x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ECOLOGIŞTII PROPUN SOLUŢII/Soluţii verzi la criza gazelor

ECOLOGIŞTII PROPUN SOLUŢII/Soluţii verzi la criza gazelor

de Alexandru Nastase    |    13 Ian 2009   •   00:00
ECOLOGIŞTII PROPUN SOLUŢII/Soluţii verzi la criza gazelor

Criza gazelor este un prilej pentru ecologişti de a aduce în atenţie chestiunea mijlocelor alternative de producere a energiei. Organizaţia WWF face un apel la ţările UE să demareze programe pentru "înverzirea" producţiei de energie. România are un singur program.



WWF nu se pronunţă asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, dar accentuează faptul că dependenţa statelor europene de Rusia trebuie să înceteze, propunând măsuri ambiţioase de economisire a energiei şi de dezvoltare a energiilor regenerabile. UE importă anual echivalentul în gaze a 100 de milioane de tone de petrol. Până acum, WWF a încurajat folosirea gazelor naturale ca alternativă mai puţin poluantă, benefică pe termen mediu, la energia bazată pe cărbune şi petrol. Prin urmare, criza de gaze naturale nu ar trebui să îndrepte atenţia Europei spre sursele de energie bazate pe cărbune sau petrol. Este o oportunitate imensă de exploatare şi dezvoltare a surselor de energie curată, cum ar fi vântul şi lumina solară.

Potrivit unui raport publicat de Eurima în 2007, clădirile sunt responsabile pentru 40% dintre emisiile de carbon din UE. Din acest punct de vedere, o revizuire a directivei UE din 2002 privind performanţa energetică a clădirilor este "o oportunitate extraordinară pentru a reduce consumul de energie cu exact cantitatea pe care Uniunea o importă de la ruşi", după cum declară Arianna Vitali, responsabil WWF pe Politici de Eficienţă Energetică a Clădirilor.
O soluţie înţeleaptă pentru eficientizarea energetică a clădirilor o reprezintă clădirile verzi. Acest concept se bazează pe economia de resurse şi pe energia regenerabilă, având ca obiectiv reducerea amprentei ecologice şi a efectelor negative asupra sănătăţii umane. Beneficiile clădirilor verzi nu se rezumă, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observă şi în plan social şi economic.

CASA VERDE
Din această perspectivă, programul Casa Verde, iniţiat anul trecut de Ministerul Mediului din România, reprezintă, în ciuda punctelor slabe pe care le prezintă, o iniţiativă bună. În plus, România se bucură de existenţa unui Consiliu pentru Clădiri Verzi, Romania Green Building Council, o organizaţie ce încurajează apariţia condiţiilor de piaţă, educaţionale şi legislative, necesare transformării industriei construcţiilor în scopul creării şi renovării unor clădiri, care să fie atât sustenabile, cât şi profitabile.

×
Subiecte în articol: verde!