x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EBA se pune bine cu ţiganii: recomandă ca fiecare partid să trimită un rom în Parlamentul European

EBA se pune bine cu ţiganii: recomandă ca fiecare partid să trimită un rom în Parlamentul European

16 Noi 2011   •   18:52
EBA se pune bine cu ţiganii: recomandă ca fiecare partid să trimită un rom în Parlamentul European

Elena Basescu a recomandat miercuri, in plenul Parlamentului European, la o dezbatere privind situatia minoritatii rome, astfel incat la urmatoarele alegeri europarlamentare fiecare partid politic sa desemneze pe un loc eligibil cate un candidat de etnie roma.

“Toti suntem constienti de problemele cu care se confrunta romii. Responsabilitatea Romaniei este cu atat mai mare, avand cea mai numeroasa minoritate roma din Europa. Dar modul in care sunt ei reprezentati conteaza. De aceea, poate as recomanda ca la urmatoarele alegeri europarlamentare, partidele politice sa ofere un loc eligibil unui cetatean de etnie roma', a spus Elena Basescu.

Fiica presedintelui Romaniei a spus ca ministerele responsabile de cele sase domenii sectoriale de actiune - Muncii, Educatiei, Dezvoltarii Regionale, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Culturii si Internelor - impreuna cu autoritatile locale vor lua aproximativ 63 de masuri pentru integrarea romilor. Finantarea va fi asigurata din bugetul fiecarui minister, iar coordonarea implementarii si monitorizarea ei vor fi asigurate de secretariatul general al Guvernului si agentia nationala pentru romi.

Referindu-se la strategia europeana privind romii, Elena Basescu si-a exprimat insa rezervele: “Mi-ar placea sa cred in succesul acestei strategii in intreaga Uniune, insa vazand reactia populista si profund neeuropeana a unor guverne cand s-a pus problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, permiteti-mi sa am rezerve.'

In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si eurodeputatul PSD Ion Enciu, care crede ca incidentele violente la adresa minoritatii rome din ultima perioada dovedesc ca “strategia va ramane doar o declaratie de bune intentii atat timp cat nu este implementata eficient si corect'.

×