x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (VIDEO) Dubii privind autenticitatea materialului video de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

(VIDEO) Dubii privind autenticitatea materialului video de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

de Cristian Ionescu    |    18 Dec 2014   •   17:40
(VIDEO) Dubii privind autenticitatea materialului video de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

Înregistrarea video după momentul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, în care se poate auzi strigând după ajutor unul dintre supravieţuitorii tragediei aviatice, stârneşte controverse. În imagini apare lacul Siutghiol, iar pe fundal se pot auzi vocile a trei persoane.

Iată discutia efectivă, difuzată:

-Cred ca decola. Eu l-am vazut cand s-a intors invers.
-La 112 nu răspunde nimeni.
-Strigă cineva?
-Da.
-Am chemat! Vin acum!
-Ţine-te bine!
-Ajutor!
-Rezistă!
-Ajutor!
-Rezistă, am chemat!
-Trăieşte, frate!
-Ajutor!
-Ajutor!
-Te-am auzit!
-A căzut ăla cu hidroavionul, cu DTI-ul cred. A căzut în dreptul "La butoaie". Aveţi vreo barcă să veniţi? E în mijlocul lacului şi strigă după ajutor.
-Ajutor!
-Sună şi tu la cineva să trimită o barcă "La butoaie", a căzut unul cu hidroavionul, se ţine... e agăţat acolo... până vin ăştia de la 112.. strigă după ajutor. E la 500 - 600 de metri în mijlocul lacului. Poate au băieţii o barcă să trimită. Hai, trimite, te rog frumos. E întors hidroavionul invers şi el cred că e prins în carlingă. Dacă se duce la fund...
-Ţine-te bine!
-Nu mai rezist!
-Ţine-te, că am chemat!
-Ne înecăm!


Mai mulţi martori la tragedie au declarat însă, că au auzit o singură voce cum striga după ajutor din apă, dar că nu a existat o comunicare cu martorii aflaţi pe mal. Problemele cu autenticitatea filmării încep chiar cu începutul îregistrării. Unul dintre martorii care vorbesc în filmare descriu în clar evenimentul. "Cred că decola, l-am văzut când s-a întors invers". Ori, elicopterul nu a decolat din apropiere, aparatul plecând de la Constanţa, aflându-se în drum spre Kogalniceanu, pentru alimentare. Mai mult, martorul descrie foarte clar, cu lux de amănunte, ce vede. "A căzut ăla cu hidroavionul, cu DTI-ul cred. A căzut în dreptul "La butoaie",  "a căzut unul cu hidroavionul, se ţine... e agăţat acolo...strigă după ajutor. E la 500 - 600 de metri în mijlocul lacului. E întors hidroavionul invers şi el cred că e prins în carlingă".

Ori, în filmarea de la faţa locului, la distanţa de 500-600 de metri nu se vede absolut nimic pe luciul apei, care să probeze spusele martorului. Chiar şi atunci când cel care filmează face o rotaţie completă cu camera, nu se poate observa absolut nimic. Mai mult, camera nu filmează spre locul în care s-a produs tragedia, nu face zoom spre zona respectiva, ci se concentrează pe centrul lacului, filmând mai mult soarele, deşi locul de impact ar fi undeva în dreapta. De asemenea, pe ecran apare un cerc roşu care scoate în evidenţă o zonă pe lac unde nu se vede nimic şi care în niciun caz nu se află la 500-600 de metri.

Pe filmare se pot auzi foarte clar strigătele a DOUĂ persoane, care cer ajutor de cel puţin trei ori. Şocant este că vocea primei persoane care strigă dupa ajutor se aude foarte clar şi aproape, însă pe luciul apei camera nu suprinde niciun fel de siluetă sau vreo urmă de epavă, nici în apropiere, nici în depărtare. O a doua voce poate fi auzită strigând exact la sfârşitul înregistrării. "Ne înecăm!"

Încă o inadvertenţă constă în discuţia telefonică pe care martorul o are, în care roagă pe cineva să trimită o barcă, până vin "astia de la 112". Deci, martorul nu discută la telefon cu vreun reprezentant al ISU, ci cu o altă persoană. "Până vin ăştia de la 112, poate au băieţii să trimită o barcă, ei sunt chiar aicea. Hai, trimite, te rog frumos. E întors hidroavionul invers şi el cred că e prins în carlingă. Din nou, martorul spune foarte clar ce vede, desi inregistrarea video nu reda asa ceva.

Un avion chiar s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, dar în data de 9 IULIE 2011

Atunci, un hidroavion, care se afla în curs de decolare de pe lacul Siutghiol din statiunea Mamaia, s-a inclinat si a inceput sa ia apa, după care a amerizat forţat pe lac, răsturnându-se. La bordul aparatului se aflau doua persoane, care au fost ajutate de turistii aflati in zona incidentului. Aceştia s-au urcat într-o şalupă şi au plecat să îi salveze. O purtatoare de cuvant a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta a confirmat incidentul, afirmand ca el ar fi avut loc in jurul orei 19:45. La acea oră, în iulie, soarele apunea. Avionul efectuase mai multe zboruri de agrement in timpul zilei. "Foarte puţin mai era afară din el. Pilotul şi copilotul se ţineau de aripi", a declarat unul dintre martorii la eveniment.

Dialogul disperat, redat la inceput, a constituit factorul cu impact emotional devastator aupra opiniei publice. Pe baza lui, s-au derulat si dezvoltat comentarii vehemente, indreptate impotriva lui Raed Arafat.





×