x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumuri si Poduri cu un picior in groapa

Drumuri si Poduri cu un picior in groapa

09 Ian 2005   •   00:00

Privatizarea Companiei de Constructii Generale S.A. Brasov, fosta Regie Judeteana de Drumuri si Poduri, a ajuns o prioritate absoluta datorita gaurii negre in care a fost lasata de catre fostul presedinte al Consiliului de Administratie, deputatul PRM Cristian Stanescu.


LIBIU MATEESCU

GALCEAVA. Sorta Societatii de Constructii brasovene i-a incaierat pe alesii judetului
Pierderile financiare pe anul 2003, cifrate la peste doua miliarde de lei, au determinat conducerea C.J. Brasov sa accepte oferta firmei brasovene Vectra pentru pachetul de 51% din actiuni, insemnand un aport de 1,2 milioane euro. Cristian Stanescu, fost membru APR, PD, iar ulterior PRM, a incercat din rasputeri sa blocheze asocierea Consiliului Judetean Brasov cu Vectra, in sedinta C.J. din 20 august, intrand in coliziune cu presedintele acestui for, Aristotel Cancescu, in speranta ca pierderile financiare ale regiei conduse de el vor fi descoperite cat mai tarziu.

DEZASTRU FINANCIAR. Presedintele Comisiei de Privatizare a Companiei de Constructii Generale S.A., consilierul judetean Adrian Maxim, a declarat "Am vazut bilantul contabil si pierderile de doua miliarde de lei. Compania este o gaura neagra. Ii recomand lui Cristian Stanescu sa nu-si mai aroge functii in, cadrul C.C.G. Brasov, intrucat, nu mai este presedinte al C.A. ci un simplu membru al acestui for. Concernul austriac Strabag, sustinut de Cristian Stanescu, nu s-a prezentat la termenul limita din 20 martie 2003 pentru a incheia contractul, iar ca oferta a avansat suma de 1.103.669 euro, evaluarea patrimoniului C.C.G. S.A. Brasov stabilind o suma cu 35.000 euro mai mare decat oferta austriaca. Si mai ciudat este faptul ca oferta Strabag este datata in 16 martie iar raportul de evaluare a fost definitivat abia pe 31 martie".

Se poate presupune ca Strabag a avut informatii din interiorul companiei cu prioritate fata de ceilalti ofertanti, aspect strict interzis de lege. Desele vizite facute de Cristian Stanescu pe banii publici ai companiei in Austria, la Strabag, precum si oferta subevaluata a austriecilor, sustinuta de Stanescu a generat neincredere in randul consilierilor judeteni care au afirmat ca "este o afacere de comision". De altminteri acesta a si fost demis din functia de presedinte al C.A. al companiei, datorita situatiei dezastruoase in care a ajuns cea mai importanta regie de constructii de drumuri a Brasovului.

BaNUIALa. St`nescu crede c` cineva i poart` s~mbetele

"SI-AU BATUT JOC". Fostul vicepresedinte al C.J. Brasov, senatorul Ivan Cismaru, acuza: "Situatia regiei judetene de drumuri si poduri este una tragica si trebuia actionat de urgenta. Potentiala privatizare cu concernul Strabag s-a discutat inca din ""96-2000, dar nu a avut loc decat o lalaiala care intre timp a dus la devalorizarea patrimoniului fostei regii de drumuri si poduri. Nu cred ca exista un bilant pozitiv al companiei, din contra, Compania de Constructii Generale SA isi inchide o serie de puncte de lucru, cum ar fi cel de la Rupea si de la Fagaras. S-au invatat sa ia toate lucrarile si sa-si bata joc de ele".

POLUARE. Investitiile de peste un milion de marci in statia de producere a mixturilor asfaltice (bituminoase) de la Bod, realizate din dispozitia deputatului PRM, nu numai ca nu au redus nivelul noxelor emanate de statie, dar le-au si sporit. Cetatenii comunei Bod s-au revoltat si au protestat la Primarie si la Garda de Mediu, prin intermediul reprezentantului lor Laszlo Matei, care a solicitat controlul Inspectoratului de Protectie a Mediului Brasov. Compania de Constructii Generale S.A. a fost la un pas de a-si pierde autorizatia de mediu. Cristian Stanescu s-a obligat in scris sa remedieze urgent deficientele statiei de bitum, desi tocmai se investisera cateva zeci de miliarde de lei in modernizarea acesteia. Primarul Bodului, Paul Cernat, a apreciat insa colaborarea cu compania intrucat "Ne ajuta la asfaltari".

Alesii judeteni au cerut o ampla ancheta a Curtii de Conturi Brasov pentru a descoperi care sunt cauzele reale ale pierderilor financiare si daca nu cumva materialele de constructii, utilajele si personalul regiei au fost folosite si la obiective neinregistrate in documente.

SUSPICIUNI
Acuzele aduse de consilierii judeteni brasoveni lui Cristian Stanescu, cum ca ar avea interese personale cu firma Strabag, au fost contrazise de deputatul PRM. "Cu o zi inainte de sedinta, ne-am retras mai multi consilieri la cantina, sa mancam o ciorba. Acolo ni s-a adus, nu oferta firmei, ci doar o prezentare generala. Nu s-a mai tinut cont de intentia celor de la Strabag. S-a mers pe o masura de consens politic si a primat interesul particular. Nu inteleg graba cu care se doreste aceasta privatizare. Toata lumea ma banuieste ca as avea ceva cu firma Strabag, dar eu nu pot fi martor tacit al unei tranzactii cu miros penal. Am suspiciunile mele", a afirmat Stanescu.
×
Subiecte în articol: observator brasov stanescu strabag