x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ECOLOGIŞTII DENUNŢĂ VĂNĂTOAREA ILEGALĂ / Opriţi braconajul în Deltă!

ECOLOGIŞTII DENUNŢĂ VĂNĂTOAREA ILEGALĂ / Opriţi braconajul în Deltă!

de Alexandru Nastase    |    20 Ian 2009   •   00:00
ECOLOGIŞTII DENUNŢĂ VĂNĂTOAREA ILEGALĂ / Opriţi braconajul în Deltă!

Măcelul din Delta Dunării – despre care aţi putut citi în exclusivitate ieri în Jurnalul Naţional – a stârnit vehemente reacţii din partea ecologiştilor.



Una dintre cele mai importante ONG-uri de mediu, Societatea Ornitologică Română, a sesizat autorităţile despre acţiuni de vânătoare ilegală din Deltă, în urma cărora mai multe specii de păsări protejate au fost ucise sau rănite. Membrii SOR au intrat în posesia fotografiilor şi informaţiilor publicate ieri în Jurnalul Naţional. Imaginile înfăţişează uciderea sau rănirea mai multor păsări în perioada 2-9 ianuarie pe Braţul Sf. Gheorghe din Delta Dunării, animalele fiind identificate de un reprezentant al Asociaţiei “Una e natura”. Au fost găsiţi morţi doi pelicani creţi, doi cormorani mici şi o lebădă. De asemenea, au fost găsiţi răniţi alţi doi pelicani creţi şi o lebădă, toate acestea fiind specii protejate, după cum precizează SOR într-un comunicat de luni.

SPECII STRICT PROTEJATE

“Împuşcarea acestor păsări reprezintă un caz extrem de grav de încălcare a legislaţiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor româneşti şi internaţionale. Este inadmisibil ca aceste păsări să poată fi ucise fără milă tocmai într-o zonă al cărei statut special de protecţie a fost instituit datorită lor, Delta Dunării fiind declarată Rezervaţie a Biosferei, sit Ramsar (Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă) şi sit Natura 2000 (Arie de Protecţie Specială Avifaunistică). Pelicanul creţ este o specie «Monument al Naturii», catalogat ca fiind «vulnerabil» (statut de conservare conform criteriilor IUCN)”, se arată în comunicatul citat. Populaţia de păsări rare din România este una dintre cele mai importante din Europa, estimată la aproximativ 400 de perechi cuibăritoare. România găzduieşte şi peste jumătate din populaţia mondială de cormorani, specie menţionată în anexa 3 a OUG 57 din 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, susţin reprezentanţii SOR. Aceştia au sesizat Administraţia Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului şi AJVPS Tulcea.

×
Subiecte în articol: verde!