x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept la replica - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Drept la replica - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

18 Mar 2009   •   00:00

Îndeletnicirea de-a face scandal... Un fals rabin profită de generozitatea şi spaţiul "Jurnalului Naţional"



Am citit cu indignare în paginile dumneavoastră de joi 5 februarei 2009, interviul, însoţit de o fotografie în policromie, comică şi ridicolă, acordat de către un personaj autointitulat "mare rabin" şi "preşedintele organizaţiei evreilor din România", Eli Caufman.

Din capul locului se cuvin două precizări: nici rabinul nu e rabin, nici organizaţia pe care el o prezidează nu există (conform ziarului "Jurnalul Naţional",nr. 72, 18 ianuarie 2009, care apare în Israel).
Aceasta este prima impostură.

Celelalte derivă din prima. Domnul E.C. se arată foarte îngrijorat de soarta cimitirelor evreieşti din România şi nu înţelege de ce Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România nu face mai repede dreptate în cazul atacului împotriva Cimitirului Evreiesc din Şoseaua Giurgiului. În primul rând, el ar fi trebuit să ştie că, în România, de dreptate se ocupă Justiţia, nu FCER.

În legătură cu acest atac, noi am sesizat imediat autorităţile competente ale statului, Poliţia, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei. A fost deschisă o anchetă foarte serioasă, au fost identificaţi făptaşii şi s-a organizat şi reconstituirea celor întâmplate, la care a luat parte şi Vicepreşedintele FCER. Ancheta continuă şi probabil că va ajunge în curând în sălile de tribunal. Acestea este drumul, chiar dacă domnul E.C. e atât de plin de nerăbdare. Probabil că, întrucât el nu recunoaşte Statul Israel, s-a gândit să facă ordine în România. Îl avertizăm că nu e de competenţa lui.

În privinţa administrării cimitirelor evreieşti din România, unde falsul rabin a simţit că ar putea fi o "afacere" pentru el şi acoliţii săi, lucrurile stau foarte clar şi în limita celei mai stricte legalităţi. În perioada interbelică toate comunităţile evreieşti din România, care numărau circa 800.000 de membri, au achiziţionat, pe lângă cimitirele deja existente, unele terenuri, pe care le-au socotit necesare în viitor. Între timp, peste 90% dinte ei au dispărut, fie natural, fie în Holocaust, nepărăsind ţara pentru Israel., Statele Unite sau alte meleaguri. Astăzi au mai rămas în România circa 8.000 de evrei. Terenurile rămase libere pot fi păzite şi îngrijite cu fonduri financiare pe care nu le avem. Şi atunci ni se pare justificată înstrăinarea lor atentă, fără a leza în nici un fel vecinătatea cimitirelor lângă care se află. Iar banii dobândiţi în acest fel, potrivit normelor Cultului Mozaic, se pot folosi în mod exclusiv pentru îngrijirea şi administrarea cimitirelor evreieşti. În noiembrie 2008 FCER a încheiat un Acord cu un grup important de Mari Rabini (de data aceasta, adevăraţi) de origine română, din Israel, Anglia şi SUA. Potrivit Acordului încheiuat, aceşti Rabini vor delimita strict părţile de teren din vecinătatea cimitirelor, care pot fi înstrăinate.
O altă impostură priveşte tonul superior şi injurios la adresa Marelui Rabin Menachem Hacohen, mentorul spiritual şi religios al FCER, o remarcabilă pesonalitate a iudaismului din Israel, SUA şi Europa, autorul a 28 de volume de studii substanţiale de iudaistică.
De acelaşi tratament injurios se "bucură" şi Primul Rabin al FCER, un Rabin rânăr, înconjurat de toată stima şi preţuirea obştii noastre din România, pe care domnul E.C. îl acuză că n-ar fi evreu. Documentele autentice pe care le deţine statuează foarte clar şi fără tăgadă evreitatea Rabinului Sorin Rosen. Dar oare domnul Eli Caufman este evreu?

Ne exprimăm sentimentele de amărăciune că un Jurnal prestigios ca al dumneavoastră s-a lăsat "prins" atât de uşor în plasa unui sinistru impostor, indiferent cine ar fi el...
Preşedinte
Dr. Aurel Vainer – Deputat

×
Subiecte în articol: observator romania evreieşti