x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dumnezeu pe 95,3 FM

Dumnezeu pe 95,3 FM

de Daniela Cârlea Şontică    |    09 Apr 2006   •   00:00
Dumnezeu pe 95,3 FM

Cunosc oameni care nu mai asculta altceva de cand l-au descoperit. O cunostinta aproape s-a imbolnavit cand aparatul nou-nout n-a prins frecventa 95,3 FM.

Christian Silva - fotografii

Cunosc oameni care nu mai asculta altceva de cand l-au descoperit. O cunostinta aproape s-a imbolnavit cand aparatul nou-nout n-a prins frecventa 95,3 FM. Ce se aude acolo, veti intreba? In Bucuresti si in sudul tarii, la fix, se aude: "Aici, Radio Trinitas!".

Am plecat sa ne intalnim cu vocile de la Trinitas familiare atator oameni piosi din tara aceasta si am ajuns la Iasi. In timp ce ameteam urcand cele 30 de trepte ale turnului Manastirii Golia, ne mirosea a tamaie. Un fel de a ne ura bun venit, asa am aflat. Ne intampina Bogdan Tifrea, redactorul-sef, care, la cei 25 de ani ai sai, ne spune ca ii este destul de greu sa fie sef peste oameni care sunt deja preoti. Bogdan se trezeste zilnic suficient de dimineata ca sa fie pe post in direct cu matinalul de la 6:35. "Se intampla atatea lucruri interesante in tara aceasta si mai ales in biserica noastra, incat uneori abia facem fata evenimentelor", spune Bogdan Tifrea.

BONOMIE. Cu parintele Dumitru Paduraru ne-am "jucat" de-a interviul in studioul de inregistrari cand i-am facut fotografii. Este indragit de colegii sai poate si pentru ca stie sa destinda atmosfera printr-o gluma buna. "Trebuie sa ma impart intre radio, biserica, spital si acasa", spune parintele realizator al "Dialogurilor Trinitas". Este paroh la Biserica Doamnelor, misionar la Spitalul de Pneumologie din Iasi si tata a doi copii. Ce i s-a parut cel mai greu ca gazetar? Interviurile live cu PF Parintele Patriarh Teoctist si cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Nu poate uita ca l-a avut in emisiune pe Parintele Teofil de la Manastirea Sambata. Are si noroc parintele Paduraru, chiar daca nu e crestineste sa crezi in asta: a reusit sa evite o amenda pentru ca politistul, ascultator vechi, i-a recunoscut vocea. Oricum, depasise viteza cu doar cativa kilometri!

"A fost ora saisprezece!", se aude vocea grava de la Trinitas, si parintele Mircea Stoleriu ridica degetul si spune cu haz: "Eu sunt ora exacta!"... Dar nu doar atat, face si emisiuni. Redactia de la cel mai ascultat radio ortodox din tara nu este asa mare insa, are vreo 40 de oameni cu tot cu tehnicieni. Cei care ajuta ca postul sa fie unul "de la suflet la suflet" sunt fie absolventi de teologie, fie de jurnalism, sunt profesori sau au alte profesii la baza. Ca in orice redactie aproape. Atata doar ca ei sunt ceva mai linistiti decat noi, laicii. Ii influenteaza, desigur, mesajul pe care il trimit in eter.

Este nevoie de un radio care sa transmita cuvantul lui Dumnezeu? Raspunde Parintele Nicolae Dascalu, in calitate de Director Consilier al Institutului Cultural Misionar Trinitas: "Biserica nu a avut niciodata teama sau complexe fata de noile descoperiri ale tehnicii. Este datoria noastra sa vestim cuvantul mantuirii prin toate mijloacele. Iar mass-media trebuie spiritualizata. Mesajul Evangheliei se adreseaza tuturor si este posibil de transmis prin orice mijloace de comunicare". Cu ce bani se sutine radioul? Cea mai mare parte vine de la Arhiepiscopia Iasilor, dar si alte episcopii unde se aude Trinitas dau bani radioului. "Niciodata n-am avut bani cand am pornit sa facem o noua statie, dar am stiut ca, odata lucrul inceput, oamenii se sensibilizeaza. Voluntarii ne-au ajutat, sapand un sant de 700 de metri intr-o saptamana", spune parintele Ciprian Apetrei, directorul. Este constient ca in Romania n-o sa avem ceea ce au polonezii, "Maria", al doilea post de radio ca acoperire acolo, dar este multumit cu cele 23 de statii la nivel national. La Trinitas suna ascultatorii: unii sa felicite, altii sa critice. Am fost martori la un mesaj dulce: niste ascultatoare fidele au trimis la redactie pachete cu trei feluri de prajituri. De post. Ce fani practici au redactorii din Turnul Golia! In timp ce degustam prajiturile, istoricul sediu se zguduie si gata sa riscam o fuga pe scarile abrupte. "E tramvaiul!", suntem linistiti. La fiecare cursa se intampla la fel. Redactia va fi mutata intr-un alt loc, turnul urmand sa intre in reparatii cat de curand. Dar indiferent de unde ar transmite, cel care face, la 17 aprilie, 8 ani, se vrea "Un radio pentru sufletul dumneavoastra!".

CONSILIER. Pr. Nicolae Dascalu
DIRECTOR. Pr. Ciprian Apetrei
VOCEA CETATII. Bogdan Tifrea

Dupa aceea Domnul a mai randuit alti saptezeci de ucenici, si i-a trimis doi cate doi inaintea Lui, in toate cetatile si in toate locurile pe unde avea sa treaca El, si le-a zis: Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii! Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Sau. Duceti-va; iata, va trimit ca pe niste miei in mijlocul lupilor. Sa nu luati cu voi nici punga, nici traista, nici incaltaminte, si sa nu intrebati pe nimeni de sanatate pe drum. In orice casa veti intra, sa ziceti intai: Pacea sa fie peste casa aceasta!" Si de va fi acolo un fiu al pacii, pacea voastra se va odihni peste el, iar de nu, se va intoarce la voi. (...) Nu va mutati din casa in casa. - Luca 10, 1-7

×
Subiecte în articol: credinta părintele trinitas