x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii romi abandonează şcoala fiindcă le e ruşine că poartă haine proaste. Unul din trei elevi romi merge la şcoală nemâncat (STUDIU)

Elevii romi abandonează şcoala fiindcă le e ruşine că poartă haine proaste. Unul din trei elevi romi merge la şcoală nemâncat (STUDIU)

12 Oct 2011   •   14:20

Unul din trei elevi romi merge la scoala flamand cel putin o data fiindca nu are ce manca acasa, arata studiul “Parasirea timpurie a scolii', initiat de Roma Education Fund Romania. Studiul mai releva un fapt tulburator: in Romania anilor 2011 exista numerosi elevi care refuza sa mai mearga la scoala fiindca se simt rusinati de hainele pe care le poarta. Astfel, unul din 20 de elevi romi (5,5%) se simte rusinat de propriile haine des sau foarte des, in vreme ce doar 1,3% dintre elevii neromi declara ca traiesc acest sentiment. Concluzia principala a studiului este ca scoala romaneasca este locul unde inegalitatile sociale se manifesta mai mult decat in oricare alta parte.

'In ciuda eforturilor nostre de pana acum de rezolvare a problemelor, rezultatele raportului arata ca scoala romaneasca continua sa fie un mediu de reproducere a inegalitatilor sociale', a declarat Eugen Crai, Director National al Fundatiei Roma Education Fund Romania. Ca urmare, absenteismul scolar si riscul parasirii scolii sunt crescute in randul elevilor romi, in comparatie cu elevii neromi. Cel putin unul din zece parinti intervievati (12%) apreciaza ca elevii romi sunt tratati in scoala mai rau decat cei neromi. Intr-adevar, studiul mai arata ca romii sunt in continuare discriminati in scoala, ei fiind asezati cu precadere in ultimele banci.

Astfel, aproape un sfert dintre elevii neromi ocupa ultima sau penultima banca (daca exista minimum trei randuri de banci in clasa), fata de 35% elevii romi. De asemenea, 5% dintre elevii neromi nu au mers deloc la gradinita, in vreme ce ponderea elevilor romi aflati in aceeasi situatie este mult mai mare: 26,7%. Nici acasa elevii romi nu sunt sprijiniti sa invete: daca in patru din zece gospodarii (39,2%) ale elevilor neromi se gasesc minimum 26 de carti (in afara manualelor), in doar una din zece gospodarii (10,2%) ale elevilor romi intalnim o situatie similara. Ponderea elevilor romi cu parinti analfabeti sau cu numai patru clase este uriasa, de aproape 30%, pe cand doar 3,4% dintre parintii elevilor neromi se incadreaza in aceeasi categorie. Ca urmare, daca noua din zece parinti ai elevilor neromi isi doresc foarte mult ca elevul sa urmeze liceul, doar sapte din zece parinti romi gandesc la fel. Trei din patru elevi romi din gimnaziu cunosc bine limba romana, iar 4% o stiu abia cat sa se descurce.

Studiul s-a desfasurat in 19 judete din Regiunile Centru, Sud-Muntenia si Nord-Est, pe un esantion de 1.631 elevi de elevi si parinti romi si neromi.




×
Subiecte în articol: scoala studiu romi educatie elevi