x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dumitru Prunariu: Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român

Dumitru Prunariu: Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român

17 Sep 2016   •   23:00
Dumitru Prunariu: Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român
Sursa foto: FOTO: Intact Images/Karina Knapek

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiul cosmic, s-a aflat sâmbătă la Oradea, cu ocazia împlinirii a zece ani de existenţă a Clubului de astronomie ''Meridian Zero'', fiind invitat de doi tineri ingineri de aviaţie - Cristian Lazăr şi Ionuţ Câmpean - care se pregătesc să-i calce pe urme cosmonautului român.

''Oradea are nişte merite deosebite în domeniul astronomic. Meridianul Zero. Adevărul este puţin cunoscut. Este adevărat: Meridianul Zero a fost odată la Oradea. Hărţile după care s-a pornit aventura de cunoaştere, cucerire a lumii, au avut ca meridian zero Oradea. Cu toate acestea, fiind mai puţin promovat în mediile de specialitate, să nu spun în mass-media, acest lucru este mai puţin cunoscut. Trebuie să ştim să valorificăm ceea ce avem şi, de ce nu, să ne lăudăm cu ceea ce avem pentru că nu ne lăudăm gratis. Sunt unii care au foarte puţin, fac din ţânţar armăsar, în timp ce noi avem cu ce să ne evidenţiem, dar o facem mai modest'', a declarat, într-o conferinţă de presă, Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român a apreciat iniţiativa creării acestui club.

''Mă bucur că particip la această aniversare a clubului, care s-a înfiinţat în anul în care eu împlineam 25 de ani de la zborul meu cosmic, anul acesta în mai am împlinit 35. Anii trec, dar important este ce experienţă lăsăm în urmă, câţi tineri mobilizăm să ne calce pe urme şi, normal, câte eforturi facem să menţinem ceea ce este şi să dezvoltăm ceea ce trebuie dezvoltat'', a subliniat el.

Astroclubul Meridian Zero a fost înfiinţat în 2006 de doi profesori orădeni, Nicoleta Pazmany şi Marin Bica, care au predat voluntar elevilor din oraş lecţii de astronomie. Numele a fost uşor de găsit, deoarece între anii 1464 şi 1667 prin Oradea trecea meridianul zero, cea mai importantă referinţă pentru navigatorii vremii.

''Aici a existat un observator astronomic, primul din Europa, înaintea celui de la Nuremberg, care se datorează episcopului Ioan Vitez care l-a adus aici pe marele astronom Georg Peuerbach care realizase nişte tabele de eclipsă de lună şi de soare şi, în onoarea acestui episcop, o parte dintre ele au fost translatate pentru meridianul Oradiei, devenite Tabule Varadiensis şi care au fost folosite de navigatorii care au plecat spre Lumea Nouă. În acest fel, aceste meleaguri sunt legate de descoperirea lumii noi şi este păcat ca tinerii să nu afle acest lucru'', a povestit prof. Nicoleta Pazmany.

Dumitru Prunariu a spus că a venit la Oradea fiind invitat de doi tineri - Ionuţ Câmpean şi Cristian Lazăr.

''Cu tatăl lui Ionuţ am copilărit, străbunicul meu, bunicul şi tatăl meu sunt din judeţul Timiş, satul Groşi, comuna Marginea, şi acolo îmi petreceam multe vacanţe. După ce s-a născut Ionuţ, la un moment dat, m-a întrebat taică-său ce să facă Ionuţ, că vrea aviaţie. Să se ducă la aviaţie, i-am spus. A terminat Aeronave'', şi-a amintit Prunariu.

Referitor la Cristian Lazăr, Prunariu spune că acesta este un caz aparte.

''Încă de la începutul liceului m-a contactat pe email şi a zis: 'Eu trebuie să devin al doilea cosmonaut român. Ce trebuie să fac?'. Uitaţi-l aici: a absolvit Aviaţia, a urmat cursurile Universităţii Cosmice Internaţionale de la Strasbourg şi acum este angajat în Germania de Airbus care construieşte sateliţi. Este un pas foarte apropiat spre a zbura în Cosmos. (...) Ar fi foarte de dorit ca un român (...) să ajungă să zboare în spaţiul cosmic. Cu tot sufletul voi fi alături de el şi îl voi susţine. Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român'', a subliniat Prunariu.

El şi-a manifestat speranţa că viitoarele selecţii organizate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru candidaţi cosmonauţi vor viza şi România, care a devenit, din 2011, stat membru al ESA. Ultima selecţie s-a terminat în 2009, iar din şase astronauţi selecţionaţi un francez urmează în toamnă să plece în spaţiul cosmic.

Cu această ocazie, Dumitru Prunariu a împărtăşit celor prezenţi din amintirile sale legate de zborul în spaţiu.

''Când am zburat eu în Cosmos exista o organizaţie la nivelul ţărilor est-europene, e vorba de Consiliul Intercosmos, o organizaţie interguvernamentală la care România a aderat în 1968, acolo erau prevăzute faze clare de dezvoltare a cooperării în domeniul cosmic între statele participante. Atunci s-au dezvoltat institute de cercetare, au fost pregătiţi cercetători, s-au dezvoltat cooperări internaţionale, mergeam la experimente alături de Polonia, de Ungaria şi alte ţări din regiune, elaboram împreună proiecte şi erau trimise în spaţiul cosmic şi funcţionau foarte bine. Până la zborul meu cosmic, în 1981, România lansase deja 17 echipamente în spaţiul cosmic, dar în presă se scria puţin. Se ştia puţin de acest lucru, ştia cercul de cercetători care se ocupau strict de acest domeniu'', a spus Prunariu.

Cei zece ani de existenţă a Clubului de astronomie ''Meridian Zero'' au fost marcaţi printr-o expoziţie de astro-fotografie, realizată de Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, şi un simpozion - ''File din Istoria Astronomiei Româneşti şi a Cuceririi Spaţiului'', în Cetatea Oradea. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dumitru prunariu cosmonaut