x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Escrocherie - Victime, bătrînii săraci - Jaf la nevoiaşi

Escrocherie - Victime, bătrînii săraci - Jaf la nevoiaşi

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    23 Mai 2008   •   00:00
Escrocherie - Victime, bătrînii săraci - Jaf la nevoiaşi
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

În urmă cu aproape o săptămînă poliţiştii au reţinut 12 persoane, membri ai grupării “Mandatarii” din care făceau parte şi doi funcţionari din cadrul Primăriei Sectorului 5. Ei au înşelat mai mulţi bătrîni sărmani, vînzîndu-le casele.

În urmă cu aproape o săptămînă poliţiştii au reţinut 12 persoane, membri ai grupării “Mandatarii” din care făceau parte şi doi funcţionari din cadrul Primăriei Sectorului 5. Ei au înşelat mai mulţi bătrîni sărmani, vînzîndu-le casele. Anchetatorii au găsit în locuinţele “mandatarilor” acte de proprietate şi identitate ale altor 100 de persoane.

 

 

 

Serviciul Investigaţii Criminale al Sectorului 5 din Capitală a reţinut în urmă cu o săptămînă 12 persoane din gruparea “Mandatarilor”, suspectate că ar fi înşelat mai mulţi bătrîni, cărora le-au furat actele şi le-au vîndut locuinţele. Gruparea a beneficiat de ajutorul lui Adi Baciu şi Dan Teodor Bodârlău, angajaţi ai Direcţiei Taxe şi Impozite Sector 5, care ofereau certificate de rol fiscal şi informaţii despre bătrînii nevoiaşi sau asistaţi social. Mai mult, patru dintre victime au acceptat să lucreze pentru grupare pe post de mandatari. În “plasa” geambaşilor a căzut şi o rudă de-a lui Nuţu Cămătaru. De frică membrii grupării au remediat imediat problema, ba mai mult au depus reclamaţie la poliţie susţinînd că au fost înşelaţi. În urma unei percheziţii, anchetatorii au ridicat o valiză şi un sac, pline cu documete de identitate şi propietate, unele scrise şi în limba bulgară. Printre documente se aflau şi agende în care erau trecute numele posibilelor victime, precum şi informaţii despre moştenitori.

 

 

Acuzaţii. În ultimii doi ani, cele 12 persoane au obţinut cîteva zeci de acte de proprietate şi de identitate de la mai mulţi bătrîni nevoiaşi din Capitală, pe care le-au folosit pentru a le vinde proprietăţile. Membrii grupării sînt acuzaţi de abuz în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, furt şi lipsire de libertate. Judecătoria Sectorului 5 a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Magdalena Severin, Lucian Grecu, Sorina Coman şi Carmen Olteanu, iar celelalte opt, între care şi cei doi funcţionari ai Primăriei Sectorului 5, fiind obligate să nu părăsească localitatea. Instanţa a decis să nu-i aresteze pe cei doi angajaţi ai primăriei Sectorului 5 deoarece faptele de care sunt acuzaţi prevăd o pedeapsă mai mică de patru ani. Procurorii au atacat cu recurs sentinţa prin care cei opt au fost eliberaţi. “Dar ei sînt cercetaţi şi pentru complicitate la înşelăciune, unde pedeapsa e mare”, spun anchetatorii.

 

 

Funcţionarii. Adi Baciu şi Dan Teodor Bodârlău lucrau la Direcţia Taxe şi Impozite a Sectorului 5 şi primeau comisioane cuprinse între 100 şi 2.000 de euro de la membrii grupării “Mandatarilor”. În schimbul banilor, angajaţii primăriei ofereau certificate de rol fiscal şi informaţii despre bătrînii nevoiaşi din sector. Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie susţine într-un comunicat de presă că: “cei doi angajaţi ai Direcţiei de Taxe şi Impozite Sector 5, care sunt cercetaţi penal pentru că au înşelat mai multe persoane, au fost destituiţi disciplinar. Totodată vă informez că am declanşat un control intern la Direcţia de Taxe şi Impozite pentru a vedea dacă mai există şi alţi funcţionari care au legătură cu acest caz.” Se pare că Adi Baciu avea legături şi cu membrii clanului Chiroaica, care se ocupau de şantaj, înşelăciune şi distrugeri, susţin poliţiştii. Clanul Chiroaica funcţiona ca o agenţie imobiliară, lăsînd fără case mai mulţi oameni din Bucureşti, care apelau la “serviciile” lor.

 

 

 

“Săgeţile”. Patru membri ai grupării, printre care şi Magdalena Severin erau folosiţi ca mandatari de către gruparea escrocilor imobiliari. Numai că mandatarii au fost iniţial păcăliţi de Gabriela Coman, care le-a luat şi vîndut casele. Magdalena Severin a cunoscut-o pe Gabriela Coman, în cimitir, la moartea mamei sale. Imediat între cele două femei s-a legat o prietene. Îndurerată, Magdalena Severin a căzut în plasa Gabrielei, care i-a vîndut apartamentul. Surse apropiate anchetei au declarat că “după care i-a luat casa, pe Magdalena a dus-o într-o garsonieră închiriată. Acolo au mai fost aduse alte trei victime, care erau folosite ca mandatari.” Aşadar, Magdalena Severin a ajuns din victimă, “săgeată” cu ştaif. Judecătorii au apreciat că Olteanu şi Coman au condus această reţea, mai ales pentru că au continuat să înşele oameni chiar şi după ce a fost începută urmărirea penală împotriva lor. Mai mult, instanţa a dispus ca funcţionarii Primăriei Sectorului 5 şi cei doi agenţi imobliari din familia Bârea să nu-şi mai poată exercita meseriile. Celor doi angajaţi ai Direcţiei Impozite şi Taxe Sector 5 le-au fost desfăcute contractele de muncă. Pe de altă parte, au apărut informaţii că în reţea ar fi implicaţi şi lucrători ai Serviciului de Pază şi Protecţie, oameni care asigură paza demnitarilor. Autoritaţile au negat aceasta versiune. “Nici un lucrător al SPP nu a fost pînă acum implicat. Nici ai altor servicii. Infirm ceea ce a apărut în presă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

×
Subiecte în articol: observator sectorului magdalena severin