x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drama - Fetita disparuta

Drama - Fetita disparuta

de Cristinel C. Popa    |    22 Oct 2005   •   00:00
Drama - Fetita disparuta

O cheama Larisa Georgiana Chelaru, are 8 ani si jumatate si a disparut de acasa in urma cu patru zile, la 18 octombrie. Cei care au intalnit-o pe aceasta fetita in ultimele zile sau care detin date legate de disparitie sunt rugati sa se adreseze celui mai apropiat post de politie.

O cheama Larisa Georgiana Chelaru, are 8 ani si jumatate si a disparut de acasa in urma cu patru zile, la 18 octombrie. Parintii, disperati, nu pot crede ca s-a intamplat asa ceva si se roaga la icoanele asezate in jurul pozelor fetitei din camera ei.

Ziua de marti a fost una normala pentru mama Larisei, Liliana Chelaru. Familia locuieste in Lunca Cetatuii, un sat aflat la doar 5 km de Iasi. Femeia lucreaza la un magazin din apropierea blocului, iar marti era la treaba. Programul ei incepe la 6:00 dimineata si se termina seara, la 22:30. "Larisa a fost la scoala, iar pe la 12:00 a venit la mine, asa cum facea intotdeauna cand eram la serviciu. I-am spus ce sa manance si sa-si faca temele", isi aminteste mama.

CHEIA DE LA GAT. Femeia si-a vazut de lucru, dar cu putin dupa ora 16:00 a fost anuntata de Robert Cosmin, fiul ei cel mare, de 16 ani, ca fata nu-i nicaieri. "Baiatul este elev la Scoala Normala si vine acasa dupa-amiaza. Larisa nu iesea niciodata inainte sa se intoarca fratele si sa-l anunte ca vrea si ea sa mearga la joaca." La inceput, mama nu s-a alertat, dar pentru ca baiatul nu reusea sa-si gaseasca nicaieri sora, a intrat in panica. "Am venit acasa si am vazut hainele cu care fusese imbracata dimineata aruncate aproape de usa. Ghiozdanul era la locul lui, dar caietele nu fusesera scoase. Uniforma fusese aranjata cu grija pe spatarul unui scaun", povesteste Liliana Chelaru. Femeia a realizat drama abia atunci cand a zarit pe covorul de pe hol cheia pe care Larisa o purta mereu la gat. "Mi-am dat seama atunci ca nu lipseau nici haine si ca acasa erau toti pantofii ei" Din acele clipe a inceput cosmarul cu adevarat. S-a intors si tatal de la lucru si toata familia s-a pus pe cautat pana noaptea tarziu. "Am umblat peste tot, de la sosea si pana dincolo de gara. Am anuntat politistii, care au venit si au scotocit subsolurile blocurilor si intreaga zona".

CAUTARI ZADARNICE. Vecinii au fost si ei intrebati daca au vazut ceva. Unul dintre ei, care avusese treaba in balconul situat chiar deasupra intrarii in bloc, a spus ca n-a vazut-o pe fetita iesind in acea dupa-amiaza. O alta locatara si-a amintit ca parca o ruda de-a ei zarise pe scarile dintre etaje un necunoscut ciudat, incaltat cu adidasi albastri. Si parintii Larisei sustin ca au remarcat in zona o masina cu numar de inmatriculare din Republica Moldova. "In rest, nimeni n-a zarit sau auzit nimic deosebit. Nici in apartament nu s-a descoperit vreun semn ciudat". Politistii au venit si au luat din casa amprente si cateva dintre obiectele copilei - un caiet si o pereche de pantofi. "Am pus fotografiile ei in toate microbuzele care merg la Iasi si am trimis poze pentru a fi lipite in oras, sa o vada lumea", spune mama. Au cautat-o si prin spitale, au mers si au intrebat prietenele fetitei, dar Larisa nu a fost de gasit nicaieri.

