x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Băsescu, la congresul romilor de la Sibiu. Fiul regelui Cioabă i-a făcut cadou o păpuşă "Bărculică"

Elena Băsescu, la congresul romilor de la Sibiu. Fiul regelui Cioabă i-a făcut cadou o păpuşă "Bărculică"

07 Apr 2013   •   14:54
Elena Băsescu, la congresul romilor de la Sibiu. Fiul regelui Cioabă i-a făcut cadou o păpuşă "Bărculică"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Elena Băsescu a fost întâmpinată la Congresul Organizaţiei Internaţionale a Romilor de la Sibiu, de familia Cioabă, cu un buchet mare de trandafiri, iar fiul autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, i-a oferit o păpuşă tradiţională de sex masculin, care se numeşte "Bărculică", informează mediafax.ro.

"La nunta dânsei i-am dat-o pe Iulica, păpuşa de sex feminin, şi a zis că ar vrea să-l aibă şi pe Bărculică. I-l dăm acum ca să-i facem o surpriză", a declarat Dorin Cioabă.

"Bărculică" a fost creat după succesul pe care păpuşa Iulica, prima păpuşă care are înfăţişarea şi haine specifice unei femei rome, l-a avut. "Bărculică" are înfăţişarea tatălui regelui Cioabă, Ion Cioabă şi numele primului bulibaşă cunoscut al romilor.

Întrebat dacă este adevărat că păpuşa Iulica avea, la nunta Elenei Băsescu, o salbă de aur la gât, Dorin Cioabă a răspuns afirmativ.

La rândul ei, Elena Băsescu a declarat că o bucură acest cadou şi că păpuşa va face pereche bună cu cea pe care a primit-o la nuntă.


Iulica şi Bărculică

"Solidaritatea mea faţă de etnie este cunoscută şi nu am rămas indiferentă când drepturile v-au fost încălcate şi aţi fost discriminaţi pe nedrept din motive etnice. Sunteţi cetăţeni europeni, iar stabilirea domiciliului şi libera circulaţie reprezintă drepturi fundamentale garantate de Constituţia europeană. Există foarte mulţi reprezentanţi ai etniei dumneavoastră în Guvern şi Parlament, dar consider că aceştia ar trebui să fie mult mai solidari cu problemele pe care le aveţi. Efortul trebuie să fie comun, din partea autorităţilor şi a dumneavostră", a afirmat Elena Băsescu în timpul Congresului Organizaţiei Internaţionale a Romilor de la Sibiu.

Elena Băsescu a adăugat că, la doi ani după apariţia strategiei pentru integrarea romilor, aceştia sunt în continuare "discriminaţi, abuzaţi şi se lovesc de sărăcie şi şomaj".

"Eu nu consider că această strategie (integrarea - n.r.) a eşuat, dar consider că rezultatele se lasă mult aşteptate", le-a spus participanţilor Elena Băsescu, potrivit căreia romii care "reprezintă cazuri sociale trebuie puşi în legalitate".

Totodată, în opinia Elenei Băsescu aspectele importante care trebuie rezolvate sunt scăderea ratei şomajului în rândul romilor, înscrierea acestora la medicul de familie şi dezvoltarea unor programe pentru protejarea mamei şi copilului.

În cadrul evenimentelor, Elena Băsescu a vorbit şi de sarcina sa, spunând că totul evoluează bine şi că nu ştie încă sexul copilului.

Duminică şi luni, are loc la Sibiu cea de-a VIII-a ediţia a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Romilor, la care participă lideri ai romilor din 35 de state europene, dar şi din America, India şi Australia.

Duminică după-amiază, reprezentanţii romilor vor dezbate problemele actuale cu care se confruntă etnia, fiind programate discuţii pe mai multe teme: "Limba romă şi cultura", "Program politic şi proiecte", "Holocaust, drepturile omului, migraţia", "Probleme economico-sociale ale etniei" şi "Copiii şi familia româ".

În plus, preşedintele organizaţiei va prezenta un raport de activitate, la fel şi reprezentanţii diferitor comisii din structura de conducere.

Conform programului, luni, cei aproximativ 250 de participanţi la Congres vor alege noua conducere a organizaţiei.

Potrivit vicepreşedintelui Organizaţiei Internaţionale a Romilor, autointitulatul rege Florin Cioabă, care organizează Congresul ce se desfăşoară în premieră în România, Organizaţia Internaţională a Romilor s-a înfiinţat în 1971 la Londra, când a avut loc şi primul Congres.

Atunci, reprezentanţii romilor din întreaga lume au stabilit ca ziua de 8 aprilie să fie Ziua Internaţională a romilor. De atunci, în fiecare an, în data de 8 aprilie, organizaţiile de romi din lume comemorează victimele Holocaustului aruncând flori în ape curgătoare.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale a Romilor, în perioada 1942 - 1945 un milion de romi au fost ucişi. 

×