x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Edilul din Selimbar siluieste Justitia

Edilul din Selimbar siluieste Justitia

06 Iun 2005   •   00:00

Cel mai bogat primar din judetul Sibiu pare cel al comunei Selimbar, Daniel Maricuta. Independent aflat la al doilea mandat, el a reusit sa-si treaca urbea pe numele sau si s-a imbogatit cu 645.000 USD dintr-un condei, schimband pe hartie terenuri din extravilan ca fiind terenuri construite.



  • de DAN TOMOZEI

  • TUPEU. Maricuta se comporta cu oamenii din Selimbar de parca ar fi pe feuda lui
    Influenta lui Maricuta s-a extins asupra administratiei locale , a politicii si chiar a Justitiei, produsele fabricii sale de alcool, SC Vinaria SA, ajungand meniu principal la petrecerile organizate in judet. Cand nu reuseste sa cumpere cu bani, vin sau pamanturi pe cei care ii stau impotriva, primarul Daniel Maricuta loveste la modul fizic, ataca in instanta si aplica sanctiuni administrative.

    BATAIE. "Baronul de Selimbar" a ajuns sa aplice corectii fizice celor care indraznesc sa nu se supuna "intereselor comunei". Si cum primarul reprezinta comuna, atunci interesul este unul personal. Ultimul exemplu este cel al executorului judecatoresc Marin Vasile, care a fost agresat chiar in Primaria Selimbar, la sugestia primarului Maricuta. Martorii oculari au permis executorului sa formuleze o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, asa incat au fost demarate cercetarile. Printre martori se afla si Ioan Badiu, cel pentru care executorul judecatoresc s-a deplasat la Selimbar, intr-o problema de executare silita cu terenurile de care abuzeaza Maricuta.

    DECIZIA. Ca Maricuta este amicul magistratilor sibieni e de notorietate. Pe lista celor care au beneficiat de terenuri in mod abuziv, inaintea proprietarilor, se afla avocati, judecatori, procurori sau fosti prefecti.

    Asa se face ca, in urma cercetarilor, prin rezolutia din 8.04.2005, Dosar nr. 153 /P/ 2005, procurorul Eugen Stoina de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu dispune scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Maricuta Ioan Daniel pentru savarsirea infractiunii de ultraj si decide neinceperea urmaririi penale pentru purtare abuziva. Procurorul Stoina a avut in vedere, in luarea deciziei, declaratiile a doi martori care au sustinut ca nu au fost de fata in momentul actiunii, dar care au stiut sigur ca "primarul nu a adresat cuvinte jignitoare si amenintari executorului judecatoresc". Procurorul este multumit si dispune absolvirea de orice pacate a primarului Maricuta, iar cheltuielile judiciare raman in grija statului... In consecinta, executorul a facut recurs, nemultumit de decizia dispusa.

    Click pentru a mari
    Click pentru a mari
    DOVADA. In coloana 5 sunt trecute suprafetele de teren, in coloana 6 - pretul pe mp, iar in ultima - suma totala

    AFACEREA. Marea lovitura a primarului Maricuta a fost data insa cu pamanturile comunei Selimbar. Actualul prefect al judetului Sibiu, Ioan Ariton, spune ca peste 80% din reclamatiile la nivel de judet, cu privire la retrocedarea terenurilor, sunt venite de la proprietarii care au pamanturi in comuna Selimbar. "Am solicitat reglementarea situatiei si asteptam raspunsurile organelor de cercetare, pentru ca este clar ca acolo lucrurile nu sunt tocmai in regula. Am solicitat inclusiv controale de legalitate la Primaria si Consiliul Local Selimbar, insa este evident ca avem mult de lucru acolo", spune prefectul Ioan Ariton. Dupa ce a cumparat zeci de hectare de teren pe bani de nimic, Maricuta a dat marea lovitura cand au fost demarate lucrarile la proiectul soselei de centura a Sibiului. Maricuta, angajatii Primariei Selimbar si apropiatii acestuia au fost despagubiti cu sume care depasesc de doua-trei ori sumele acordate ca despagubire restului de proprietari. Cu acordul Comisiei de expropriere (!), terenurile oamenilor lui Maricuta au fost declarate "curti si case", asa cum se poate lesne vedea in tabelele de expropriere (anexele 1 si 2). Este usor de inteles cum numai Maricuta s-a imbogatit cu 645.000 USD fara sa miste un deget. Terenuri situate in camp deschis au fost, din condei, declarate construite, fara nici un temei legal. Prin urmare, Comisia de expropriere se face vinovata pentru jecmanirea bugetului de stat cu peste 1,5 milioane USD. Din comisie au facut parte cei care sunt beneficiari directi ai celor mai mari sume acordate pentru expropriere. Autoritatile judetului Sibiu nu vad cum firmele controlate de primarul din Selimbar sunt cele care realizeaza toate lucrarile de amenajari, reparatii si constructii din localitate, sute de milioane de lei scurgandu-se astfel din bugetul Primariei in beneficiul propriu.

