x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, multe din ele posibil falsuri

Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, multe din ele posibil falsuri

25 Iun 2015   •   17:51
Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, multe din ele posibil falsuri

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ar fi postat pe un site de anunţuri, spre vânzare, peste 30 de tablouri cu menţiunea originale/expertizate, presupus a fi semnate de pictori celebri, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor, în perioada ianuarie - februarie 2015, ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", un număr de 34 de tablouri, presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Erno Tibor, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuţă, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ştefan Popescu, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frenţiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălaşa, Jean Steriadi. El ar fi solicitat suma totală de 51.800 de euro.

Sursele mai susţin că magistratul, în intervalul 4 februarie - 22 iunie 2015, ar fi achiziţionat sau ar fi dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz şi Nicu Enea. Aceleaşi surse au precizat că ar fi fost evaluate de către Emilian Eva şi intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.

Procurorul este cercetat de DNA pentru că, în perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ, au mai arătat sursele.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat la solicitarea DNA percheziţia domiciliară la imobilul unde locuieşte efectiv magistratul Emilian Eva, la biroul unde îşi desfăşoară activitatea, precum şi percheziţia corporală şi a autoturismului personal.

Procurorii DNA efectuează joi percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Iaşi, dintre care una este sediul unei instituţii publice, într-un dosar privind fapte în legătură cu protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

×
Subiecte în articol: Emilian Eva tablouri false