x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ELENA UDREA ÎL REACTIVEAZĂ PE VIRGIL CĂRSTEA / Regele parcurilor a fost mutat pe faleză

ELENA UDREA ÎL REACTIVEAZĂ PE VIRGIL CĂRSTEA / Regele parcurilor a fost mutat pe faleză

de Victor Ciutacu    |    Monica Andrei Capatos    |    11 Mar 2009   •   00:00
ELENA UDREA ÎL REACTIVEAZĂ PE VIRGIL CĂRSTEA / Regele parcurilor a fost mutat pe faleză

"Suntem prea puţini oameni de valoare-n România ca să ne certăm între noi." Sunt spusele mustind de înţelepciune ale omului de afaceri Dorin Cocoş şi au intrat deja în folclorul urban. Iar soţia disciplinată a acestuia, Elena Udrea, le-a luat drept axiomatice şi se ţine de ele ca orbu’ de ciomag. Aşa că s-a hotărât să treacă de la teorie la practică. Subiectul interesului ei subit poartă numele de Virgil Cârstea, la bază marinar, locatar (cel puţin temporar) al fostei case a lui Traian Băsescu, cu ultima ocupaţie cunoscută aceea de vătaf al regatului parcurilor bucureştene.



Pe care le-a ocârmuit şi el cum s-a priceput mai bine, ba printr-o asociere cu oamenii familiei galinacee, ba printr-o cârciumărie greţoasă pe malul lacului. În fine, le-a împuţinat şi el pe cât a putut să-i iasă în două mandate de primari oranj. Lăsat sportiv, pe insula şomajului, de Sorin Oprescu, a fost pescuit în barca mereu amabilului Răzvan Murgeanu, ţinut la loc ferit de refacere şi întremat pentru o nouă misiune. Pe care a obţinut-o de la împărăteasa turismului balneo-ecumenic. Intuind în el un suflet de salcie plângătoare şi cunoscându-i vâna marinărească, amazoana cârnaţilor de Pleşcoi l-a uns dregător la Mamaia SA. Că poate n-avea cine amaneta, pe vreme de criză, hotelul de 5 stele, baza sportivă şi telegondola lui Radu Mazăre… Fotografia din imagine este abia astăzi developată în toată splendoarea ei, şi asta după ce am publicat-o de câteva ori până acum fără să-i fi înţeles toate sensurile. Pupatul mâinii lu’ madamme Udrea de către marţafoiul Cârstea, de odinioară, consfinţeşte, abia astăzi, practic, relaţia de clan şi sfadă.

Virgil Cârstea, regele parcurilor din Capitală, detronat de primarul Sorin Oprescu din boiereasca poziţie, a fost înscăunat de Elena Udrea la SC Mamaia SA, unde acţionar majoritar este Ministerul Turismului. Deocamdată, Cârstea este membru în Consiliul de Administraţie, urmând ca – pasul doi – să fie numit fie directorul societăţii, fie în cadrul ministerului.

Prietenul la nevoie se cunoaşte, zice o vorbă din bătrâni, ajunsă într-un târziu şi la urechile Elenei Udrea. Virgil Cârstea, fostul şef al Administraţiei Lacuri şi Parcuri din Bucureşti (ALPAB), a rămas ceva timp fără slujbă, fiind demis de primarul general, Sorin Oprescu. Pentru că partidul din care face parte, PD-L, este la guvernare, trebuia să-i găsească cineva un locşor clăduţ. Primul căruia i s-a dat misiunea a fost Vasile Blaga, dar n-a fost să fie. Invocând tot felul de motive, fie restructurare de personal, fie nepotrivire de caracter, Blaga a reuşit să-l paseze; temporar, fix în ograda fostului viceprimar general Răzvan Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, pe post de consilier.

Da’ omului îi trebuie certitudini. Şi unde altundeva se putea simţi cel mai bine, decât în ograda Elenei Udrea, ministrul Turismului. Aici lucrurile au mers ca unse, pentru că doamna cu domnul aveau relaţii mai vechi de prietenie. Şi mai e un aspect care nu trebuie neglijat: fostul şef de la ALPAB locuieşte în fosta vilă a preşedintelui Traian Băsescu, situată pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Zilele trecute, Virgil Cârstea a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al SC Mamaia SA, acţionar principal al societăţii fiind Ministerul Turismului. Se pare că postul este prea mic pentru un aşa bun prieten al ministrului Turismului, aşa că acesta are timp de gândire. Mai are varianta să accepte funcţia de director al societăţii mai sus amintite sau de director în cadrul ministerului condus de Udrea. SC Mamaia SA are în administrare o agenţie de turism, un hotel de cinci stele, o vilă şi un complex sportiv; plus participaţia la faimoasa telegondolă care traversează staţiunea.

