x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duşa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviaţie de vânătoare

Duşa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviaţie de vânătoare

de Mediafax    |    06 Dec 2013   •   13:35
Duşa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviaţie de vânătoare

Ministrul apărării, Mircea Duşa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele convenite în acordul pentru achiziţionarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviaţie de vânătoare.

"Am apreciat că până în momentul de faţă am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci când am încheiat acordul şi că respectarea acestor paşi ne oferă premisa ca în 2016-2017 să avem creată capabilitatea de aviaţie de vânătoare, aceasta însemnând echiparea avioanelor cu avionică şi criptare modernă, pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic şi, nu în ultimul rând, înzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are în vedere aviaţia de vânătoare, cu rachetele şi cu muniţia necesare", a spus Mircea Duşa.

El a amintit că există o cooperare guvernamentală privind sprijinul pe care Portugalia şi Statele Unite îl acordă României "pentru a crea acea capabilitate care se numeşte aviaţia de vânătoare".

"Concomitent sunt şi alte programe care să realizeze această capabilitate, fiind vorba, în primul rând, de modernizarea infrastructurii din România, a aeroportului de la Feteşti şi a sistemelor electronice de comunicaţii de la acest aeroport", a menţionat ministrul Duşa.

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia a spus că există interese comune în ceea ce priveşte industria de apărare.

El a spus că viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discuţie industria de apărare, este o bună oportunitate pentru a dezvolta o strategie comună pentru a putea creşte capacitatea competitivă a celor două industrii de apărare.

José Pedro Aguiar-Branco a arătat că, astfel, întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul apărării din România şi Portugalia vor putea găsi noi oportunităţi pe piaţa europeană.

La rândul său, ministrul român al Apărării a menţionat că, în condiţiile în care bugetele apărării din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regândite capabilităţile militare.

Mircea Duşa a anunţat că el şi omologul portughez au hotărât să facă "un pas înainte pe cooperarea în domeniul industriei de apărare" şi să constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de apărare.

"Acest grup există şi în momentul de faţă, deja a început discuţiile şi am hotărât să extinde atribuţiile acestui grup de lucru pentru a identifica acele posibilităţi de colaborare între industria de apărare din Portugalia şi cea din România, astfel încât, mai ales întreprinderile mici şi mijlocii care au producţie de apărare să poată rezista pe piaţa concurenţială din zilele noastre", a adăugat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, alte subiecte abordate în discuţiile cu ministrul portughez au fost cooperarea NATO, politica NATO de după 2014 în condiţiile constrângerilor financiare, războiul cibernetic - nouă ameninţare la aderesa omenirii, criza energetică, relaţiile dintre România şi Portugalia în cadrul Uniunii Europene, securitatea maritimă şi protecţia mediului prin folosirea muniţiei ecologice.

Duşa a mai declarat că l-a invitat pe ministrul José Pedro Aguiar-Branco să participe, în martie 2014, când se împlinesc 10 ani de când România a devenit stat membru NATO, la festivităţile care vor avea loc în România.

Mircea Duşa a adăugat că îi va invita la acest eveniment pe toţi miniştrii apărării din NATO.

Ministrul portughez a spus că acceptă invitaţia lui Duşa, având în vedere că deja a început să înţeleagă aproape tot ce spune în limba română ministrul Duşa.

"Şi noi facem acelaşi lucru, dacă mai rămânem o jumătate de zi să conversăm, aproape că nu mai avem nevoie de interpret", a spus el
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, aflat în vizită oficială în România.

În luna noiembrie, Guvernul român a cerut Statelor Unite furnizarea de armament, echipamente şi suport pentru echiparea celor 12 avoane F - 16 Block 15 MLU pe care le va cumpăra din Portugalia.

Din cele 628 de milioane de euro, cât este valoarea totală a contractului pentru achiziţionarea avioanelor multirol, aproximativ 336 de milioane de euro (echivalentul a 457 de milioane de dolari) vor fi alocate cooperării cu SUA, contractul incluzând furnizarea de rachete aer-aer AIM - 120C, rachete AIM - 9M Sidewinder, lansatoare LAU – 129, unități de bombe ghidate îmbunătățite GBU–12, rachete Maverick, sisteme integrate de poziționare globală, piese de schimb, dezvoltarea/integrarea de software şi instruirea personalului.

Mircea Duşa declara, la sfârşitul lunii octombrie, că întreg pachetul privind capabilitatea de aviaţie de vânătoare, care cuprinde şi achiziţia de aeronave F-16, este programat să se realizeze până spre sfârşitul anului 2017.

"Noi discutăm foarte simplu despre F-16, dar e vorba de realizarea capabilităţii militare de aviaţie de vânătoare. Capabilitate militară înseamnă mult mai mult: achiziţia avioanelor, pregătirea piloţilor, pregătirea aeroporturilor militare pentru a fi compatibile cu F-16, achiziţionarea armamentului necesar avioanelor, pregătirea personalului tehnic care să deservească avioanele şi multe alte aspecte”, a spus ministrul.

MApN a informat, în 11 octombrie, că Guvernul României şi cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziţie în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Semnarea contractului a avut loc după ce, în luna iunie, Guvernul a anunţat că a aprobat proiectul de lege privind achiziţia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care vor fi plătite 628 milioane de euro.

“România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO", mai preciza MApN.

Ministerul menţiona că aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi, în 2014, va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 - nouă piloţi şi 75 de tehnicieni.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

×
Subiecte în articol: avioane portugalia avioane multirol f 16