x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea, audiată la DNA

Elena Udrea, audiată la DNA

de Aniela Nine    |    11 Aug 2011   •   16:31
Elena Udrea, audiată la DNA

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat aseara in direct la Realitatea TV ca fusese audiata in cursul zilei la DNA, ca martor in dosarul coruptiei din Portul Constanta, precizand ca a fost citata la solicitarea avocatilor senatorului Mircea Banias. "Am dat o declaratie de martor in acest dosar, pentru ca cei de-acolo, vorbind, ba po­me­neau un nume, ba pe altul. Am dat o declaratie scurta, nu mi-a cerut nimeni niciodata nimic", a spus Udrea. Ea a precizat ca toti ministrii care au fost chemati pentru a fi au­diati in acest dosar au fost citati "pentru ca avocatii apararii au cerut sa fie in­trebati daca s-a facut vreo in­ter­ventie, numiri in functie sau altceva din partea senatorului Banias sau a ce­luilalt coleg". "(Am dat – n.r.) O de­­claratie prin care sa confirm ca dom­nul Banias niciodata nu a venit la mine sa-mi spuna sa pun pe cineva in functie. Nici nu era ministerul meu, era Ministerul Transporturilor, era exclus, deci categoric nu era vorba de mine. Oamenii la telefon vorbesc multe", a mai spus ministrul. In pri­vinta eventualei vi­no­va­tii a celor doi po­li­ticieni implicati in dosar si care au fost interceptati, Ele­na Udrea i-a de­clarat vinovati pentru ca "folosesc nu­­me­le colegilor (care sunt – n.r.) in functii publice si pe urma se creeaza o impresie care chiar nu foloseste ni­ma­nui: nici lor, nici partidului". "A fost do­rinta avo­ca­tilor, tocmai ca sa confir­me persoanele respective ca n-a fost o dis­cu­tie si nu s-a facut nimic", a conchis Udrea.

Intr-o discutie interceptata de pro­curori in dosarul spagilor din Va­ma Agigea, Eugen Bogatu, fostul sef al Directiei Domenii Portuare din Constanta, ii propunea in 7 mai 2010 se­natorului Mircea Banias sa conti­nue discutiile cu privire la numirile din port cu Iulian Tudor. Este vorba despre asociatul lui Dorin Cocos, so­tul Elenei Udrea, din firma Euro Hotels International Co SRL si con­su­lul onorific al Republicii Guineea la Bucuresti. Iulian Tudor este persoana care a transmis la Palatul Victoria asa-zisa scrisoare din partea premierului Jean Marie Dore, misiva care ar fi trebuit sa favorizeze scoa­te­rea din Portul Constanta a vasului care transporta motoarele pentru care libanezul Said Baaklini solicita o returnare de TVA de aproape 60 de milioane de euro.

Din discutia dintre Bogatu si Ba­nias, din 7 mai 2010, se intelege ca Iulian Tudor trebuia sa transmita un eventual mesaj catre un anume personaj, "doamna". Dialogul nu lasa nici o urma de indoiala ca este vorba de o persoana foarte puternica in plan politic, dupa cum se exprima se­na­torul Banias: "Nu, ea acum stie foarte bine despre ce este vorba si, daca respecta ce mi-a zis mie... e totul in regula. Daca nu o intorc astia, si nu cred ca o intorc pentru ca este prea im­portanta ca sa o poata intoarce ci­ne­va". Ini­­tial s-a presupus ca "doamna" care tre­­buia sa aiba grija ca totul sa fie in re­­gula este Anca Boagiu, mi­nis­­trul Transporturilor. Numai ca aceas­ta in­­terceptare este anterioara de­­sem­­narii lui Boagiu in functia de mi­nis­tru, din septembrie 2010.

Stenogramele interceptarilor tele­fo­­nice arata ca "la data de 24.07.2010, ora 10:07:18 (vol. 22, filele 109), in­cul­­patul Banias Mircea s-a angajat, la ce­­rerea expresa a inculpatului Bogatu Eu­­gen, sa intervina pe langa numi­tul Iu­lian Tudor si "doamna" pentru o ches­tiune de afaceri discutata anterior de cei doi invinuiti. "Bogatu Eu­gen: Tot mi-am mai intins antenele, asta nu e decat o etapa. Pe urma ur­mea­­za aducerea altui domn, am i­n­te­les... Nu stiu cine e. /Banias Mircea: stii cine e acela? /Bogatu Eu­gen: Nu, nu! Dar ma gandeam daca vorbesti cu doamna sau nu are cheie pe la... ? /Banias Mircea: Ba nu, cred ca e singura care poate face ceva." Elena Udrea a preluat in iunie 2008 ca inte­ri­mar conducerea filialei PDL Cons­tanta, din care face parte si senatorul Banias, dupa care l-a desemnat tocmai pe acesta sa continue interima­tul, pana la alegerile din iunie 2011.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea evaluarea ministrilor