AFACERI ÎN PARC
Jurnalul Naţional a publicat anul trecut o serie de materiale despre afacerile pe care Virgil Cârstea şi apropiaţii lui le-au făcut pe spaţiile verzi şi mai ales în detrimentul acestora. Printre acestea s-a numărat şi cea din Ştrandul Moghioroş, din Sectorul 6. La vremea respectivă, dezvăluiam că SC Laur & CD 98 Servcom SRL este firma căreia Administraţia Lacuri şi Parcuri i-a încredinţat pe vremea lui Cârstea exploatarea Ştrandului Moghioroş. Pentru peste 4.000 de metri pătraţi s-a perceput o chirie de doar 1.500 de euro pe lună. Şi există o explicaţie. Firma SC Laur & CD 98 Servcom SRL este înregistrată cu următorii asociaţi: Bucşaru Magdalena Ramona (17%), Florea Adrian(16,5%), Ganciu Teodor Andrei (16,5%), Ţone Daniel (50%). Cenzor – Dinu Anca. La prima vedere, poate că nu vă spun nimic. Sunt însă oameni importanţi. Magdalena Ramona Bucşaru este nimeni alta decât fiica lui Dumitru Bucşaru, pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului democrat al Transporturilor Gheorghe Dobre plata datoriei de 110 miliarde de lei vechi. Ganciu Teodor Andrei este asociatul lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, cu jumătate din trei firme celebre ale acestuia: EHI Întreţinere şi Curăţenie SRL, EHI Restaurant SRL, Eurohotels şi Asociaţii SRL (societatea cu cele două hoteluri din Bucureşti, unul pe terenul dat în concesiune de Primăria Capitalei). Cel de-al treilea personaj interesant este cenzorul societăţii – Anca Dinu, legată de cuplul Udrea-Cocoş prin Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA, firmă implicată în celebrul scandal al certificatelor medicale pentru căpşunari.

Aceeaşi firmă este clienta lui Cârstea şi pentru un spaţiu din Parcul Herăstrău, după cum dezvăluia ziarul nostru în urmă cu un an. Un wc public pentru care ar fi însă planuri mari. Chiar un hotel. SC Laur & CD 98 Servcom SRL a încheiat cu ALPAB, la 28.02.2005, un contract de asociere în participaţiune pe 15 ani pentru reabilitarea wc-ului public de lângă Restaurantul Pescăruş. 57 de metri pătraţi construiţi şi 100 mp de teren pentru care firma plăteşte o chirie de 1.600 de euro pe an. 4,5 milioane de lei pe lună, la care s-ar adăuga, chipurile, 40% din profit. Potrivit documentelor date la vremea respectivă chiar de Cârstea, SC Laur ar fi obligat să investească 100.000 de dolari într-un wc care să funcţioneze ca wc. Dar, ca să se întreţină ca wc, trebuia să facă acolo şi alimentaţie publică. Cităm: “Obiectul contractului: exploatarea wc public Pescăruş din Parcul Herăstrău, în care va desfăşura activitatea de alimentaţie publică pentru susţinerea financiară a activităţii de exploatare a toaletei reabilitate”. În completare, în obligaţiile SC Laur intră “reabilitarea unei construcţii cu aspect urbanistic, aferentă toaletei, în care va desfăşura activitatea de alimentaţie publică pentru susţinerea financiară a activităţii de exploatare a toaletei reabilitate”. Restul e tăcere.

SC Mamaia SA = Satul Francez

Surprize, surprize. SC Mamaia SA administrează şi ce a mai rămas din Satul Francez din Capitală în urma unui contract de asociere, în participaţiune între Administraţia Lacurilor şi Parcurilor condusă la vremea când s-a făcut înţelegerea de acelaşi Virgil Cârstea. Mai exact pe 13.05.2005. De partea cealaltă a contractului a semnat Dan Lucian, finul de cununie al regelui parcurilor. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care fostul şef ALPAB a fost demis de primarul Oprescu. Contractul a fost încredinţat societăţii fără să fi fost organizată vreo licitaţie. Contractul a fost prelungit în mod succesiv, prin acte adiţionale, de la 31.12.2005 până la 31.12.2008. Cele patru licitaţii organizate s-au soldat, graţie unei stranii coincidenţe, cu eşecuri. La fiecare dintre acestea, singura societate înscrisă în cursă a fost SC Mamaia SA, contractul nefiind atribuit, întrucât pentru validarea licitaţiei era nevoie de minimum doi competitori. La cea de-a patra licitaţie, la data de 29.07.2006, când a apărut o a doua firmă, SC Eco Euro Clean SRL, SC Mamaia SA s-a retras în mod subit şi inexplicabil, motiv pentru care, încă o dată, licitaţia a fost anulată.

×
Subiecte în articol: observator udrea mamaia carstea virgil