x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliminarea calomniei din Codul Penal

Eliminarea calomniei din Codul Penal

01 Apr 2004   •   00:00

Organizatia internationala "Reporters sans Frontieres " pregateste un raport privind libertatea presei si siguranta jurnalistilor din Romania.

Prezenti in tara noastra timp de o saptamana, reprezentantii organizatiei au declarat ca infractiunile de calomnie si insulta nu mai au ce cauta in Codul Penal.

VIZITA. Avand in vedere pregatirea unui raport asupra amenintarilor libertatii presei si a sigurantei jurnalistilor romani, o delegatie a organizatiei internationale "Reporteri fara frontiere" a venit in Romania pentru a discuta cu autoritati si jurnalisti de toate orientarile politice, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Jean Francois Julliard, director de imagine al organizatiei.

Reprezentantii acesteia spun ca au ajuns in tara noastra dupa ce au aflat ca exista mai multe cazuri de agresiune asupra jurnalistilor si, totodata, presiuni economice asupra unor institutii de presa. "Am considerat ca este un moment oportun, deoarece Romania a intrat in NATO, vrea sa intre in Uniunea Europeana si mai este si un an electoral", a mai spus Julliard. In perioada 24 si 31 martie, reprezentantii organizatiei au fost la Timisoara, Focsani si Bucuresti.

PROMISIUNI. "Exista promisiuni din partea autoritatilor ca vor fi gasiti agresorii jurnalistilor batuti, dar degeaba exista promisiuni daca nu exista si fapte", a afirmat Robert Menard, secretarul general al "Reporters sans frontiers", care a tinut sa mentioneze ca "vom urmari in ce masura se vor rezolva aceste grave situatii". Jurnalistii organizatiei au constatat ca in provincie este mult mai greu sa se practice meseria de ziarist, deoarece mijloacele de presiune sunt mai mari. Menard a declarat ca ar trebui sa nu mai apara in Codul Penal nici infractiunea de calomnie, nici insulta.

"Am auzit mai multe puncte de vedere despre aceste infractiuni. Daca au ramas, intr-adevar, in Codul Penal, atunci este o eroare, o lege foarte proasta." Echipa "Reporters sans frontiers" s-a intalnit ieri cu presedintele tarii, prim-ministrul si ministrul de Externe si a promis ca, in cateva luni, va veni din nou in Romania. (Cristina Hurdubaia, Andreea Cascaval)

×
Subiecte în articol: observator