FARA MOTIV. Parintii spun ca Larisa n-ar fi avut nici un motiv sa plece de acasa de buna voie, mai ales ca era un copil foarte afectuos si vesel, fapt confirmat si de invatatoarea de la clasa a II-a a scolii din localitate, Maria Ilies. "Chiar in acea zi luase un «foarte bine» la un test. Este un copil premiant, foarte cuminte si foarte ordonat". La randul ei, mama povesteste ca Larisa era un copil pe care te puteai baza cu adevarat: "Ea se ocupa de spalat vasele, de facut paturile, de ordinea din casa... N-am batut-o niciodata pentru ca n-am avut de ce. Toata lumea o iubeste. Si ea ne iubeste pe toti si niciodata nu putea rabda sa vada ca ne doare ceva sau suntem necajiti".

Vecinii spun despre fetita ca e un copil curajos, insa prudent. "Iesea sa dea de mancare la cateii de pe aici si nu se temea ca o s-o muste vreunul. Dar era si atenta - odata, cand am fost la ea acasa, mi-a spus ca mama ei e la serviciu, ca usa e incuiata si ca n-are voie sa-mi dea drumul", a spus o vecina.

"Uneori incuia usa cand era singura acasa, alteori o lasa deschisa. Asa am gasit-o si in ziua in care a disparut Larisa", spune mama. Parintii sunt disperati, dar mai au speranta ca Larisa se va intoarce sanatoasa acasa. Se roaga zi si noapte, cu lacrimi in ochi, la icoanele asezate in camera fetitei, in jurul pozelor cu imagini de scolarita. Ieri a venit si bunica materna, careia i s-a facut rau in microbuz cand a vazut poza nepoatei, dar si o sora a mamei. Larisa este asteptata sa se intoarca, in camera ei luminoasa, plina cu jucarii, caiete si pixuri. Pentru linistea ei si a celor care o iubesc si cu ajutorul Sfintei Parascheva, la ale carei moaste micuta Larisa s-a inchinat cu doar trei zile inainte de a disparea.

SEMNALMENTE
In momentul disparitiei, Larisa era imbracata intr-o pereche de pantaloni de trening gri, cu un desen imprimat cu trei fetite, iar pe sub ei avea pantaloni de pijama roz. Avea o flanea de corp alba, de fapt un tricou, imprimat cu un desen rosu. Nu purta in picioare decat o pereche de sosete. Larisa este un copil slabut: are 1,50 m si cam 27 de kg. Are ochii caprui, este blonda, cu parul lung, probabil lasat liber pe spate, intrucat toate clamele pe care le purta de obicei au fost gasite acasa. Cei care pot da relatii despre acest copil sunt rugati sa se adreseze celui mai apropiat post de politie sau sa sune la numerele de telefon: 112 sau 955. Orice indiciu poate fi important!

POLITIA NU ARE PISTE
In acest moment politistii care participa la operatiunile de cautare ale fetitei nu au nici o pista clara. "Nu am reusit sa aflam indicii clare, ceea ce ingreuneaza munca noastra. Nu excludem nici o varianta: se poate ca fetita sa fi fost rapita, asa cum se poate sa fi plecat de-acasa singura", ne-a declarat Inspector principal Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al IJP Iasi. Inspectorul ne-a confirmat informatia potrivit careia, in momentul disparitiei, Larisa avea in picioare doar o pereche de sosete, ceea ce face neplauzibila varianta fugii. Pe 18 octombrie a fost o zi ploioasa si friguroasa si orice copil de 8 ani ar fi stiut ca nu ajunge prea departe descult... De acum trei zile, in zona comunei Ciurea de care apartine satul Lunca Cetatuii, au inceput operatiunile de cautare si scotocire, la care participa trupe de politisti si de jandarmi. Ieri s-a cerut ajutorul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care a trimis la fata locului barci, pentru a cerceta baltile si mlastinile din zona. Intrebat daca venirea in zona a voluntarilor ar ajuta operatiunile de cautare, Inspectorul Taranu ne-a declarat: "Orice ajutor este binevenit. Poate fi un punct in plus in incercarile noastre de a gasi acest copil". Facem apel la firmele de paza si protectie din zona sa trimita oameni care sa ia legatura cu coordonatorul operatiunilor de cautare! Facem apel la oamenii care pot multiplica si lipi afise cu poza acestui copil! Facem apel la toti cei care pot oferi informatii! Ajutati la salvarea Larisei!
×
Subiecte în articol: mama observator copil larisa