x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul "Masă caldă în şcoli", până la a-l generaliza

Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul "Masă caldă în şcoli", până la a-l generaliza

18 Feb 2019   •   15:12
Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul "Masă caldă în şcoli", până la a-l generaliza

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că îşi doreşte extinderea programului "Masă caldă în şcoli" şi le-a cerut primarilor să identifice locuri pentru amplasarea unor cantine în sistem modular în apropierea unităţilor de învăţământ.

"Avem un proiect-pilot prin care 50 de şcoli din zonele cu cele mai multe probleme sociale beneficiază de masă caldă. Vrem să creştem acest proiect până la a-l generaliza. Anul acesta avem resurse financiare în buget să căutăm soluţii de a adăuga lângă şcoală o cantină - tot aşa în sistem modular, pentru că acesta este un sistem extrem de rapid pentru construcţie, vine echipat cu tot ce îi trebuie. O să începem cu şcolile cu un număr mai mare de elevi şi aici sigur că sprijinul pe care dvs ni-l acordaţi este extraordinar de important şi aş vrea să ţinem aproape pentru dezvoltarea acestui proiect, care va merge mai departe cu creşterea performanţei şcolilor noastre. (...) Pentru a rezolva problema cantinei trebuie să vă gândiţi la locul pe care trebuie să plantăm cantina: lângă şcoală, în curtea şcolii, lipită de şcoală, să veniţi cu o soluţie", a spus ministrul Educaţiei Naţionale.

Ecaterina Andronescu a reamintit că în acest an în bugetul Ministerului Educaţiei sunt prevăzute 65 de milioane de lei pentru rezolvarea situaţiei a 1.460 de şcoli care au grupurile sanitare în curte.

"Din păcate, cele 1.460 de şcoli se află în localităţi care nu au apă. Ca urmare, pentru a rezolva această problemă avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, să realizăm o fosă septică şi un puţ pentru a aduce apă în grupurile sanitare. Am căutat soluţii care să vă simplifice şi să rezolve mai rapid acest proiect şi există un sistem modular, pe care ţări precum Elveţia îl folosesc în mod curent, în aşa fel încât să nu dureze foarte mult rezolvarea acestui proiect", a explicat ea.

Ministrul Educaţiei a precizat că în acest an bugetul MEN prevede o "sumă importantă" pentru acordarea de rechizite gratuite tuturor copiilor din mediul rural. Ea a vorbit de asemenea despre posibilitatea alipirii unor clase profesionale la şcolile generale din sate.

"Dacă tot vorbim de şcolile din mediul rural, vă adresez rugămintea să ne sprijiniţi să reducem abandonul şcolar, şi acolo unde dumneavoastră consideraţi că cei care pleacă din sat spre clasa a noua, într-o şcoală profesională sau într-un liceu la oraş, ar putea să rămână în sat, luăm o clasă profesională de la oraş şi o aducem acolo şi o lipim de şcoala generală pe care o avem în satele noastre, şi în felul acesta profesionalizăm local aceşti copii", a spus ea.

Ecaterina Andronescu a menţionat că în bugetul Ministerului Dezvoltării sunt prevăzuţi bani pentru achiziţionarea a 2.300 de microbuze şcolare, destinate comunităţilor locale. Totodată, ea a lansat un apel la adresa primarilor să îi convingă pe profesori să renunţe la navetă.

"Satele noastre s-au depopulat şi este aceasta, poate, cea mai cruntă realitate cu care ne confruntăm. De aceea, probabil că nu ar fi de neluat în seamă să vedem cum găsim formulele ca cei care nu sunt foarte hotărâţi să nu mai plece. Este extrem de important pentru România de astăzi să nu îşi mai piardă cetăţenii şi chiar să îi aducem înapoi pe cei care au plecat. Sigur, din acest punct de vedere, şcoala joacă un rol foarte important. (...) Vă adresez rugămintea să colaboraţi cu profesorii din şcoli şi să îi ţineţi aproape de dumneavoastră, şi dacă se poate să îi facem să renunţe la navetă, pentru ca să stea mai mult în şcoală şi să se ocupe de copiii noştri, este ceea ce ne dorim pentru creşterea performanţei şcolare", a spus ea. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ecaterina andronescu