x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Este o intruziune şocantă în viaţa privată!". Conturi GOOGLE, Yahoo, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI

"Este o intruziune şocantă în viaţa privată!". Conturi GOOGLE, Yahoo, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI

07 Iun 2013   •   08:09
"Este o intruziune şocantă în viaţa privată!". Conturi GOOGLE, Yahoo, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA) din SUA şi FBI-ul au acces la serverele celor nouă giganţi americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, reuşind astfel să monitorizeze activităţile utilizatorilor, în special cei străini, scriu publicaţiile Washington Post şi The Guardian, potrivit Agerpres.

Cotidianul Washington Post susţine că a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informaţii, care i-a furnizat diverse documente, printre care se regăseşte şi o prezentare în Power Point ce arată parteneriatul dintre NSA şi respectivele societăţi, menţionând că este vorba despre una dintre cele mai bogate surse de informaţii pentru NSA.

Programul secret, ce poartă numele de cod PRISM, este funcţional din anul 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele societăţilor pentru a obţine informaţii ale utilizatorilor. La acest program ar mai participa şi Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk. Peste 77.000 de rapoarte ale serviciilor de informaţii ar avea ca sursă PRISM.

Potrivit The Guardian, NSA poate consulta 'corespondenţa electronică, chaturile, filmuleţele, fotografiile, transferurile de fişiere, detaliile utilizatorilor de pe reţelele de socializare şi altele'.

Compania Google a răspunsul celor două publicaţii printr-un comunicat în care afirmă că este 'foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor' şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de 'poartă de intrare ascunsă' în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniştilor exprimate de unii congresmeni cu privire la drepturile oferite NSA.

'Experienţa directă cu aceste sisteme şi senzaţia de oroare au împins un ofiţer de informaţii să furnizeze o prezentare Power Point despre PRISM împreună cu alte documente pentru a dezvălui o intruziune şocantă în viaţa privată', scrie Washington Post. 'Chiar pot să vadă cum se formează ideile voastre pe măsură ce tastaţi', ar fi spus acest ofiţer publicaţiei americane.

Anterior, The Guardian a relatat despre un alt program al NSA, prin care aceasta colectează înregistrările telefonice a tuturor clienţilor operatorului de telefonie Verizon.

×