x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DURERE DIN TATĂ-N FIU - Valea neagră ca huila

DURERE DIN TATĂ-N FIU - Valea neagră ca huila

de Monalise Hihn    |    Mircea Opris    |    19 Noi 2008   •   00:00
DURERE DIN TATĂ-N FIU - Valea neagră ca huila

"Şi moartea vine-atât de des/Să vadă ce-are de cules!" – sunt versuri ale imnului mine­rilor. Sâmbătă, în adâncurile pământului, moartea a cules 12 vieţi de oameni tineri. Sperau, visau şi iubeau, iar sâmbătă timpul n-a mai avut răbdare cu ei. Ieri, patru dintre ei s-au întors în ţărână.



Valea Jiului a fost ieri neagră ca huila. Chipuri împietrite, lacrimi care în­gheaţă, durere împinsă dincolo de orice limită a suportabilului, flori, coroane, lămpaşe aprinse, lumânări şi sirene care au sunat a jale – acesta a fost tabloul tras la indigo, parcă, la Petrila şi Petroşani, acolo unde s-au întors în pământ patru dintre victimele accidentului de sâmbătă. Patru gropi i-au înghiţit pentru totdeauna pe Adrian Măţan, de 27 de ani, pe Doru Holingher, de 39 de ani, pe Vasile Stroian, de 38 de ani, şi pe Alin – Marcel Alecsa, de 36 de ani. Şi-au găsit liniştea în patru gropi săpate de ortacii lor, în cimitirele din Petrila şi Petroşani.

"NOROC BUN!"
Ieri la Petrila şi Petroşani a fost zi de doliu. La ora 11 sirenele au sunat sfâşietor, în memoria celor 12 victime ale huilei. Încă de dimineaţă, la Petrila şi Petroşani, lumea s-a strâns la cele două capele în care erau depuşi cei patru. Sfâşiaţi de durere, oamenii nu găseau răspuns la o singură întrebare: "De ce?". Răspunsul îl ştie, poate, doar Dumnezeu. Oamenilor nu le-a rămas decât să plângă şi să se roage. Aşa a făcut şi mulţimea strânsă la Petrila, în timp ce un sobor de preoţi rostea slujba. Aşa a făcut şi mulţimea strânsă la Petroşani, în timp ce un sobor de preoţi rostea slujba. Şi tot aşa... De patru ori... "Dumnezeu îi ia la el pe cei mai buni dintre noi", spunea un miner. "Sâmbătă lucram împreună şi acum i-am săpat groapa. Noi am scăpat...", se destăinuia un altul. La Petrila au fost înmormântaţi Vasile Stroian şi Marcel-Alin Alecsa. Întâi, Vasile Stroian. Cortegiul funerar, flancat de şase mineri echipaţi în salopete şi cu lămpaşe aprinse, a făcut ocol pe la poarta minei Petrila parcă pentru a transmite "Noroc bun!" celor rămaşi şi care se vor întoarce în adâncuri să sfarme huila. A lăsat în urmă doi copii... A urmat Marcel-Alin Alecsa. Avea 36 de ani şi trei copii... La Petroşani, cel mai tânăr dintre cei dispăruţi sâmbătă, Adrian Măţan, a fost petrecut pe ultimul drum de rude, prieteni şi locuitori ai oraşului, dar şi de colegii de la facultate. Adrian era student în ultimul an. Cunoscuţi spun despre el că muncea cât trei, că nu se dădea în lături de la muncă. În primăvara următoare voia să se căsătorească. A lăsat în urmă o logodnică pe pământ şi a plecat să-şi facă o nuntă în cer. Pe pământ, familia sa speră să afle de ce a fost nevoie să moară şi de ce Adrian şi ortacii săi au fost trimişi în mină, dacă acolo erau atâtea probleme. Şi Doru Holingher, inginerul Doru, cum i se spunea, a plecat să se odihnească puţin. Era iubit de mineri şi era respectat de aceştia. Acum au rămas doar lacrimile...

