x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elvetienii vor muncitori tineri

Elvetienii vor muncitori tineri

24 Feb 2004   •   00:00

150 de tineri pot pleca la munca in Elve]ia. Aprobarile se dau indiferent daca solicitantii au sau nu un angajator. Si indiferent de situatia de pe piata muncii din Elvetia. In ultimii patru ani, majoritatea celor care au plecat in Tara Cantoanelor erau asistenti medicali.

In baza acordului dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian, cu privire la schimbul de stagiari, pot pleca anual 150 de lucratori romani care sa desfasoare activitati in Elvetia. Aprobarile de stagiatura vor fi date independent de situatia existenta pe piata muncii din Elvetia. In ultimii patru ani, 90% din plecarile la munca in Tara Cantoanelor au fost in domeniul sanitar. Restul de 10% au fost in domeniul gastronomic si in cel agricol. O parte dintre persoanele care au obtinut contracte de munca in Elvetia au fost anterior titularii unor contracte de 18 luni in Germania.

Conditii pentru obtinerea stagiaturii Pentru a obtine un loc de munca in Elvetia, stagiarii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: varsta cuprinsa intre 18-35 de ani, sa aiba o calificare profesionala cu o durata de minimum doi ani, sa nu aiba cazier si sa cunoasca cel putin una dintre limbile oficiale ale Tarii Cantoanelor (germana, franceza sau italiana). Perioada pentru care se poate obtine un loc de munca pe teritoriul Elvetiei este de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 6 luni. De regula, stagiarii romani isi vor cauta singuri un job pe teritoriul Elvetiei, existand insa posibilitatea realizarii acestui lucru si cu sprijinul autoritatilor desemnate, respectiv Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) din Romania si Oficiul Federal pentru Imigrare, Integrare si Emigrare din Elvetia.

Aprobarea dosarului Persoanele care indeplinesc conditiile de mai sus pot depune la sediul OMFM documentele necesare. In cazul in care aveti un angajator, dosarul trebuie sa contina contractul de munca, doua fotografii tip pasaport, Curriculum Vitae in franceza, germana sau italiana, diploma de calificare in domeniu, cazierul judiciar in original. In cazul in care nu aveti inca un angajator aveti nevoie de CV, diploma de calificare, tradusa si legalizata la notar, dovada ca nu aveti cazier judiciar, doua fotografii tip pasaport si scrisoarea de intentie. Foarte importanta este existenta unei recomandari privind profilul profesional, mai ales daca vreti sa lucrati in domeniul sanitar, unde o conditie speciala impusa uneori de angajatori este experienta anterioara pe teritoriul Germaniei in aceeasi activitate.

Drepturi si obligatii Persoanele care pleaca sa lucreze in Elvetia in baza Acordului pentru stagiari nu au voie sa desfasoare o alta activitate platita sau sa ocupe alt post decat cel pentru care a fost acordata aprobarea. Stagiarii au aceleasi drepturi si obligatii si se vor bucura de aceleasi masuri de protectie si tratament ca si salariatii elvetieni. In ceea ce priveste asigurarea medicala, asigurarea sociala, salarizarea stagiarilor romani precum si conditiile de cazare, acestea se realizeaza conform legislatiei in vigoare din Tara Cantoanelor. Stagiarii romani care obtin un contract de munca in Elvetia sunt considerati cetateni elvetieni pe perioada derularii contractului. Mai multe informatii se pot obtine de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, sau de pe adresa de Internet a institutiei,

Echivalarea studiilor Romania nu are acorduri de echivalare a studiilor cu Elvetia. Totusi, la nivel federal se poate obtine o recomandare pentru acest lucru. Astfel, cei care vor sa li se recunoasca studiile din tara trebuie sa prezinte o cerere care sa contina scopul pentru care doreste aceasta recomandare, cat si diplomele intermediare sau finale de studii. Actele trebuie sa fie avizate de Ministerul Educatiei din Romania si apostilate Ministerului de Externe cu Apostila Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961. In cazul in care aceste diplome nu sunt in una dintre limbile germana, franceza, engleza sau italiana, este nevoie de o traducere efecutata de un notar public, urmand ca apoi sa fie apostilata de Ministerul Justitiei din Romania cu Apostila Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961. CRISTIAN PETRU

×
Subiecte în articol: observator elvetia munca