x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eroii Patrulei de Reciclare, premiaţi

Eroii Patrulei de Reciclare, premiaţi

de Loreta Popa    |    05 Iun 2014   •   18:24
Eroii Patrulei de Reciclare, premiaţi
Sursa foto: Picasa

La Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”  s-a desfăşurat de Ziua Mediului premierea celor mai activi profesori implicaţi în programul Patrula de Reciclare. Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi se desfăşoară cu sprijinul inspectoratelor şcolare locale.

Din peste 20.000 de preşcolari, elevi şi profesori înscrişi în ediţia curentă a programului naţional de educaţie de mediu Patrula de Reciclare care au contribuit la colectarea a peste 120.000 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), în intervalul decembrie 2013 – 1 martie 2014 au fost premiate de la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice “I. N. Socolescu”, Ştefania Dobrin, de la Şcoala Gimnazială nr. 32, Mihaela Gherghina, de la Şcoala Gimnazială “Ion Brătianu”, Florina Ionescu, de la Colegiul Tehnic “Carol I”, Maria Adriana Leşe, de la DGASPC Giuleşti, Daniela Dida Alecu şi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Teodora Badea. Agenţii şi profesorii coordonatori ai Patrulelor de Reciclare din toată ţara au mobilizat colegii, vecinii şi organizaţiile locale să trimită la reciclare 120 de tone de aparate electrice defecte, baterii şi becuri uzate, prin sute de activităţi organizate în şcoală, campanii, evenimente stradale şi proiecte creative. Până în prezent, aşadar, de la prima ediţie a programului din 2011, Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a 420.000 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Prezentă în Bucureşti şi în toate judeţele ţării, în peste 540 de comunităţi urbane şi rurale, Patrula de Reciclare a dat startul unei adevărate mişcări naţionale ecologiste de tineret care a informat şi a ajutat peste 400.000 de români să conştientizeze nevoia imperativă de a colecta selectiv deşeurile electrice.

 “Nu ştiam că există acest program până anul trecut. Elevii s-au implicat imediat în program, am avut chiar campioni la colectarea becurilor şi bateriilor. Nu aş fi crezut că un copil poate veni o dată la două săptămâni cu câte o sută de baterii. Nu ştiam că există atâtea activităţi la care sunt utilizate bateriile. Mi-am dat seama că dacă un om poate aduce 50 de baterii pe săptămână, câţi oameni sunt în această situaţie! Antonia, de exemplu, una dintre elevele mele a fost campioană la colectarea becurilor, motiv pentru care am făcut şi o fotografie cu ea, una interesantă. Are un colier de becuri economice la gât, e îmbrăcată într-o robă alba şi ca statuia Libertăţii are un bec în mână. Copii cu idei, copii deosebiţi, cred că este un început frumos, pentru că ei sunt de abia în clasa a IX-a. Educaţia se face de la vârste fragede. Fiecare baterie contează, pentru că se poate întâmpla ca ea să ajungă undeva unde să intoxice şi să modifice structura solului, compoziţia apei, de aici consecinţele în lanţ de care mulţi nu ne dăm seama. Formare de comportament, dar educaţia implică o informare. A venit un băieţel acum, la festivitate, cu punga de baterii. Încă se colectează. M-a impresionat! Deci sămânţa a fost aşezată în sol bun. Ei, la rândul lor, devin formatori pentru propria familie. Au început să le ceară socoteală părinţilor de ce lasă lumina deschisă dacă nu e nimeni în cameră, sau televizorul deschis dacă nimeni nu urmăreşte programul. Am mărturii ale unor copii care mă emoţionează când le recites, pentru că sunt sincere şi autentice”, ne-a declarat Teodora Badea, de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

“Eu fac parte dintre profesorii voluntari implicaţi în program, fără să desfăşor activitatea preponderent în şcoală. Am fost profesoara şcolii, am ieşit la pensie şi sunt voluntar. Am conştientizat elevii că activitatea de voluntariat trebuie este eficientă atunci când se face mai ales din dragoste, mai ales atunci când te gândeşti că trebuie să laşi în urma ta ceva, să fii tu un exemplu în rândul celor care îşi desfăşoară activitatea. Prin voluntariat reuşeşti în viaţă şi te impui ca persoană mult mai mult. Rezultatele noastre nu ştiu dacă sunt chiar cele mai bune, dar ne-am axat programul chiar prin ceea ce fac elevii, nu prin ceea ce fac profesorii. Am reuşit şi cu colectarea foarte mult pentru că iniţiativele noastre s-au axat pe fapte imediate. Elevii cu care am venit la eveniment nu sunt toţi, dar sunt cei mai buni din Patrulă. Aş sugera ca de la anul Programul să ţină cont de grupele de vârstă, pentru că noi, la partea de liceu am făcut cu totul şi cu totul alte activităţi. Cei mici pot fi cu uşurinţă dirijaţi, dar cei mari vin cu propriile idei.Trebuie să-i ajutăm să-şi expună ideile,”, a spus Ştefania Dobrin, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice “I. N. Socolescu”.

“Deşi am avut elevi micuţi, de clasa I, în Patrulă, aceştia au reuşit ca alături de părinţii lor şi de elevi mai mari, pe care i-au cooptat prin puterea exemplului şi prin cea a convingerii, să arate că se poate. E primul an în acest proiect, dar copiii au înţeles că mediul trebuie protejat şi ocrotit, că există produse şi echipamente care fac rău, că aruncate oriunde sau ţinute în locuri improprii nu au un rol benefic. Aceşti copii s-au implicat şi au adus la şcoală deşeuri şi acum sunt mândri că au reuşit ca într-o perioadă destul de scurtă să strângă o cantitate impresionantă. Părinţii au fost pentru o zi elevi, au participat la primirea, cântărirea deşeurilor, au reuşit să-i convingă şi pe elevii mari. Au înţeles că prin reciclare reuşim să facem mediul mai curat şi mai puţin poluat. Am atras comunitatea în jurul nostru. Le mulţumesc tuturor pentru efort şi dorinţă de schimbare. Numai prin acţiunile pe care le fac copiii de mici putem spera că generaţiile viitoare vor înţelege cât de important este să avem grijă de mediul în care trăim. Este un pas mic, dar pot urma alţii mai mari, care să fie un exemplu pentru adulţii care aruncă deşeurile cu uşurinţă”,  a afirmat Mihaela Gherghina, de la Şcoala Gimnazială nr. 32.

Managerul de proiect, Alexandra Arnăutu, a declarat, de altfel, că “Patrulele acestei ediţii şi-au propus un obiectiv ambiţios: să convingă fiecare cetăţean al României să colecteze măcar 50 de grame de astfel de deşeuri. Judeţele care vor reuşi să colecteze această cantitate pentru Patrula locală vor câştiga un premiu naţional! Succesul copiilor şi sansele Patrulelor la un premiu naţional depind aşadar de solidaritatea comunităţilor lor şi de modul în care acestea se vor mobiliza să îi susţină. Fiecare cetăţean, dar mai ales firmele şi instituţiile pot deveni Suporteri ai Patrulei de Reciclare”.

În 2014, programul evoluează către o nouă etapă, în care eforturilor copiilor şi ale dascălilor li se alătură din ce în ce mai multe alte şcoli, instituţii şi agenţi economici locali. Patrula de Reciclare reuneşte sute de profesori şi mii de elevi pentru care responsabilitatea faţă de mediu reprezintă un element important de conduită.


×