UCIDERE DIN CULPĂ
Între timp, ancheta privind accidentul de la Petrila este în plină desfăşurare. Anchetatorii lucrează la dosarul penal nr. 922/P/2008, ce are ca obiect infracţiuni la protecţia muncii, infracţiuni de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, înregistrat  la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Conform unui comunicat al Parchetului: "În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea modului de producere a deflagraţiei, urmând să se efectueze în acest sens o expertiză de specialitate de către experţi din cadrul INSEMEX Petroşani. Până în prezent, procurorii au audiat peste 40 persoane, s-au ridicat registre şi fişe de protecţia muncii şi s-a dispus efectuarea de expertize medico-legale pentru stabilirea cauzei deceselor celor 12 persoane". În plus, şeful ITM Petroşani, Ileana Bodea declară: "Deocamdată nu putem spune cu certitudine ce s-a întâmplat. Cu siguranţă a fost însă o explozie şi un foc endogen, cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Este o anchetă vastă", a declarat şeful ITM Petroşani, Ileana Bodea. La Petrila activitatea este în continuare sistată. Minerii vor fi plătiţi pentru zilele în care nu coboară în subteran. Accesul în incinta minei a fost restricţionat pe perioada anchetelor şi a activităţii comandamentului pentru recuperarea din subteran a trupurilor minerilor morţi.

ALTE ÎNMORMÂNTĂRI
Cei patru mineri ale căror trupuri au fost aduse la suprafaţă luni seara din subteranul minei Petrila vor fi înhumaţi astăzi în cimitirele din Petrila şi Petroşani. Este vorba despre Elekes Attila, de 35 de ani, tatăl unui copil, Mateş Dan, de 35 de ani, tatăl uni copil, Puian Nicolae, de 36 de ani, care a lăsat în urmă un copil orfan, şi Frăţilă Daniel, de 38 de ani, şi care avea tot un copil. Patru echipe formate din 15 salvatori mineri profesionişti au intrat ieri după-amiază în subteran, în jurul orei 15:30, având ca obiectiv monitorizarea şi controlul stării lucrărilor miniere din zona de avarie şi evacuarea victimelor rămase. După circa trei ore, echipele de salvatori minieri au scos din subteran trupurile neînsufleţite ale celor patru ortaci care au rămas în adâncuri încă de sâmbătă. Din subteran au fost aduşi la suprafaţă: Brad Iosif, ingi­ner-şef producţie (44 ani), Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani) şi Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani). Cele patru victime au fost duse aseară la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani.

MIRON COZMA, AŞTEPTAT CU MASCAŢII
În timp ce familiile minerilor îşi plângeau morţii, autorităţile din Valea Jiului aveau o preocupare de ordin administrativ. Declaraţiile fostului lider al minerilor, Miron Cozma, cum că urma să ia parte la înmormântările din Petrila, au pus pe jar forţele de ordine din judeţul Hunedoara. Un comitet format din primarul oraşului Petroşani, şeful Poliţiei Petroşani şi magistraţi au decis acum două zile să respingă cererea lui Cozma de a tranzita Petroşaniul pentru a ajunge la înmormântările din Petrila. De altfel, ieri-dimineaţă, autorităţile au desfăşurat mai multe forţe care, oficial, vegheau la desfăşurarea fără incidente a înmormântărilor. Autorităţile au luat măsuri speciale pentru a preveni iminenta sosire a fostului lider sindical în Valea Jiului. Acesta avea ca variantă legală de a ajunge la Petrila, ruta Voineasa – Lonea – Petrila, pe un drum secundar care vine din judeţul Vâlcea. Astfel, la intrările în Petroşani erau postate mai multe echipaje ale MIRA, atât în maşini de poliţie, cât şi în automobile "civile". Mai mult, la postul de poliţie din Petrila, aproape de in­trarea în Lonea, ieri-dimineaţă au fost mobili­zate două autospeciale ale DPIR, pline cu po­li­ţişti cagulaţi. Pe marginea şoselei dinspre Lo­nea, ieri-dimineaţă au fost văzuţi mai mulţi oa­meni echipaţi cu plase şi uniforme de camuflaj, cel mai probabil aparţinând trupelor speciale de intervenţie al Jandarmeriei. Rolul mas­caţilor nu a fost justificat cu argumente solide de către şefii Poliţiei Petroşani. "Mascaţii nu au fost aduşi pentru a-l aştepta pe Miron Cozma. Interdicţia este în vigoare. Dacă în­cearcă să intre, încalcă o hotărâre judecătorească şi va suporta rigorile legii. «Mascaţii» au fost aduşi pentru a preveni incidentele în ge­neral, ţinând cont de condiţiile speciale şi de numărul mare de oameni care se află în Petrila pentru înmor­mântări", ne-a declarat Titel Brăgaru, noul comandant al Poliţiei Pe­tro­­şani. De altfel, fostul lider sindical nici nu a mai riscat să vină la funeraliile foşti­lor săi ortaci. "Riscam mult chiar şi să in­tru pe ruta Voineasa, pentru că există o buclă ce ţine ca teritoriu administrativ tot de mu­nicipiul Petroşani. Am avut intuiţia că mă vor "sălta" de oriunde aş fi, în Valea Jiului, chiar dacă am vrut să vin cu inten­ţii paşnice să aduc un ultim omagiu mi­ne­­rilor morţi", ne-a declarat Miron Cozma.

