x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drepturile salariale câştigate în instanţă au ajuns la 7 mld.lei,Guvernul amână plăţi pe 2012

Drepturile salariale câştigate în instanţă au ajuns la 7 mld.lei,Guvernul amână plăţi pe 2012

08 Dec 2010   •   21:46

Sumele reprezentând drepturi salariale câştigate în instanţă de bugetari au ajuns în pezent la 7 miliarde lei, după ce s-a mai acumulat aproape un miliard lei din luna mai, iar acestea vor fi plătite eşalonat din 2012, pentru a permite Guvernului să se încadreze în ţintele fiscale stabilite cu FMI.

Drepturile salariale câştigate în instanţă de personalul din instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale reprezintă 3,77 miliarde de lei, iar cele pentru personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt de 3,22 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Cabinetului, că ordonanţa a fost aprobată de Executiv.

"La momentul actual, plata sumelor rezultate din titlurile executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar implică un efort deosebit pentru bugetul de stat", se menţionează în nota de fundamentare.

Astfel, Guvernul va plăti aceste sume eşalonat, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2012. În fiecare an beneficiarii vor primi o treime din suma totală, care va fi actualizată cu rata inflaţiei.
"Având în vedere impactul acestor sume asupra bugetului de stat, respectiv de peste 6,99 miliarde lei, reprezentând 1,4% din produsul intern brut estimat pe anul 2010, s-a impus identificarea unei modalităţi de executare care să permită respectarea ţintei de deficit bugetar stabilită, iar, pe de altă parte, să răspundă necesităţii respectării dreptului de acces la justiţie al titularilor acestor titluri executorii, drept garantat de Constituţia României şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", se arată în notă.

Anul trecut, Guvernul a decis să plătească toate drepturile câştigate până la finele lui 2009 în trei tranşe, respectiv 34% în 2010, 33% în 2011 şi 33% în 2012. Un tratament similar era aplicabil şi drepturilor slariale care sunt obţinute prin decizii definitive şi irevocabile în 2010, respectiv plata unei prime tranşe de 34% în 2011 şi câte 33% în 2012 şi 2013.

În luna mai a acestui an, Finanţele au elaborat un alt act normativ prin care amâna cu doi ani primele plăţi, deja eşalonate, care se ridicau la 2,16 miliarde de lei.

În nota de fundamentare a actualei ordonanţe se arată că în perioada mai-decembrie 2010, suma totală aferentă titlurilor executorii, reprezentând drepturi de natura salarială obţinute de personalul din sectorul bugetar este de 973 milioane lei, reprezentând 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010.

Potrivit documentului, executarea eşalonată a unor titluri executorii care au ca obiect drepturi băneşti nu este interzisă în niciun mod de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

"Având în vedere obligaţiile asumate de ţara noastră prin acordurile negociate cu organismele financiare internaţionale în privinţa ţintei de deficit bugetar stabilite pentru acest an, dar şi a importanţei şi volumului obligaţiilor financiare concurente ale statului, măsura eşalonării plăţii titlurilor executorii este nu numai urgentă, dar singura în măsură a face posibilă executarea integrală a titlurilor executorii", se mai arată în notă.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va păstra deficitul bugetar în limita a 6,8% din PIB în acest an, urmând să să fie redus la 4,4% din PIB în 2011.

×