x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elicopter pentru SMURD Cluj! Raed Arafat: "O să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet'

Elicopter pentru SMURD Cluj! Raed Arafat: "O să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet'

28 Iun 2014   •   18:43
Elicopter pentru SMURD Cluj! Raed Arafat: "O să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet'

SMURD Cluj va primi luna viitoare un elicopter de terapie intensivă complet dotat, acesta fiind ultimul aparat de zbor dintr-un lot de şase unităţi, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în urma unei licitaţii. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat sâmbătă, la Cluj, că prin punerea în funcţiune şi a acestui ultim aparat de zbor se încheie o etapă în dezvoltarea serviciilor aeriene de salvare.

Elicopterul va funcţiona sub coordonarea SMURD Cluj pe regiunea de Nord-Vest şi va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Baia Mare, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa. ''Noi nu tăiem cu cuţitul zonele unde vor deservi şi să spunem asta e zona, normal, el va fi complementar cu elicopterul de la Mureş şi cu elicopterul de la Arad. Asta ce înseamnă? Dacă am o intervenţie şi un elicopter e ocupat, pot să-l trimit pe celălalt. Ne uităm la cine este cel mai apropiat, la ce caz este şi ce expertiză este pe elicopter. Dar odată cu venirea elicopterului la Cluj o să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet'', a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, baza de decolare-aterizare a elicopterului SMURD va fi la Zalău din motive pur organizatorice, deoarece altfel aria pe care o va deservi acesta s-ar fi suprapus cu cea a elicopterului coordonat de SMURD Mureş.

''Dacă îl aducem la aeroportul din Cluj anihilăm jumătate din zona de intervenţie a Mureşului şi atunci l-am îndepărtat un pic. Lucrăm pe cercuri calculate bine, dar important este că partea medicală va fi total sub coordonarea SMURD Cluj, în cooperare cu medicii de la SMURD Oradea, care vor asigura şi ei o parte din cei care vor deservi elicopterul. Sperăm că reuşim să îl pornim spre sfârşitul lui iulie cel târziu. Aici mai sunt anumite chestii de pregătit la baza unde va sta'', a mai spus Arafat.

Elicopterul a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul unei finanţări din fonduri europene, costul său fiind de 5.300.000 de euro

×