x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ECARISAJ - Protan suspendă de luni activitatea

ECARISAJ - Protan suspendă de luni activitatea

13 Noi 2008   •   00:00

Firma Protan suspendă, începând de luni, activitatea în toate cele opt filiale din ţară, pentru că nu a primit de la stat circa patru milioane de euro, bani datoraţi de Ministerul Agriculturii.



"Putem vorbi de un dezastru ecologic în perioada următoare", a declarat directorul general al Protan, Cristina Miu, care a precizat că în România nu există companii care să poată suplini activitatea companiei. Miu a spus că Ministerul Agriculturii datorează peste patru milioane de euro firmei, iar Ministerul Finanţelor ameninţă cu blocarea conturilor pentru neplata unor taxe la stat în valoare de un milion de euro. "Practic, statul ne taxează pentru ceea ce tot el nu plăteşte. În aceste condiţii, ne apropiem de colaps financiar, nemaiputând să susţinem din bani proprii activitatea de ecarisaj", a spus Cristina Miu.

Blocajul financiar survine în urma unor investiţii de circa 20 de milioane de euro şi a faptului că nu au fost achitate cele peste patru milioane de euro, din care mai mult de jumătate reprezintă bani din 2006 şi din 2007. Cele 20 de milioane de euro au fost investite în modernizarea celor opt sucursale, în flota de maşini şi în instalaţii conforme cu normele europene.

APIA SPUNE CĂ VA PLĂTI
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură susţine că a plătit în perioada februarie 2007-octombrie 2008 subvenţii de 28 de milioane de lei către Protan şi urmează să vireze fir-mei de ecarisaj alte 3,6 milioane de lei săptămâna viitoare. Totodată, APIA are în prezent dosare de plată autorizate de 7,3 milioane de lei pentru Protan şi a făcut o solicitare de fonduri în acest sens către Ministerul Agriculturii, instituţie care solicită, la rândul său, fonduri către Ministerul Economiei şi Finanţelor. Din această sumă, 3,6 milioane de lei au fost aprobaţi şi urmează să fie plătiţi săptămâna viitoare. Celelalte 3,7 milioane de lei nu au fost autorizate la plată de către MEF. Mai multe societăţi şi abatoare au anunţat că şi-ar putea sista producţia din cauza închiderii Protan.

×
Subiecte în articol: verde! milioane