    FARA ADRESA. Aceleasi tabele releva faptul ca apropiatii primarului Maricuta, beneficiari de despagubiri in urma exproprierilor, fie nu au adrese, fie au mai multe. Astfel, un angajat al primarului, Radu Ilioiu, apare cu adresa in localitatea Mohu nr. 303, apoi in Selimbar nr. 420. La fel Lucia Doina Macrea - adresa neprecizata in Sibiu, Selimbar si apoi in Sibiu pe Str. Macaralei 4A, acolo unde locuieste cu totul alta persoana.

    VICELE. Fostul viceprimar al comunei, Aurel Sandru, cel care a fost obligat sa plateasca 22 de milioane de lei pentru ca a cerut documente din Primarie in baza Legii 544 - care prevede accesul la informatii publice, este unul din putinii oameni care au curajul sa vorbeasca. "Are o mana de apropiati care executa totul in numele lui. De la batai aplicate la comanda, eu fiind una dintre victime, pana la asigurarea fatadei pentru firmele in care Maricuta spala bani publici si afaceri oneroase. Toata comuna stie cum Maricuta cheama oamenii la Primarie pentru a le cere sa ii vanda terenurile. Cine nu vrea are de suferit. Doar cei mai tari reusesc sa isi pastreze terenurile", spune Sandru.

    PLECAT IN GERMANIA. Am incercat sa obtinem un punct de vedere de la primarul cu pricina, dar este de negasit de cateva zile bune. Surse judiciare ne-au declarat ca Maricuta a fost luat in vizor si in cel mai scurt timp va fi chemat sa dea cu subsemnatul. Numai ca boss-ul de la Selimbar a fost iute de picior si si-a gasit repede de treaba prin Germania. A lasat balta treburile Primariei si acum sta bine-mersi la adapost intr-un orasel nemtesc. E greu de crezut ca se va intoarce curand, mai cu seama ca stie ce-l asteapta. Dar mana lunga a Justitiei il poate apuca oricand, chiar daca se afla la mii de kilometri de tara.

    CV
    Actualul primar Maricuta a venit in comuna Selimbar in anii ’70, cand familia sa, la acea vreme fara avere, a primit teren de casa din fostele suprafete ale localnicilor, colectivizate. Fara nici o perspectiva, el a incercat dupa 1990 sa intre in afaceri, insa in 1997 casa parintilor a fost scoasa la licitatie, din dispozitia Tribunalului Sibiu, pentru achitarea unor datorii. In urma unor afaceri cu administratia comunei, actualul primar Maricuta reuseste sa depaseasca starea de saracie si reia activitatea cu alcool. In 2000, cu cateva saptamani inaintea alegerilor locale, distileria din localitatea Marsa, pe care o controla impreuna cu un var al sau, explodeaza, iar un angajat este spulberat la modul propriu, nemaifiind gasite decat parti din trupul acestuia. Candidatul la Primaria Selimbar, Daniel Maricuta, a reusit sa blocheze aparitia in presa locala a tragicului eveniment. Acelasi lucru s-a petrecut si atunci cand sotia primarului Maricuta a omorat o persoana, in urma unui accident rutier petrecut in Sibiu. Paradoxal, incidentul nu s-a soldat cu condamnari sau privatiuni de libertate si nici macar cu mediatizarea "normala" in astfel de evenimente.
    ×
    Subiecte în articol: observator sibiu maricuta selimbar