x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emil Boc nu mai participă la reuniunea pentru proiectul Nabucco

Emil Boc nu mai participă la reuniunea pentru proiectul Nabucco

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Ian 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc nu va mai participa la Budapesta, la întâlnirea şefilor de guverne pe tema proiectului Nabucco, a informat astăzi Biroul de presă al Executivului, fără a se invoca un motiv. Conform Agerpres, România va fi reprezentată la această reuniune de ministrul Economiei, Adriean Videanu.



Emil Boc urma să participe în zilele de 26 şi 27 ianuarie la Budapesta, la o întâlnire pe tema proiectului Nabucco. Conducta Nabucco pentru transportul gazelor naturale, estimată la un cost de 10 miliarde de dolari, ar trebui să lege Asia Centrală de Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. La summit sunt aşteptaţi reprezentanţi de vârf ai UE, din statele producătoare de gaz din regiunea caspică şi ţările de tranzit. Nabucco este un proiect care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operaţional în 2012.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Recent, consorţiul Nabucco a dobândit un al şaselea partener prin includerea companiei RWE (Germania). Concepută ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursă alternativă de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan.

×
Subiecte în articol: romania nabucco