Moartea prin ochi de copil

Tradiţia de a avea fanfara alături în timpul oricărui eveniment este una foarte veche în Valea Jiului. Fanfara cântă la sărbătorile minerilor, la nunţi şi la aniversări, precum şi la înmormântări. Anul trecut, Fanfara Minieră Vulcan a fost vedeta sărbătoririi a 150 de ani de minerit la Exploatarea Minieră Vulcan. Cel mai tânăr membru al fanfarei are doar 8 ani. Cristian Gheţi a intrat în organizaţie anul acesta, unde a fost adus de tatăl său. "De anul acesta l-am băgat în fanfară. Este toboşar, ca şi mine. Are tobă şi uniformă şi vreau să ducă tradiţia aceasta mai departe. A fost şi la chefuri vesele, dar a fost cu mine şi la multe înmormântări. Viaţa e dură, şi Cristi trebuie să vadă de toate", ne-a declarat tatăl micului toboşar.

Transplanturi de piele

Unul dintre cei cinci mineri internaţi la Spitalul de Arşi, care are arsuri pe 80% din corp, a fost operat ieri, vreme de peste trei ore, el suferind un transplant de piele, a declarat directorul me­dical al unităţii sanitare, Cristian Niţescu.
Un alt miner, care are arsuri pe 85% din corp, urmează a fi supus astăzi unui transplant de piele, potrivit doctorului Niţescu. Doi mineri care au arsuri pe 35%, respectiv 55% din corp au o evoluţie bună, dar prognosticul este în continuare rezervat. Minerul rănit care are arsuri pe 10% din corp nu mai necesită terapie intensivă, dar rămâne sub supraveghere medicală cel puţin o săptămână, pentru evitarea oricăror complicaţii. Doi dintre cei trei mineri internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca se află în stare critică, dar stabilă. Şi în cazul lor prognosticul cadrelor medicale este rezervat. Al treilea miner are o stare mai bună de sănătate, a afirmat dr Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al spitalului.

Solidaritate pe Valea Jiului

Chiar dacă iarna s-a instaurat la munte, administratorii pârtiilor şi instalaţiilor de transport pe cablu din Valea Jiului au decis să nu deschidă sezonul de schi la sfârşitul acestei săptămâni, chiar dacă stratul de zăpadă va creşte în zilele următoare. Această decizie a fost luată în semn de solidaritate cu familiile aflate în doliu după moartea celor 12 mineri ucişi la Petrila sâmbătă. Stratul de zăpadă în staţiunea Parâng măsoară 5 centimetri.

×