x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat în curând

Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat în curând

31 Oct 2013   •   18:11
Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat în curând

Episcopul român Anton Durcovici (1888-1951), decedat în închisorile comuniste, va fi beatificat în curând, a anunţat Vaticanul, la două luni după ceremonia ridicării la cinstea altarelor a unui alt martir român Vladimir Ghika.

 
O vreme rector al Seminarului teologic din Bucureşti, apoi episcop de Iaşi, cunoscut opozant al regimului comunist, Anton Durcovici a fost arestat în iunie 1949. în 1951, el a fost transferat la închisoarea de la Sighet unde au murit zeci de mii de români, printre care numeroși clerici. Procesul său de beatificare a fost deschis în ianuarie 1997, sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea.
 
Vladimir Ghika (1873-1954), un alt episcop român, descendent al unui principe, mare intelectual decedat în închisorile comuniste, a fost beatificat la sfârşitul lunii august la Bucureşti. încarcerat la Jilava, una din închisorile politice cele mai dure ale regimului comunist, el a murit în 1954, oferind până la capăt o mărturie lucidă şi calmă a credinţei sale, scrie AFP.
 
De la alegerea sa, Papa Francisc confirmă dosarele de beatificare care au fost deschise sub predecesorii săi, fără nicio inflexiune specială.

×
Subiecte în articol: episcop Vatican beatificare anton durcovici