cersit sau la furat in strainatate se afla mult mai multi copii. De regula, sesizarile indica faptul ca tarile de "export" sunt Italia si Franta. Surse neoficiale sustin ca de curand ar fi fost identificat un alt grup de 18 minori din Valcea aflati la cersit in Milano. Intr-unul din cazuri s-a implicat chiar si Ambasada Italiei la Bucuresti, insa copiii nu au fost inca adusi acasa.

LEGE. Pentru a preveni traficul de copii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a aprobat ordinul secretariatului de stat numarul 295 din 16 august 2005, care prevede evaluarea si repatrierea minorilor abandonati in strainatate. Autoritatile valcene deja au semnat un acord cu Franta si Italia pentru impunerea unor ma-suri urgente cu privire la cersitul copiilor in afara granitelor. Statisticile ANPDC arata ca in anii 2002-2003, peste 1.200 de copii au fost depistati la cersit in strainatate. Daca in anul 2004, numai 427 de minori erau abandonati, in primele luni ale lui 2005 numarul acestora a sarit de 660. La Valcea, reprezentantii DJPDC urmaresc infiintarea unui adapost pentru copiii care vor fi readusi in tara. (A. Chivu)

×
Subiecte în articol: observator