x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecaterina Andronescu: Fondul de burse se va mări cu 15%

Ecaterina Andronescu: Fondul de burse se va mări cu 15%

26 Mar 2009   •   00:00

Fondul de burse acordate universităţilor se va majora cu 15%, a anunţat, astăzi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul întâlnirii avute cu reprezentanţii celor trei organizaţii studenţeşti, reprezentative la nivel naţional. Ministrul nu a precizat însă perioada în care se va mări fondul, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte colaborarea cu reprezentanţii studenţilor, demnitarul a spus că împreună cu aceştia va stabili un calendar al întâlnirilor viitoare. 'Din partea mea, deschiderea pentru comunicarea cu reprezentanţii studenţilor este totală', a precizat Ecaterina Andronescu. Reprezentanţii celor trei organizaţii studenţeşti s-au declarat mulţumiţi de discuţiile purtate cu deţinătorul portofoliului Educaţiei. 'Sunt mulţumită de discuţiile purtate cu ministrul Educaţiei şi de majorarea cu 15% a fondului de burse. Însă această majorare nu înseamnă că toate bursele vor creşte. Fondul de burse ajunge la universităţi şi acestea, întrucât este autonomie universitară, decid cu cât se majorează fiecare bursă', a explicat preşedintele interimar al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Mihaela Bârdan. Potrivit acesteia, reprezentanţii studenţilor ar putea apela pentru mărirea procentuală a burselor şi la instituţii precum Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS). Bârdan a precizat că cea de a doua mărire a fondului de burse discutată pe vremea ministrului Adomniţei se va face în funcţie de fondurile pe care le va deţine MECI în toamnă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Andrei Crăciun, s-a declarat mulţumit de mărirea fondurilor de burse, însă a criticat faptul că MECI nu a precizat o dată exactă la care Ministerul Finanţelor va vira banii.

O altă nemulţumire a ANOSR este legată de faptul că ministerul nu a consultat reprezentanţii studenţilor atunci când a decis înfiinţarea Agenţiei de credite pentru studenţi. Preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru, a precizat, pentru AGERPRES, că a solicitat ministrului Educaţiei identificarea de soluţii pentru majorarea burselor. 'Am solicitat micşorarea numărului de burse, dar vrem ca acestea să fie acordate pe bază de competenţă, iar cuantumul lor să crească', a explicat Păduraru. Totodată, liderul USR a spus că a solicitat reprezentanţilor MECI ca taberele de tineret şi Casele de cultură să rămână în subordinea acestui minister. 'Vom face o adresă către premierul Emil Boc pentru această problemă şi vom solicita ca taberele pentru tineret şi Casele de cultură să rămână la Ministerul Educaţiei şi să nu treacă la Ministerul Tineretului şi Sportului', a adăugat Păduraru. Reprezentanţii celor trei organizaţii studenţeşti (Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Uniunea Studenţilor din România şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România) se întâlnesc joi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, principalul punct pe ordinea de zi fiind găsirea de soluţii pentru majorarea burselor. (V.A.)

×