x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Entuziasm revoluţionar slab până la moderat

Entuziasm revoluţionar slab până la moderat

de Toma Roman Jr    |    15 Oct 2010   •   00:00

Dacă miercuri revolta spontană a sa­lariaţilor din Ministerul de Finanţe a fost vioaie, ieri lucrurile s-au mai pleoştit, cel puţin din punct de vedere al gesturilor protestatare. Vreo 200 de funcţionari şi func­ţi­o­nare (acestea în majoritate) stăteau cuminţi într-un ţarc în faţa ministerului, aşteptând să se termine, în interior, tratativele dintre ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi mult me­di­a­tizatul lider sindical Vasile Mari­ca.

Din când în când, doamnele protestatare, plictisite şi obosite de atâta stat în picioare pe tocuri cui, mai strigau anemic "Demisia!", "Salarii decente!", "Hoţii!" şi "Nu plecăm aca­să!" sau cântau "Deşteaptă-te, române!". Asta când nu vorbeau des­pre apro­vizionarea de iarnă sau preţurile la gădiniţele private.

În poieniţa din faţa ministerului, un domn chelios, "analist universal", stătea relaxat la o şuetă live cu două fătuci teleaste. Instalaţi pe nişte scăunele pliante, dă­deau senzaţia că participă la un picnic, mai lipseau din cadru un grătar de mici şi nişte doze de bere.

N-am remarcat nici o Che Guevara cu fustă, nu am sesizat un mare avânt, semn că revoluţia de ieri a scăzut în intensitate. Era to­tul aşa de calm, că mi-am în­chi­­puit că şi domnii Ialomiţianu şi Mari­ca joacă table într-un birou, ur­mând să fie adoptată soluţia celui care dă primul marţi. Şi-asta după ce Ialomiţianu se întâlnise la Gu­vern cu Boc şi anunţase că greva sa­­la­riaţilor din Ministerul Fi­nan­ţelor nu este legală, în­trucât protestul spontan declanşat miercuri a con­tinuat şi joi, iar cei care participă nu vor fi plătiţi pentru această pe­ri­oa­dă.

Între timp, sindicaliştii de la Cartel Alfa turnau gaz pe foc. Ei au fă­cut apel la toţi bu­getarii să oprească voluntar lu­crul în toate sec­toarele şi au cerut Gu­vernului să-şi res­pecte obligaţiile că­tre angajaţi, să decidă de urgenţă pla­ta sti­mu­lente­lor sala­riale şi să re­nunţe la măsura redu­cerii salarii­lor cu 25%. Re­pre­zen­tanţii "Cartel Alfa" sus­ţin că întreruperea voluntară a lu­crului este o formă legală de luptă pentru respectarea tuturor drep­tu­rilor în România.

×
Subiecte în articol: observator