x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii deştepţi ar putea promova doi ani într-unul.

Elevii deştepţi ar putea promova doi ani într-unul.

de Diana Scarlat    |    07 Iun 2011   •   21:00
Elevii deştepţi ar putea promova doi ani într-unul.

Elevii cu media generala peste 9 si merite deosebite vor putea fi scutiti de cativa ani de studiu daca va trece cu bine de dezbaterea publica un proiect de metodologie publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Cei care se vor inscrie pentru promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar trebuie sa aiba calificativul anual sau media generala in anul scolar anterior "foarte bine", daca sunt in scoala primara, si minimum 9,00 daca sunt in invatamantul gimnazial si liceal. Si calificativul sau media generala la fiecare obiect de invatamant din anul scolar anterior trebuie sa fie "foarte bine" sau peste 9,00, iar calificativul sau media anuala la purtare trebuie sa fie "foarte bine" sau peste 9,50 in ultimul an scolar. Daca indeplinesc aceste conditii, elevii trebuie sa promoveze apoi un test transdisciplinar din
curriculumul clasei anterioare, cu un punctaj de cel putin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

In acest demers, elevii depind de parinti sau de tutorele legal care trebuie sa depuna o cerere in acest sens, mai depind de psihologii care-si dau sau nu consimtamantul, in urma unei evaluari, de medicul scolar, care-si da avizul dupa evaluarea medicala, si de consiliul profesoral al unitatii de invatamant, care da, la randul sau, un aviz in acest sens. Acest ultim aviz va fi dat daca elevul are deja avizul psihologului scolar, avizul medicului scolar, avizul profesorului pentru invatamant primar si al dirigintelui, avizul a cel putin 50% din profesorii clasei, punctajul obtinut la testul transdisciplinar de cel putin 80% din punctajul total al testului.

Potrivit metodologiei, pentru testul transdisciplinar se va constitui o comisie de elaborare a testului si de evaluare a elevilor care indeplinesc toate conditiile cerute si vor sa faca doi ani de studii intr-un singur an scolar. Acesti elevi vor frecventa cel putin 50% din cursurile scolare afe­rente anului curent si minimum 40% din cursurile scolare aferente celui de-al doilea an de studiu. De asemenea, vor participa la formele de ev­a­luare curenta de la ambele clase in scopul pregatirii pentru evaluarea finala.

Metodologia precizeaza ca res­pingerea cererii de inscriere in programul de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar nu poate fi contestata. Daca psihologul scolar si medicul scolar se pronunta cu "respins", se poate cere o alta opinie de la un specialist agreat de catre unitatea de invatamant sau inspectora­tul scolar. Daca a doua opinie coincide cu prima, dosarul este respins. Evaluarea curenta se va desfasura pe parcursul anului scolar la minimum 75% din totalul cumulat al disciplinelor celor doua clase, dar nu la mai putin de 50% din totalul disciplinelor clasei curente si la mai putin de 40% din orele anului scolar pe care il va parcurge prin programul de promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar. Nota minima de promovare la fiecare proba de eva­luare va fi 7, iar media minima de promovare a anului scolar pentru care s-a aplicat metodologia de 8.

Proiectul este in dezbatere publica incepand cu 5 iunie, pentru o luna. Daca nu apar modificari, este posibil sa intre in vigoare din anul scolar 2011-2012. "Si Legea 84 avea o pre­vedere referitoare la posibilitatea de a promova doi ani intr-un an, iar noua lege are aceasta prevedere, la articolul 21. Metodologia este o consecinta a acestei prevederi din lege. Exista un ordin din 1998 care permitea ca elevul sa opteze pentru a face doi ani intr-un an, dar au fost foarte putini cei care au cerut asta. Numarul lor a fost foarte mic pentru ca erau conditionati de premiile la olimpiadele nationale si in­ter­nationale, conditii care nu se regasesc in noua metodologie", a declarat pentru Jurnalul National Liliana Preo­teasa, seful Directiei de Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei.

×