x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duţă anunţă apocalipsa în sistemul sanitar

Duţă anunţă apocalipsa în sistemul sanitar

de Magda Marincovici    |    09 Ian 2012   •   21:00
Duţă anunţă apocalipsa în sistemul sanitar

Peste sistemul sanitar romanesc se lasa apocalipsa, SMURD-ul nu e controlat de nimeni, iar casele de asigurari de sanatate private ar putea aparea la anul, ne anunta presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta (foto), intr-un interviu fluviu acordat agentiei Mediafax.

Caci ce-ar putea sa priceapa asiguratul si neasi­guratul cand insusi Lucian Duta, responsabilul cu banii lor pentru sanatate, ii anunta ca 's-au atins limitele maxime. Practic, noi nu mai avem posibilitatea sa marim baza de impozitare, nu mai avem cetateni pe care sa-i impozitam, singura exceptie majora care se face la ora actuala sunt copiii. Nu putem pune problema sa-i impozitam sau sa luam taxe pentru copii. S-a atins maximum de colectare. Sa vii acum sa maresti taxele, respectiv CAS-urile, este o solutie nepotrivita pentru acest moment'.

Seful CNAS, intocmai ca presedintele Traian Basescu, vede cu aceiasi ochi SMURD-ul: infiintat ca fundatie, dar cu acces la banii publici, dar necontrolat de nimeni. 'Platim SMURD-ul din fonduri publice, nu ale casei de asigurari. Cand au nevoie de urgenta, oamenii vad SMURD-ul, uitand ca, de fapt, in spate, grosul activitatii de urgente este tinut de sistemul public de ambulanta. Imi pare rau ca spun lucrurile acestea, dar asta e realitatea. Va repet, statul la ora aceasta nu are nici un meca­nism de control asupra sistemului de urgenta, institutie de control asupra sistemului de urgenta', spune Lucian Duta.

Dar cea mai mare parte a acestui interviu se focalizeaza nu atat pe grija pentru sanatatea romanilor, ci pe atacul deschis la adresa doctorului Raed Arafat. 'Nu exista nici o comisie de urgenta, este un paravan dupa care se ascunde o singura persoana, care, va repet, la ora aceasta nu accepta o idee foarte simpla, ca poate mai exista si altii care vor sa faca lucrurile si poate le facem mai bine, exista o posibilitate', considera Lucian Duta.

Pe de alta parte, presedintele CNAS a anutat ca in termen de un an-un an si jumatate, casele private ar putea sa intre in functiune dupa ce legislatia secundara va fi gata. In opinia lui Lucian Duta, sistemul sanitar este la discretia a doua monopoluri – al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al spitalelor. Seful CNAS sustine ca, prin noua lege a sanatatii, aflata in prezent in dezbatere publica, se urmareste spargerea acestor monopoluri si transformarea spitalelor in fundatii sau in alte structuri, care ar garanta atragerea de fonduri suplimentare si schimbarea salarizarii medicilor. Astfel, medicii ar avea contracte directe cu casele de asi­gurari, iar acestea ar fi interesate sa gaseasca medici competenti, care sa ofere pacientilor servicii me­dicale de calitate.

Cat priveste pacientii, acestia sunt obligati la controlul medical si, daca nu il fac, sunt buni de plata pentru toate serviciile medicale in cazul in care-i loveste boala. Dar nimeni, nici chiar presedintele Lucian Duta nu le spune ce inseamna control medical obligatoriu. In rest, banii lor sunt colectati, ca si pana acum, de ANAF, 'vor fi dati CNAS, care pe criterii absolut transparente si obiective ii vor da in administrare caselor private'.

×
Subiecte în articol: observator