x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliminarea subvenţiilor la căldură va creşte inflaţia

Eliminarea subvenţiilor la căldură va creşte inflaţia

08 Aug 2011   •   10:26
Eliminarea subvenţiilor la căldură va creşte inflaţia

Eliminarea subventiilor la energia termica ar putea avea un impact in rata inflatiei de 0,5-0,7%, dar aceasta majorare a fost inclusa deja in prognoza de inflatie din 2011, revizuita luni in scadere, de la 5,1% la 4,6%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere insa ca in conditiile in care jumatate din populatie ar putea primi in continuare o forma de subventie, acest efect va fi limitat.

“Jumatate din populatie va primi in continuare subventii, altele decat cele prin pret. Astfel, contributia acestei masuri la inflatie ar trebui taiata la jumatate. Colegii mei statisticieni ma vor certa si vor zice ca nu e asa, dar eu trebuie sa va spun parerea mea', a declarat Isarescu.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a explicat ca acest impact din eliminarea subventiei la energie termica a fost inclus de catre FMI in prognoza privind inflatia de la finele anului si reprezinta principalul element care diferentiaza estimarea institutiei internationale de estimarea BNR. Astfel, Banca Nationala a revizuit in scadere prognoza de inflatie, de la 5,1% la 4,6%, in timp ce FMI estimeaza o rata de 5-5,5%.

Guvernul a decis ca ordonanta privind eliminarea subventiei acoperite de la bugetul de stat la energia termica, care va genera cresterea valorii facturii la incalzire, sa fie aprobata in ultima sedinta din luna august, odata cu stabilirea ajutoarelor sociale destinate familiilor cu venituri mici.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu subventii inflatie 2011