x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumurile drumarilor care nu găsesc drumul

Drumurile drumarilor care nu găsesc drumul

de Sorin Anghel    |    23 Ian 2011   •   14:32
Drumurile drumarilor care nu găsesc drumul
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Românii trebuie să-şi croiască singuri cărare prin zăpadă din moment de ce drumarii au rămas înzăpeziţI în urma unei ninsori care nu a lăsat la sol mai mult de 20 de centimetri de zăpadă.

N-a fost ninsoare cât a fost viscol. Oricât de crâncen vi se pare acest week-end din punct de vedere meteorologic, suntem departe de ninsorile abundente care iarna trecută au blocat sudul României de câteva ori. În 2010, în Bucureşti a fost atât de multă zăpadă încât tinerii s-au dat cu plăcile de snowboard pe străzile lăturalnice. YouTube stă mărturie în acest sens.

Azi-noapte, cine a vrut să vină din Moldova spre Capitală a avut parte de un adevărat coşmar pe patru roţi. Şoseaua a fost curăţată perfectă din nordul ţării până aproape de Rm. Sărat. Mai departe, spre Bucureşti, a fost ca pe pârtie. Primele probleme serioase de pe DN 2 (E85) erau între Oreavu – comună învecinată cu Rm. Sărat – şi Buzău. Şoseaua era acoperită cu zăpadă şi se circula cu mare dificultate. Dar se circula, în ciuda faptului că drumarii lipseau cu desăvârşire, iar pe margine se formaseră deja "suluri” de zăpadă.

Din Buzău spre Bucureşti drumul n-a reprezentat altceva decât un adevărat slalom printre nebunii de la deszăpezire. Prima întâlnire cu "tancurile” portocalii se petrece după Buzău. Un utilaj alunga zăpada de pe partea carosabilă şi împrăştia material antiderapant. După ce-l depăşeşti, dai peste un nefericit care a ajuns cu Loganul în şant. Opreşti ca să-l iei din drum, dar el vrea să-l tragi. Imposibil aşa ceva! Cât te rogi de el să-şi abandoneze rabla, din spate vine maşina care deszăpezea. În urma ei se lasă linişte. Nu doar că te-a umplut cu zăpada de sus până jos şi ţi-a îmbrăcat maşina în alb, dar a blocat bine de tot şi Loganul domnului care făcea autostopul pe viscol. Bravo, cetăţene! Recunoştinţă veşnică şi "oarba după tine”!

Îi dai mai departe spre Urziceni. Se circulă ca pe câmp. Nici o urmă pe asfalt. Maşinile merg în coloană, iar la radio este anunţat că nu ştiu ce drum judeţean care ajunge la Căldăruşanca – localitate de pe DN 2 – este închis. E vorba de autobuze blocate şi alte nenorociri. Pe DN 2 se tot văd girofarurile ale drumarilor. Oamenii ăştia parcă sunt nebuni. Nu ţin cont de nimic. Ori îi găseşti adăpostiţI prin localităţI, "trăgând” de o cafea, ori îi vezi gonind printre muritorii de rând care se chinuie să ajungă acasă. Posesorii de SUV-uri parcă au rămas în sandale şi nu mai îndrăznesc să treacă peste regulile de circulaţie şi de bun simţ. Zăpada de pe drum e atât de mare încât i-a furat şi pe cei de la "Drumuri”. O maşină de-a lor, d-aia cu mare şi multe roţI în spate, a "fugit” în şanţ şi aşteaptă primăvara ca să poată circula. N-a mai găsit drumul şi a naufragiat în Bărăgan. Un alt utilaj de deszăpezire mergea aiurea pe mijlocul drumului. Probabil că şoferul nu mai ştia care este axul drumului. Se chinuia să deszăpezească, dar mai rău încurca. Celelalte automobile se chinuiau să-l depăşească prin stânga şi prin dreapta. Iar Poliţia, pentru că nu putea să nu fie şi Poliţie într-o noapte cu viscol şi drumuri înzăpezite, stătea la pândă şi făcea controlul documentelor. Asta până când cineva le-a zis că mai bine s-ar duce şi ei la o cafea decât să încurce circulaţia.

×